070611Oj, oj, vilken vecka! (Del 1)

Greta & Garbo Greta & Gabo berättar:

 

Oj, oj, oj vilken vecka vi haft vid Axi fäbodar i Dalarna! Vi åkte ner på söndag som var en riktigt varm och solig dag. Detta gjorde att det blev en hel del stopp på vägen så vi var inte framme förrän på kvällskvisten så någon träning den dagen blev det inte. Det var spännande ändå för det var många hundar att bekanta sig med på "Campen" hos Jan & Britt.

 

Måndag morgon (070604) bar det sedan i väg till skogen. Vi åkte till ett ställe som kallas "Tvitjärn", det är två små tjärnar som ligger i närheten av varandra. Vi blev stationerade vid den större som har fem öar på rad efter ena kanten.

 

image170

 

För första gången i vårt liv så band husse och matte upp oss tillsammans med Kråka och Atte.

 

image171

 

Det är jag, Greta, som visar tungan. Det var lite svårt att koppla av och jag hade lite svårt att vara tyst under dagen men det blev bättre och bättre allt eftersom. Jag, Garbo, var mest orolig när matte "körde" Kråka men resten av tiden gick rätt så bra även om jag också försökte protestera lite ibland.

 

Förutom passivitetsträning (i mängdder) och några enkla vattenmarkeringar där Atte och jag, Greta, fick turas om att hämta, bara för att blöta oss lite i värmen, så fick vi jobba lite också. Jag gjorde några vattenmarkeringar och ett linjetag till ö nummer två. Jag skötte mej bra så husse var mycket nöjd med mej.

 

Jag, Garbo, fick också några enkla markeringar tillsammans med Kråka för att hålla värmen borta. Liksom Greta så gjorde jag vattenmarkeringar till den andra ön och ett linjetag till samma ställe. Jag fick också göra två linjetag på land. Vid den ena lade matte till ett stopp och ett sidotecken och jag tror att jag gjorde alldeles rätt för matte blev mycket nöjd med mej.

 

På tisdagen åkte vi till "Slakthuset" som de kallar stället. Där är det också två tjärnar där den ena tjärnen har två öar och lite myrmark omkring och där vi "småttingar" fick jobba lite.

Dagen började likadant, dvs vi blev uppbundna och jag, Greta, var mycket tystare och lugnare denna gång. Liksom måndagen blev det några enkla vattenmarkeringar tillsammans med Atte (Garbo och Kråka gjorde likadant) för att svalka av oss lite men också några "riktiga" markeringar och linjetag.

 

image174

 

De kastades dels på den lilla ön och dels bakom ön. Det visade sig inte vara några större problem.

 

image173

  

Vid den större ön är det flera små, små öar på vägen ut och jag Garbo, fick en markering vid den stora ön men där de små öarna finns. Jag hade lite problem att gå rakt ut för jag ville gå till närmaste udden på ön och landvägen till rätt ställe så jag fick göra om det tre gånger innan det blev rätt. Matte funderade på om det berodde på att vid första markeringen så gick jag sekunden innan matte hunnit ge kommando så hon sa nej och jag fick vända och gå fot en bit innan hon skickade mej igen. Jag tror att hon har rätt för jag blir såååå osäker när hon säger nej. Jag vet ju inte riktigt vad hon menar. Får jag inte ta markeringen, ska jag göra något annat eller vad handlar det om. Jag hoppas hon blir mer tydlig på vad hon menar i fortsättningen.   

 

Dag tre (onsdag) var det dags för "Kroktjärn2. Här var det riktigt mysigt och jag, Greta, hittade den perfekta sittplatsen! Jag vet inte hur mycket Atte uppskattade det hela förstås.

 

image175

 

Lite jobb blev det också. På ena sidan av tjärnen rinner det  ut en liten bäck och husse och matte skulle naturligtvis krångla till markeringarna för oss. Det kom en markering snett ut mot andra sidan tjärnen + en markering vid landkanten (förbi bäcken)på den sida vi stod. Vi löste dem, men klurigt var det. Så mycket mera jobb blev det inte denna dag heller. Vi förstår inte riktigt varför de propsar på att vi behöver så mycket passivitetsträning egentligen men det har säkert någon tanke med det också.

 

På kvällen kom ett helt gäng till som anslöt till gruppen. Lite fler hundar att hålla reda på alltså.

 

Torsdag var den "Stora dagen", nämligen Axi cup som gick av stapeln vid "Tvitjärn". Det var 14 hundar till start i mästarklass och tre hundar i slyngelklass. Det var riktigt svårt för oss för upplägget var lika som mästarklass bortsett från att vi fick en dubbelmarkering i stället för en trippel och bara två vattendirigeringar i stället för tre och att det fanns bara ett vilt vid varje dirigering.

Det hela började med att vi skulle hämta ett vilt från fältet (av åtta, varav två låg på andra sidan av en väg). När den var inne så kom det en dubbelmarkering, en som kastades i vattnet och en på land i kanten av tjärnen. När de var inne fick förarna välja turordningen på att jobba på fält eller med dirigering. För min del, Garbo, så valde matte den första av dirigeringarna, den på den första ön (det fanns turordning på dem också som måste hållas). Sedan fick jag jobba på fältet men det gick mycket trögt för det var nog lite för svårt för mej, egentligen upplagt för mästarklassen och vindstilla i det smala skogspartiet. Jag fick in bara ett vilt till så matte valde att göra ett försök på den andra vattendirigeringen som låg på den tredje ön. Gissa om alla tyckte att jag var duktig som fick in den!

 

För mej Greta gick det ungefär lika som för Garbo förutom att husse aldrig skickade mej på den andra dirigeringen.  Kuben, min bror, som var den tredje deltagaren fick in tre vilt på fältet men det blev Garbo, som vann det hela för man räknade markeringarna x dirigeringarna x fältvilten + antlet vilt (inom 15 minuter). För Garbos del blev det alltså 2 x 2 x 2 = 8. För mej, Greta, blev det 2 x 1 x 2 = 4 och för Kuben blev det 2 x 1 x 3 = 6.

 

En ny erfarenhet blev det också för både jag, Garbo och Greta blev lite rädd för kastaren som satte sig på huk efter kastet. När vi hämtade den andra så sprang vi förbi honom och vi har nog aldrig sett någon som satt på huk ute i markerna när vi jobbar förut. För mej, Garbo, kändes det lite extra "farligt" då han dessutom tog ett kort på mej precis när jag sprang förbi så jag vände och kom in igen men fick sedan hjälp att lösa upp det. Så man kan ju förstås diskutera vem det egentligen var som vann det hela…… Det känns väl inte helt rätt säger matte. 

Nej, nu orkar vi inte berätta något mer just nu. De två sista dagarna ska vi berätta om lite senare. Matte kommer också att referera om hur det gick för deltagarna i mästarklassen i Axi cup på hemsidan. Vi hörs/Greta & Garbo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 − ett =