080717 Det rör på sig….

 Greta & Garbo berättar:

Hej å hå vad det går – m a o – det rör på sig. Det har nu gått lite mer än en vecka sedan vi bloggade och det beror naturligtvis på att vi inte haft tid för nu har det varit fullt upp. På onsdagen (den 9) var vi ut och tränade själva. Jag, Garbo tränade på främst vattendirigering – att gå ut utan frustation men genom vass. Det gick rätt så bra, vi är på G sa matte. Jag, Greta, gjorde en vattenmarkering genom vass och sedan ett linjetag till samma ställe. Husse blev nöjd med mej också, så det så.

På torsdagen tränade vi tillsammans med Busan och Cindra. Jag, Garbo, fick även idag köra vattendirigeringsövningar och det går rätt så bra tycker matte. I övrigt blev det lite fält där Cindra och jag jobbade samtidigt men åt olika håll och där vi bytte sida efter halva tiden. Vi avslutade med en dubbelmarkering och ett rätt enkelt linjetag upp i skogen.

Jag, Greta, fick en markering över till andra sidan tjärnen och sedan ett linjetag dit. Därefter blev det ett fält och sedan tyckte inte husse att jag skulle göra något mera. Vattenjobbet blev riktigt bra medan fältet blev lite yvigt för då var jag riktigt tänd. Det var kanske därför som det inte blev mera jobb?

På fredagen kom husses bror och syster med respektive och på lördag kom Cassandra och Melinda och skulle sova över. Då blev det inte så mycket tid över för oss annat än en skogsprommis. På söndagen kom Maud, Lars, Emelie, Andreas och Pucko samt Annsofi och Göran. Då blev det heller ingen tid för oss men sent på kvällen fick vi gå en långpromenad med allihop och på måndag fick vi träna lite vatten medan de övriga fiskade. Det blev även en "byprommis" på kvällen. På tisdag åkte "Stockholmarna" hem till sig och vi övriga åkte upp till tjärnen. De andra fiskade och vi fick jobba lite i vatten – jätteskönt! Vi skötte oss också riktigt bra sa husse och matte.

I går, onsdag, var det dags för kurs. Husse & matte hade anmält oss till: Tränar du som alla andra eller…. hos Roger Markström (http://www.workinggundogs.se/). Han har lite andra teorier om stress och därför tyckte husse & matte att det kunde vara intressant att höra vad han hade att säga om oss. Det fanns 6 hundekipage där och några som var med utan hund. Det mesta av tiden användes till information och han visade också några "fotöljövningar" med sin hund Catch.

För att sammanfatta lite så sa han till husse om mej, Greta, att vi måste hitta bromsen rätt så snart annars var vi rökta. Han sade också att jag hade kapacitet att blir riktigt bra men egentligen var det väl det vi redan visste fast kanske inte uttryckt på det sättet som han gjorde. Han sa också att jag är en impulsiv P-hund (vad det betyder berättar han på sin hemsida). De övningar jag fick göra var att husse (jag fick följa med fot) lade ut en dummy medan Roger kastade en åt andra hållet. När vi kom tillbaka till mitten fick husse ställa sig framför mej och säga fot. Naturligtvis gick det mycket elegantare åt det håll som jag visste att dummyn låg. Den första dummyn som jag fick hämta var naturligtvis den om Roger lagt ut och husse fick skicka mej två gånger innan det blev rätt. Sedan fick jag sitta där en stund medan de pratade. De tittade också på mitt "flås"  och min salivavsöndring och det är klart – det fanns mycket att titta på i det fallet……..

Om mej, Garbo, sa han nästan likadant, alltså att jag är en impulsiv P-hund. Jag fick också göra övningen som Greta gjorde som faktiskt gick rätt elegant men när vi var färdiga var jag inte helt torr i tungspetsen så därför föreslog han att vi skulle ta det riktig lugnt i höst. Han föreslog också att vi inte skulle starta på prov. Hur som helst, efter att vi stått där en stund så fick jag göra en övning till. Matte & jag gick och lade ut en dummy, gick tillbaka och sedan skickade matte mej mot apporten. Stoppsignal – tvärstopp – ut – hämta och in igen. Jag vet inte men det kändes som om han inte trodde att jag skulle fixa det men jag är ju som matte redan sa – rätt så signalsäker just nu. Sedan fick jag sitta lääääänge, säkert en 20 – 30 minuter vid mattes sida och lyssna på när det pratade om lite olika saker och de andra deltagarna hade lite andra frågor (bl a talade han om att han inte ville ha så hög fart när vi hundar jobbar). Det kändes som han ville testa och se om jag skulle börja gnälla men då lade jag mej vid mattes fötter och till slut fick vi gå därifrån. När vi gick följde Roger med för att hämta sin hund, Catch och då sa han till matte att han tyckte att jag var en riktigt bra hund men att hon skulle vara försiktig med mej så det inte går på tok.

Summa summarum så tyckte både husse & matte att det fanns en hel del poänger med vad han sa t ex det här med passivitetsträning. Han sa att om man sätter ett gäng alkoholister vid ett bord och dukar fram öl, vin och sprit i massor, hur kan man då tro att man botar dem från att vilja ha? Det är på samma sätt för oss hundar som tycker om att apportera. De det inte riktigt tycker stämmer är hans beskrivning av A- och P-hundar och sedan jämför med oss men man kan kanske tolka det lite olika förstås…. Det kanske inte fattar riktigt vad han menar? Dessutom så tycker både matte och husse om när det är lite fart och tryck i oss när vi apporterar så länge näsan är med och det är den ju för det mesta. Han kommenterade att det stod i mitt, Garbos, jaktprovsprotokoll att jag jobbade med hög fart men matte anser att eftersom jag fick 5:or på alla egenskaper så måste det väl vara idealet – eller? Matte sa också att det kommer nog inte att vara fukten på tungspetsen som styr om jag, Garbo, får starta på prov. Det är nog lite andra saker som får bestämma det. Hur som helst – de tyckte det var intressant och kommer att ha en hel del i åtanke vid kommande träningar – vi tyckte det var mycket resande för så lite jobb….. 

Nu ska vi bara vänta på att husse & matte städar och packar husvagnen för i morgon bär det av till Tjädernäset där vi får träffa lite kompisar och träna lite igen. Skithärligt! Skönt att det äntligen är sommar och att husse & matte faktiskt har tid för oss för en gångs skull. Klia myggbetten med försiktighet!/Greta & Garbo 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 − fem =