130814 Sammanfattning av Finlandsäventyr

Ja nu är Finlandsäventyret över och livet har återgått i normala gängor igen. Det har varit en intensiv dryg vecka. Jag tror jag börjar berättelsen från vårt Finlandsäventyr från början så jag får ordning på saker och ting.
 
Jag har ju börjat berätta lite från måndagens och tisdagens träningspass i början av veckan innan vi åkte. Onsdagen åkte vi till Hälle för träning av vattendirigering och vattenmarkering och här är lite bilder:
 
 
Vi försökte hitta mark som skulle påminna om den som provet i Finland har….
Vi kan ju säga så här… vi låg ganska långt ifrån verkligheten.
 
 
 
Vad tittar Potifar, Piga och Garbo på….
 
 
…Och vem är det Gustaf tittar på?
 
Jo det är ju Ronja som hämtar en markering….
 
 
Långt där ute syns en liten prick…
 
 
Förstoring…. så ser man att kanske är det en hund….
 
 
Inleverans, uppdraget snart slutfört
 
 
Gott jobb!
Vi fick besök av Mats Dahlberg, Rune Thander och Anna-Lisa Isaksson också. De skulle hämta klubbåten och sedan åkte de till södra ändan av tjärnen och tränade. Vi var färdiga och skulle ge oss iväg för jag skulle lämna in bilen i Brunflo och få framvagnen justerad.
Naturligtvis var det inte så enkelt… När vi åkte därifrån kände jag att bilen fortfarande drog till höger. Åkte tillbaka och berättade det. Då tog de in den igen och bytte sida på framdäcken…. och upptäckte att på backdäcken var insidorna helt blanka. Däcken har bara gått 1,5 säsong och om jag minns rätt såg de rätt bra ut när vi satte på dem i våras. Då blev det till att köpa nya sommardäck också! Härligt? NOT!!!!  Dessutom blev det inget bättre nu hellre men det fick ju gå ändå då för på torsdag morgon var det dags att åka till Finland.
 
Måste ju säga att vi har haft alla odds emot oss. Först blev det lite dåligt tränat under juni. Sedan var det kennelläger och träning i Bispgården för Piga så Garbo blev lite satt på undantag. Så började hon löpa vilket gör att hon blir extra ”het” så vi fick ta det lugnt med träning då också. När hon så kunde börja träna lite på allvar skadade hon trampdynan…
 
Alla tecken sa ju förstås att detta indikerade på att äventyret i Finland kanske skulle skjutas upp. Dömt att misslyckas redan från början. Nu hade jag ju tagit semester, vi hade kommit med på provet, Eva Thörnqvist med Korall och Quling, Gustaf med Sita och Ronja och jag med Garbo och Piga så vad gör man? Jo åker ändå förstås.
 
Vi startade torsdag morgon och hade bestämt att vi skulle sammanstråla med Eva i Luleå. Hon hade hjälpt till och hyrt en stuga åt oss alla på First Camping. När vi kom dit fick vi höra att bara en bil skulle få stå vid stugan. Efter en del diskussioner löste det sig dock och alla tre bilarna fick stå där. Sovrummen var inte så mycket att hurra för. Man fick nästan backa in och så var det våningssängar. Det fanns två sovrum och sedan en bäddsoffa i ”köket”. Gustaf och Ingegerd låg i köket; insåg att det inte skulle bli så värst mycket sömn om Thord och jag delade säng. Han snarkar rätt ordentligt nämligen. Nu blev det inte så mycket bättre. Att ha en ”traktor” under sig var heller ingen höjdare.
 
Vi tyckte att vi hade gott om tid på Fredagen och tog det riktigt lugnt. Städade ur stugan och sedan åkte vi till Haparanda och stannade vid ett köpcenter för att proviantera och ta ut lite Euro i någon bankomat. Nu var det inte så enkelt. Vid den första gick det inte så bra. Jag fick fram att jag kunde välja valuta men när jag knappade in beloppet så gick det inte. Gustaf provade också men det gick inte. Då kom en expedit (vi var på ICA MAXI) och skulle hjälp till. Hon kunde nog inte heller för det slutade med att i stället för 180 Euro så stod Gustaf med 2000 SEK i handen…
 
Vi åkte också till IKEA för att äta lunch. Ingen höjdare precis. Vi fick gå igenom i stort sett hela varuhuset för att komma till resturangen. Det som stod på menyn fanns inte så det var att ta det som bjöds. Maten var halvkall… Thord knatade och gick och det var nog rätt jobbigt innan vi hade tagit oss tillbaka till bilarna.
 
Nu letade vi reda på ett Systembolag och i närheten fanns också en Bankomat. Nytt försök! Jag fick ut mina pengar men inte Gustaf. De hade precis bytt bank och vi började fundera på om det fanns någon spärr för utlandsvaluta eller nåt. Nu tog Eva ut pengar och Gustaf blev av med lite av det svenska så det ordnade sig kan man säga.
 
Nu var det dags att starta GPS’en igen. Jag hade lagt in koordinaterna för provbasen, provplatsen och Campingen vi skulle bo på. Vi körde och vi körde och GPS’en visade att det var mååååånga mil kvar. Något var alltså fel. Ringde vår klippa i Finland, Antti Honkarinta, som snällt nog plockade fram adressen så jag kunde programera om GPS’en och vi hade inte så långt kvar, bara några kilometer.
 
Den första vi träffade på när vi kom fram till provbasen var Maria. Så härligt att äntligen få träffa henne! Och Molli naturligtvis! Man såg direkt att det var hon, så lika sina syskon och halvsyskon. De hade en stor jaktstuga som provbas och vi fick gå in och fixa avprickning och betalning inför provdagarna. I och med det kunde vi åka direkt till provplatsen på lördag morgon. Naturligtvis glömde jag ta fram kameran så något foto därifrån har jag inte.
 
När vi var färdiga där åkte vi till Campingen. Det var ca 3 mil dit. Den jag hade haft kontakt med när jag hyrde stugorna verkade vara mycket trevlig och det stämde verkligen. Mycket servicemainded och tillmötesgående. Stället var heller inte så tokigt: Så här såg det ut:
 
 
Reception och servicehuset
 
 
En dålig bild i motljus på vår stuga.
 
 
Dessa stugor var vända med ”ryggen” mot oss med ramsidan mot vattnet.
 
 
Det var mycket vacker natur i Rovaniemi. Detta är vyer från vår rastningsrunda morgon och kväll.
 
 
 
 
Vi blev mycket väl bemötta som sagt var och stugorna var trevliga. Ett rätt stort rum med två sängar (vid var sin vägg tack och lov). Spis och kylskåp, som visserligen brummade rätt bra under nattimmarna, ikapp med Thords snarkningar. Det var lite svårt att få sova kan jag säga. Tur att vi hade så trevligt resesällskap och träffade så mycket trevligt folk. Det uppvägde en hel del av det som inte blev så bra.
 
I Luleå hade jag med rökt fisk, nypotatis, sallad och romsås. Eva hade med älgkött som vi grillade, också med nypotatis, sallad och Cremy peppersås. Naminamnam! Kan inte klaga på maten eller sällskapet. Eva hade med sig sin trevlige son David också. Vädret var riktigt härligt, både  under torsdagen och fredagen. Varmt och soligt, bådade gott inför helgen.
 
Nu får det vara bra för i dag, berättar mera i morgon som blir en intressant dag. Thord ska till ortopeden med sin skadade hand men hur det gick till kommer jag att berätta i morgon….
 
Marith
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + 8 =