120528 (1)Provdebut

 Piga berättar:

Oj, mycket har hänt och jag har inte haft tid att berätta om allt… Just nu är det min provdebut som ligger färskast i minnet så då tar jag det i stället.

I lördags fick vi stiga upp jättetidigt och äta och sedan blev det en snabbrastning i stället för vår härliga morgonpromenad. Potifar var här också men han och hans matte Maud låt ute på Hilton för Greta löper och de tyckte inta att det var så lämpligt att han skulle bo tillsammans med en löptik när han skulle starta på prov.

Jag hade startnummer 12 och Potifar startnummer 8. Ilo skulle också starta och han hade nr 16. Matte tyckte det var helt perfekt, då kunde hon få se alla… Nu blev det inte riktigt så, det var många strykningar så det blev bara en hund emellan mej och Potifar. Det var en liten bit att gå och så var det ett järnvägsspår som man skulle över innan man nådde provplatsen och det kom rätt många tåg så det gällde att passa sig. Därför hann matte inte se mer än början av Potifars jobb men det hon såg såg bra ut.

Han blev lite okoncentrerad vid fötterna och en liten svacka på fältet så hans resultat blev en 3:a. För min del var det jättespännande. Det här var ju helt nytt, massor av folk som jag inte kände igen, främmande hund som skulle titta på mej när jag började jobba… Som tur var hade jag ju matte och jag förstår ju att om jag lyssnar på och följer matte så blir det bra. Det började med två enkelmarkeringar på en lite tuvig myrmark med lite tallar och buskar. Det var lätt som en plätt!

Sedan var det en relativt lång förflyttning ner till vattnet där fältet låg. Det fanns 7 vilt där 2 låg på blötmark mot vattnet och resten på den tuviga myr/glesskogmarken. Det var en bamsekanin, kråkor, änder och trut som låg ute på fältet. Jag är ju rätt snabb i benen och har bra näsa så det tog inte lång tid att plocka in dem. Matte hörde domaren säga att ”hon springer så snabbt så jag hinner nästan inte se var hon är”…

När fältet var klart var det en ny förflyttning till startplatsen för vattenmarkeringen. Den landade på en liten ö med lite sjögräs vid vänstra kanten. Jag simmade snabbt ut till ön, upp på den, hittade platsen där det hade legat en fågel… Nähäpp tänkte jag, här finns inget, vände och hoppade ut i vattnet igen. Då visslade matte, jag tittade, hon visade ut, jag vände, upp på ön igen och hoppade i bakom ön, simmade lite till vänster och fick vind av den.
Det kan man kalla att gå i anvisad riktitning sa domaren! Den andra markeringen var lätt som en plätt. Den kom närmare och mer på blankvatten.

Vid öppenkritiken sa domaren att jag var jätteduktig och hade skött allt mycket bra. Hp:t försvann vid vattenmarkeringen som jag fick lite hjälp med men å andra sidan tycket hon att jag var jätteduktig som gjorde som matte sa. Ett 1:a pris blev det och matte är jättestolt över mej. Min flitiga, lilla Piga säger hon och tittar så gott på mej.

Hur gick det för Ilo då? Jo, han skötte sig också riktigt bra till att börja med. Nu har de inte tränat jakt så värst länge och det visade sig på fältet. Hans matte Nina och Ilo har kanske inte jobbat in riktigt vad och hur han ska jobba på ett fältsök så efter några fåglar började det att snurra i hvudet, han visste inte riktigt vad som förväntades att han skulle göra och då bröt domaren. Han fick dock rätt mycket bra kritik så när de åkte hem så laddade de batterierna till söndagen för nya tag.

På söndag fick inte jag följa med. Jag hade ju gjort mitt och matte ville vi skulle njuta av det i stället. Matte blev bjuden på champagne på kvällen…. tyckte inte att det var riktigt rättvist men å andra sidan stack hon åt mej lite godbitar under kvällen.

Potifar och Maud fick starta först på söndag. Det gick kanonbra! Vid öppna kritiken så sa domaren att skötte de passiviteten så har 1:an klar. Nu kunde inte Potifar vara riktigt tyst, måste protestera lite när den andra hunden fick gå på 1:a vattenmarkeringen. Han lät inte mycket men det hördes lite svagt. Sedn kom den andra markeringen och då lät det lite mer… så tyvärr, det blev en 2:a. Domaren kom sedan och beklagade för han tyckte att han hade gjort ett så bra jobb så det var så synd. Hade det bara varit det första lilla så hade han sett genom fingarna men nu blev det som det blev. Det är bara att ta nya tag.

För Ilo och Nina gick det också bra. De låg på prislistan när jobbet var kart. Det som drog ner var att effektiviteten på fältet och det är ju inte så konstigt med den lilla erfarenheten som han har av fältsök. De gjorde bägge ett riktigt bra jobb! MEN sedan var det passiviteten där också. Ilo protesterade lite vid den första markeringen men blev ganska upprörd när det dessutom kom en till som en annan hund skulle ta och inte han. Därför fick det tacka för sig även denna dag. Nu är vi ju helt övertygad om att de två kommer att komma igen och matte har då inget tvivel om att de kommer att fixa de här om de går in för det. De är ju så duktiga både Ilo och hans matte så det är bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Nähä, nu ska jag ta en liten paus. Matte är hungrig och vill äta frukost men jag återkommer med dagens del två om en stund. Då ska jag berätta om min halvsyster Doris som är här på besök. Kanske hinner matte fixa bilderna från provet också och lägga upp dem i Albumet, hoppas det i alla fall.

Puss på er! Piga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =