090927 Gåsjakt

Garbo berättar:

Igår morse blev det spännande värre. Matte steg upp tidigt, tidigt, kvart i 3 och vi hängde naturligtvis på. Vi fick alla gå ut och pinka men sedan började matte att stöka på. Hon bryggde kaffe, packade ryggsäcken, och tog på sig jaktkläderna. Gissa om vi alla blev spända….. Sedan gav hon bara mej mat. Snacka om att de andra blev snopna men jag passade på naturligtvis.

När jag ätit färdigt gick matte och jag ut och hon sa att jag skulle rasta av mej ordentligt så det gjorde jag i mörkret. När klockan var halv fyra kom Anders Eriksson och Alice och hämtade oss. Nu blev det en lång resa, ca 10 mil och sedan stannade vi vid ett matställe där flera anslöt. När alla hade kommit åkte vi en bit till och hamnade på en bondgård.

Det var fortfarande mörkt så matte hade med sig ficklampan och vi gick ut på en stor åker. Där var det några jägare som höll på att preparera för jakt på kanadagäss. De hade gömslen, några sorts ”slädar” som de låg på rygg i och när gässen kom så skulle de resa sig upp och skjuta dem. De höll också på att sätta upp bulvaner i en hästskoform och de låg i tån på hästskon. Vi fick gå omkring och nosa på allt som var där och jag konstaterade att bulvanerna var bara några plastgrejor, alltså inget intressant alls.

Nu fick vi fortsätta i drygt 100 m mot kanten av ängen och där var ett dike. På andra sidan fanns det träd och buskar och bakom oss gick en järnväg. Vi gömde oss i buskaget så vi hade lite uppsikt över ängen även om det just då var kolsvart. En som hette Rune och hans goldenhane följde också med oss så vi var tre hundar som skulle apportera. När vi hade satt oss och våra hussar/matte hade tagit lite fika så var klockan sex och nu var det bara att vänta.

 

Väntan blev lång….. Runt halv åtta började det att hända saker. Vi hörde hur gässen lät och det kom en stor flock och en del landade. Jägarna hade bestämt att de skulle låta första flocken landa innan de blev skjuta av men en del av flocken var misstänksamma så de började lätta innan alla hade landat. Då blev det en gås skjuten. Efter ett tag kom en ny flock (eller om det var samma) och nu landade de flesta men en fågel flög runt och bl a över oss där vi satt och de som hade landat var lite för långt ut från skyttarna och lite i riktning mot oss så de vågade inte skjuta förrän de började lätta. Nu fick de bara fyra stycken och vi fick vänta lite innan det var dags att hämta.


När det så blev dags och jag skulle iväg så förstod jag inte riktigt vad matte menade. Jag drog iväg ut mot bulvanerna men innan jag nådde ända fram vek jag naturligtvis till vänster, blev stoppad, gick till höger. Matte stoppade och ville jag skulle gå ut så då gick jag snett ut till höger……. Det slutade med att matte kallade in mej, föresten gick hon och mötte mej och sedan fick jag gå fot tills det var ca 50 m kvar. Då skickade hon ut mej mot bulvanerna igen. Att hon inte kunde förstå att det inte var någon mening att beblanda sig med bulvanerna! Jag drog snett ut till höger igen men se då….. Jag fick sniff av en kanadagås och då var jag naturligtvis tvungen att ge mig iväg in i ”hästskon”. När jag kom fram högg jag tag i den och sprang i full fart in till matte med den. Nu skickade hon mej en gång till, så fort Alice var på väg in med sin andra. Nu fick jag starta från utgångspunkten och hon fick trycka på mej ett par gånger för jag trodde ändå inte riktigt på att jag skull in där i hästskon igen. Det luktade ju fågel runt den, men ok, då förstod jag att matte menade allvar och självklart gick det snabbt att hitta den sista gåsen, dom är ju rätt stora och luktar rätt mycket!

Sedan fick vi gå tillbaka till gömslet igen men det kom inga mera fåglar så kl 10 var allt finito. Synd när man börjar få kläm på det hela. Hoppas bara att jag får chansen igen snart. Matte har lagt ut några bilder på följande länk: Gåsjakt, september 2009 om ni vill se hur det var. Ma höres! /Garbo

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 5 =