090629 Buan Open

 Greta & Garbo berättar:

I helgen har vi fått varit med om årets Buan Open hos Anders Jönsson och hans hundar Eha (utom tävlan), Nellie o Sky. Ullis o Stefan var där med Joy och Izi och Mats o Barbro var där med Bixa o Aska (också utom tävlan). Ett riktigt starkt och bra startfält med andra ord.

Vi kom dit på lördag morgon kl 9.00 prick som det var bestämt. De andra hade kommit dit redan fredag kväll (trots en MASSSSSSSA strul) men var det vakna? Nej då. Bara Anders! Nåja, vi kom igång så småningom. Det blev lite omorgansiation mot vad det var tänkt av flera orsaker . Bl a så var det alldeles för varmt för att köra ett maffig fält ute på ett hygge mitt på dan så det skippades. Sedan fick jag, Greta och husse lite specialare då vi inte kunde ta oss fram dit de andra körde. Det var meningen att Anders skulle låna en fyrhjuling som husse kunde åka på men det sket sig. De fungerade ju i alla fall och kanske var det tur för mej för en del stationer blev lite lättare för mej än för de andra på det viset. Nu fick vi ju ett riktigt handikapp (i dubbel bemärkelse) och huvudsaken är väl att vi alla trivdes – och det gjorde vi.

Det hela började med två vattendirigeringar och våra hussar o mattar fick välja en av två möjliga på varje ställe. När alla hade fixat det så blev det lite fika. Sedan blev det ett närsök där vi skulle hämta hem två av sex möjliga apporter. Vi fick ha fem minuter på oss och det räckte för alla utom för mej, Greta. Det blev lite problem för husse o jag förstod inte varandra så bra så matte fick ta över efter ett tag men jag hittade ändå bara en. När det var klart  gick husse och jag och vilade medan Garbo och de andra tävlande fortsatte längre upp på hygget.

Där uppe fanns en dirigeringsstation där våra hussar o mattar fick välja mellan två olika svårighetsgrader. Matte valde den svåraste för mej, Garbo och tänk, vi klarade av det jättebra. Dirigeringarna låg ute på ett hygge där det var risigt, gropigt och spårigt så det var inte så lätt men när man är lydig (som jag var) så fungerade det bra.

När alla hade dirigerat blev det lunch för tvåbenta och lunchvila för oss fyrbenta. Jag tror att det blev bl a grillade hamburgare, det luktade i alla fall så. Innan lunchen blev det förstås lite bada, vilket var jätteskönt (även Greta fick sig ett dopp). När alla var mätta o belåtna (utom vi hundar förstås) så fick vi gå tillbaka dit vi slutade.

Nu var det dags för två enkelmarkeringar ute på ett hygge. Det var skitsvårt och det blev lite blandade resultat. Matte o jag, Garbo, startade sist och matte fick tid på sig att lägga upp strategin på den första. Vi stannade några meter före startplatsen och matte satte upp mej på en stubbe. Det gjorde susen det. Det blev spik! Den andra gick också lika bra fast vi körde samma taktik som de föregående ekipagen.

När vi kom tillbaka till campen blev det husses o min, Getas tur. Vi fick en dirigering alldeles vid stugan och egentligen var den skitlätt men det tog tid för mej för jag tog den på fritt sök. Husse har lite svårt att agera när det är brått, då låser det sig både med gester och ord så då hinner jag jobba MYCKET på egen tass. Jag tycker förstås att det är huvudsaken att husse får apporten, hur det gick till är väl inget att bråka om, eller hur?

Sedan fick jag göra två enkla markeringar också och Garbo tyckte de var hur enkla som helst jämfört med de dom hade fått göra men som sagt, vi hade ju lite handikapp vi…..

Nu var dagen slut och matte och vi åkte hem så vi fyrbenta fick oss lite mat. Matte skulle fixa lite såser och ta med lite efterrätt till den gemensamma middagen. Det blev grillspett, gissa om de tyckte det var gott då. Till efterrätt blev det rabarberpaj med vaniljsås.

