130902 En liten tripp till vårt grannland Norge

I lördags packade Maud husbilen när hon jobbat klart. Jag packade mina väskor och åkte till Hissmofors för en gemensam färd till Lånke på jaktprov. Lars och Andreas åkte till Fjällsta och höll Thord, Greta & Garbo sällskap under tiden.
 
Astrid och Arne hade bjudit hem oss på middag och vi fick även stå där med husbilen över natten. Vi var nog framme strax efter kl 8 på kvällen men det fina med en husbil är ju att man bara behöver parkera så står man bra. Det är inga stödben som ska vevas, inget vattenpass man ska kontrollera med. Att man dessutom hade en mycket god middag som väntade på oss var ju också riktigt lyxigt.
 
Vi skulle ta ut pengar till startavgifterna i bankomaten i Selbu hade vi tänkt men när vi kom dit så stod det en lapp på bankomaten. Där stod: Bankomaten trasig, öppnas igen så fort den är lagad…. Som tur är, är Arne en mycket snäll och hjälpsam person så han fixade så vi fick låna norska pengar till startavgiften.
 
På söndag morgon följde Arne med oss till jaktprovet och efter lite små malörer så hade vi parkerat och var i tid till samlingen. Jag skulle starta i 3:e par och Maud i 6:e. Jag såg på första paret och lade upp ”strategin” och sedan gick jag och hämtade Piga. Vi förberedde oss lite genom lite övningar för att reda ut vilken som bestämde tågordningen. Detta accepterade hon i alla fall till 90 %… Lite iver och ”lärkvingar” var det allt och fotgåendet var godkänt för klassen men kan förbättras till nästa klass tyckte domaren och jag höll med. Vi tränar 10 min varje dag och har så gjort nu i två månader men vi får nog intensifiera det hela lite. Men som sagt det duger för klassen, hon höll sig vid min sida men gick ett halvt steg före och hade huvudet framför mitt ben…
 
Vi gick i par med Carina Tolf som startade med ”Winna” (tror jag hon hette). Domaren tog emot oss vid hundstoppet och sedan fick vi gå över en bro där publiken fick stanna för att sedan hålla ett gott avstånd medan vi fick förflytta oss framåt för markeringar och dirigeringar fram till fältet.
 
 
Bron som man passerade tillsammas med domaren men hunden skulle förbli kopplad.

Hundarna skulle också förbli kopplade medan domaren förklarade vad som skulle ske
 
 
Till vänster, vid trädet bakom kameralinsen längst fram, landade Pigas första markering.
 
På kullen som ni kan ana i bakgrunden kom nästa markering för hund nr 2 efter en liten förflyttning.
 
 
Sedan var det dags för en vattendirigering för 1:a hund. Ni ser udden till vänster (mycket dålig bild).
Den första dirigeringen låg längre in och den andra ute på uddspetsen. Vi fick den som låg till vänster.
Piga gick spikrakt över till andra sidan men kom lite till höger om viltet. Tyvärr var det ingen vind så det blev lite omstyrningar på land. Hon är ju så förbaskat snabb i benen så man hinner ju inte med att stoppa henne i tid men efter några stopp och omstyrningar så fick hon tag på anden och simmade tillbaka (tror det var enda hunden som inte sprang runt).
 
 
Sedan blev det förflyttning igen och hund nr 1 fick en markering uppe på kullen.
Därefter förflyttning och markering för hund nr 2, förflyttning igen och vattendirigering för hund nr 2
 
 
Ny förflyttning och landdirigering. Terrängen var den som syns på fotot men den låg en bra bit ut i skogen. Skytten stod en bit ut i marken (röd jacka). Sedan en ny liten förflyttning och hund nr 2 fick sin landdirigering.
 
 
När den sista dirigeringen var inne blev det en ny förflyttning till fältet som låg på en udde med en liten höjd.
Det var upplagt så att man kunde se hela området och verkligen få se hur hundarna jobbade. Kul!
 
Nu återstod bara öppenkritiken och den var faktiskt riktigt rolig att höra. Han tyckte att både Piga och Winna hade ett mycket bra fältarbete. Det låg på elitklassnivå! Den övriga kritiken var heller inte så dum att lyssna på och sedermera även läsa. Den bjuder vi på om det är någon som vill se. Resultatet blev ett 1:a pris och 2:a bästa hund i Ökl!
 
Potifar började också mycket bra. Vi i publiken som följde allt på lite avstånd såg ju hur bra det gick. Han spikade alla markeringar, fixade vattendirigering bra och landdirigeringen var (enligt några funktionärer som sett alla hundar) dagens bästa. Jag tänkte att nu är även Pottis 1:a i hamn för jag visste att han skulle klara fältet. MEN så fick vi se att domaren stod och pratade med Maud efter dirigeringen. Både jag och de som stod bredvid undrade vad det var frågan om men Maud såg fortfarande rätt glad ut så jag tänkte att han kanske pratade om den fina dirigeringen. Nu förflyttade de sig framåt och så får jag se att hon satte koppel på Potifaren…. Han hade pipit… Så tråkigt för han var jätteduktig i jobbet. Lite tänd såg man att han var för han hade lite svårt att gå riktigt fot (det brukar han annars vara duktig på). Så synd! Men nu vet vi ju i alla fall att ha arbetsmässigt håller för ett prov bara han ”håller truten”. Det är väl där tyngdpunkten på träningarna får ligga framöver. Han fick i alla fall jättefin kritik på det jobb han gjorde så som sagt… Jättesynd! 

Potifar fick i alla fall hämta några vilt på fältet som störning till andra hunden som dessvärre också pep när Potifar fick jobba så även den hunden blev nollad. Den fixade heller inte landdirigeringen och ville också söka med vilt i mun…

 
Marith
 
 

0 reaktioner på ”130902 En liten tripp till vårt grannland Norge”

  1. Vilken trevlig skildring m bilder från de vackra provmarkerna. Stort grattis till de fina placeringarna. Klapp i ryggen till Maud som nu får ta itu med antipip träning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 − 7 =