160825 Vad gör det att det blåser?

Idag hade jag tänkt låta flickorna jobba en del i vatten. Nu blåste det rejält så det blev lite landjobb först i stället. Piga och Ultima fick ett fält ute på ängen… Inte helt lätt. Jo lätt att springa men att använda näsan på rätt sätt var svårare. Lättsprunget + stark vind = lite knepigt. Piga som har rätt mycket erfarenhet löste sitt  ganska bra. Höll sig inom området men liiiite för brått, i alla fall från början. För Ultimas del så blev det väldigt mycket spring men mot slutet så började hon också fungera. De två sista (av 6) hjälpte jag henne lite genom att vi gick i området. Full fart och bara jobbade på så det var ju bra om inte annat. Uthålligheten kan man inte klaga på… Kom inte självmant in till mej och bad om hjälp.

Sedan gick vi ner till sjön. Garbo fick börja eftersom hon inte hade fått gjort något innan (pga hältan). Ultima och Piga fick sitta och titta på vilket fungerade riktigt bra. Ultima satt som ett ljus men när Garbo lämnade av så slickade hon sig om munnen viket tyder på att helt lugn inombords är hon inte. Nu ska jag naturligtvis inte klaga, jag bara noterar. Är också väldigt tacksam att jag har två fungerande hundar som jag kan använda i Ultimas träning. Att sitta lugnt bredvid Piga eller Garbo när hon ska vara passiv är en stor tillgång tror jag. Har kanske inte varit lika lätt att lära sig om hon har varit ensam.  Här kommer en liten film från i dag (men delad i två och något förkortade då den inte går att ladda upp i sin fulla längd).

Jag tror att hon blev lite trött efter sitt (stora) sök och simturerna i vågorna. Hon var en aning förvånad över dem för när hon tagit bollen så sträckte hon huvudet långt över vattnet som hon kunde och tittade sig runt. För säkerhets skull blåste jag inkallning, vilket jag inte brukar göra i normalfallet.

Nu ligger Piga i hundsängen och Garbo och Ultima i soffan och vilar. Ultima sött på ”Ekorrkudden”, gostumpan. Hjärtat svämmar nästan över ibland, vilken hund jag har!

160825d

Vi var förstås ut även igår, man måste ju passa på när det är fint väder. Då fick Ultima också ett fält (nkl-storlek) och när jag lade ut det gick jag även upp på en kulle och lade ut Pigas ena dirigering, ca 140 meter från fältområdet.

160824e

Jag lade ut 6 dummisar i skogsbacken och 4 kom in relativt snabbt. Sedan försvann hon. Efter en liten stund visslade jag på henne och väntade… ingen Ultima dök upp. Visslade en gång till och väntade och plötsligt så kom hon… med Pigas dirigeringsdummy! Förmodligen hade hon hittat mina spår och följt dem.

160824d

Längst uppe på toppen av krönet i mitten av bilden (där det ser ut som något svävar ovanför) låg dirigeringen.

Jag måste säga att ibland undrar jag om detta är en hund som jag kommer att kunna hantera på bästa sätt. Det finns så mycket i denna lilla kropp och hon verkar ta till sig det mesta (både på ont och gott, mest gott hittills). Jag tror också att det gäller att hålla jämna steg så hon får lagom med utmaningar. Annars är jag rädd att hon kommer att var ytterst påhittig och hitta på egna saker att sysselsätta sig med.

De fick även simma lite då också. Hade förstås med chuck it och bollar då det snart är älgjakt och älgjägarna tycker inte om när man skjuter vid tjärnen (Bodtjärn) så nära älgjakten och det får man respektera.

Att torka tre blöta hundar är inte det lättaste då de helst vill torka sig själva på mej. Nåja, alla blev nöjaktigt torra utom jag som fick dyblöta byxor. 😀 Innan ”hopp in i bilden” så blev det lite fotografering.

160824a

Vad har du Piga i munnen, undrar Ultima.

160824c

På plats i bilen (Ultima ser stor ut men bilden ljuger lite, hon sitter bara närmast kameran)

160824b

Nu återstår att se vilket väder vi får i morgon. Det är inte helt otänkbart att det blir någon liten tur då också. På lördag är det full fart här hemma. Maud kommer på eftermiddagen och ska plocka svartvinbär och jag har lovat hjälpa henne om hon tittar på flickornas tassar och tänder (hon är expert på det 😀 ). Förmiddagen tänker jag ägna åt att röja upp i huset och förbereda middagen då vi får lite gäster på kvällen.  Söndag blir det träning med Jämt(!)-samtränningsgruppen vid Loktjärn. KUL! Förmodligen är det sista gången vi kan vara vid tjärnen då det ju jagas älg även där.

Marith

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + sex =