Efter middagen blev det en skojtävling där ekipagen skulle gå dels slalom, sedan skulle vi hundar sitta kvar medan husse/matte kastade upp en dummy på en sten, letade rätt på en snapsflaska i en blomrabatt som omgav stenen och sedan skulle den öppnas och de skulle ta en klunk (utom matte som skulle köra bil, hon fick låtsas). Därefter skulle vi springa tillbaka till utgångspunkten och husse/matte skulle hämta tre bollar ur en hink och sedan kasta tillbaka dem. En boll måste landa i hinken innan vi fick fortsätta. Då var det vi hundar som skulle apportera dummisen på stenen och sedan visade husse/matte oss ett ägg som de sedan sprang ut och lade ner, tillbaka till oss och sedan skulle vi apportera. Om vi knäckte ägget fick vi en minuts tillägg på tiden ¨(som man hade tagit under hela tävlingen). För mattes del gick det inte så bra. Sista plats men då hade hon så klart inte valt att ta med mej för då hade det nog blivit annorlunda….. Det blev Kråka som fick jobba lite men ska man vara ärlig så var det nog mattes söl som drog ner det hela! Ägget var föresten helt men det tog lite tid för Kråka att fatta att det var det som hon skulle apportera.

Söndagen grydde med samma underbart varma väder men det fläktade faktiskt lite denna dag. Nu blev det ett vattensök på  dummis, fyra på land och resten i vassen. Vi, Greta o jag, fick in 8 vardera vilket var sämst bland öppenhundarna för Joy och Izi fick in 10 vardera. Nellie och Bixa (elithundarna) tror jag fick in 11 och lilla Sky, som är nkl, fick in 4. Sedan blev det lunch och efter det en kombinerad land- o vattenmarkering. Husse var trött så han gick och vilade så matte körde mej, Greta som startade först. Det gick alldeles utmärkt, trots en störning. Matte hade satt ner Garbo uppe vid stugan och för att hon inte skulle förledas att tro hon visslade på henne så klappade hon händerna och sa kom åt mej när jag var tänkt att gå iland på fel ställe. Det trodde Garbo var till henne så hon kom som ett skott i alla fall. Det blev lite strul innan jag fick hämta den på land men jag spikade den ändå. Strongt, sa matte! För mej, Garbo, gick det inte riktigt lika bra. Jag blev lite konfunderad och störd för jag förstod inte vad jag gjort för fel och vi startade som nr 3 så matte hann inte göra så mycket för att vi skulle komma på rätt köl heller för hon måste gå iväg med Greta också innan hon kunde ta hand om mej. Nåja, vattenmarkeringen gick bra men vid landmarkeringen kom jag in utan så matte skickade om mej och då gick hittade jag den.

Under lördagen hade alla deltagare dömt varandra (tre vid varje station och med 5 som maxpoäng) och Sky låg etta och jag, Garbo låg tvåa efter första dagen. På söndagen dömde Barbro som ensam domare och hon skulle även summera och väga in bägge dagarnas arbete och utse vinnaren och övriga placeringar.

Årets Buan Open fick följande resultat:

1:a Nellie o Anders Jönsson (verkar nästan omöjligt att slå honom)
2:a Sky o Anders Jönsson (nej då det är inget eko)
3:a Garbo o Marith (hör o häpna)
4:a Joy o Stefan (tror de är lyckliga över dirigeringarna)
5:a Bixa o Mats (hans fru var enväldig domare under söndagen)
6:a Greta o Thord (med handikapp)
7:a Izi o Ullis (mycket var hårfint)

Alla vi vofsingar har jobbat mycket bra och vi tror att de flesta av oss var mycket nöjda med så gott som alla jobben. Självklart måste både vi och våra hussar/mattar få göra lite misstag ibland så allt kan ju inte vara perfekt för någon av oss.

Husse o matte vill liksom vi, passa på att tacka Jönsson (om han läser detta) för att vi fick tillfälle att delta denna helg. Börjar bli en tradition…….. I morgon ska vi träffas igen och träna vidare. Om ni vill se lite bilder (det kommer mera sedan) så gå in på följande länk: Album

Simma lugnt! /Greta & Garbo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =