130818 Jaktprov i Lit igen…

Jahapp så har man varit på ännu ett jaktprov i Lit. Idag har vi nog haft alla sorts väder men för det mesta riktigt bra förutom att det blåste onödigt mycket.
 
Piga och jag startade i sista par denna dag. Lång väntan blev det för flitig liten Piga så vid lunchtid gick hon och jag och körde lite klockan och stoppsignal för att hålla oss alerta. När paret före oss startade gick vi och rastade bägge två och sedan satte vi oss uppe på en kulle och mediterade. Lite störningar fick vi men mesta tiden tillbringade vi själva. Tror att det var bra för oss bägge. För första gången i år så kände jag lite pirr i magen innan vi gick in. Kändes som om det skulle kunna gå riktigt bra… och det höll nästan, men bara näsan.
 
Det började med en mycket kort enkelmarkering på land i snårig terräng. Piga hade lite för full fart så hon sprang förbi och sedan var hon borta men jag tyckte att hon lovade åt höger så jag tänkte, bra nu kommer hon tillbaka och får den rätt i vind. MEN när hon dök upp så kom hon från vänster. Hon hade fått vind på landdirigeringen som låg lite längre ut till vänster…
 
Andra hunden fick sin enkelmarkering och det blev också lite strul och hon fick hjälpa hunden lite men det blev ”rätt” fågel som kom in.
 
Nu var det en landdirigering, inte alls lång men haken var att fältet låg ute i närheten och vinden låg på. Fick henne att gå på ”rätt” sida och man hann nästan inte blinka förrän den var inne.
 
Förflyttning igen fram till fältet för vår del och för det andra ekipaget ner till vattnet för en vattendirigering. När de var halvvägs mot vattnet fick jag skicka Piga på sök. Jag tror hon hade alla tre fåglarna som hon skulle plocka in, inne innan den andra hunden hade hunnit halvvägs över vattnet till andra sidan tjärnen. Så vi fick vänta lite tills hon var klar och sedan bytte vi plats men den andra hunden fick jobba åt andra hållet. Fälten låg på sumpmark och i skogskant, rätt stort och mycket tungsprunget och var delat åt två håll.
 
Vattendirigeringen gick otroligt bra, speciellt i jämförelse med gårdagen! Rakt ut i full fart så svallvågorna fräste. Båten med båtsman och fåglar låg nästan vid strandkanten lite längre till höger men det brydde hon sig inte ett dugg om. Härligt!  Upp på andra sidan, vek lite åt höger, stopp, visade till vänster men jag tyckte hon drog lite för långt till vänster. Samtidigt som jag blåste stopp hade hon hittat en fågel på ”fel” ställe. Domaren trodde också att den skulle ligga längre till höger men skit samma. Huvudsaken var att det egentligen blev så rätt. Efter en nästan lika snabb simtur tillbaka och en snygg och prydlig avlämning fick vi gå ner till fältet igen men denna gång till andra sidan.
 
Bägge hundarna gjorde ett riktigt superfält. Det var egentligen bara den sista fågeln som de verkligen fick jobba på. Piga fick dock sitta och vänta lite på slutet som tur var. Bra att få pusta ut innan vattenmarkeringen. Den andra hunden fick pusta medan Piga markerade. 
 
När vi kom ner till stranden så stod skytten snett bakom oss en bra bit till höger om oss. När han sköt så tittade Piga på honom och inte på ”båtsman” så hon missade tyvärr den först kastade fågeln. Hon hörde plasket men det var rätt långa avstånd så jag tror inte att hon uppfattade riktigt vart plasket kom. Den andra markeringen såg hon dock och hämtade den också med full speed (svallvågor). Jag riktade upp henne och skickade henne mot höger sida på båten för fågeln hade drivit ett gott stycke ner mot ändan av tjärnen. Piga kom dock fram mot vänster sida om båten och drog upp på land. Hon hade tyvärr fått vittring av den kvarvarande anden på vattendirigeringen (de hade tre ute för varje par). Gjorde ett halvhjärtat försök att stoppa henne men tyckte inte att det var någon bra idé att bråka så hon fick ta den hon hade i näsan. Hon hade ju inte sett markeringen så jag tyckte att hon hade skött sig så bra ändå så jag ville inte ha någon konflikt. Det fick bli som det blev. Vore synd om det blev samma konflikt vid vatten som gårdagens vattendirigering. Skönt att få sluta på ett bra sätt och hon visste ju inte om att hon gjort något fel.
 
Synd var det förstås för domare Bertil Furberg sa att om hon fixad markeringen så hade hon legat på ett mycket bra pris. Hon hade skött det övriga fantastiskt bra. Hon fick också idel 5:or förutom vid markeringen. Skit också men jag är ändå väldigt glad över hennes prestation. Hon gjorde verkligen ett flott jobb i övrigt. Känns gott faktiskt! Det är inte alltid priset som är avgörande om man är nöjd med sin hunds prestationer.
 
Så här såg hennes protokoll ut:
 
 

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − sex =