140825 (Del 4) Träningsvecka, Jämtlands Cup och Jaktprov i Lit!

 Jaktprov i Lit 120823
 
Så var det dags för premiär i elitklass för Piga. Intressant att se om både hon och jag kunde hålla ihop det så vi inte fick gå prislösa hem. Vi startade i andra par… kändes lite så där då man inte hinner se provet om man vill förbereda oss lite grann innan man går in. Vi skulle starta i par med en hund från Streamlight, ett mycket trevligt och duktigt ekipage.
 
Det började med att vi fick gå efter varandra i ett litet skogsparti med mycket sly. Det andra ekipaget fick en markering först, sedan gällde det att skynda sig gå förbi och fram så Piga hade en chans att se markeringen. Det lyckades vi inte riktigt med. Hon anade att något glimtade till men jag fick hjälpa henne lite.
 
Sedan fortsatte vi längs stigen och den andra hunden fick en dirigering. Ny förflyttning och en dirigering till oss. Skott kom under gång… Det fanns en liten öppning bland slyet på ca 15 m och där hängde en blå snitsel. Bakom den fanns det en ridå av sly och där någonstans fanns dirigeringen. Inte lätt att styra hund när man inte kan se. Jag fick ta henne hemåt, stoppa och skicka ut två gånger innan det blev rätt. Som tur var lyssnade hon och gick dit jag ville.
 
Från den första delen av provet, med markeringar och dirigeringar finns inga foton då det var så tätt så det skulle ändå inte gå att se så mycket…
 
Sedan fick vi gå fram till fältet. Det låg i ett område med långgräs, sly, små och stora träd.
 
 
Bägge hundarna fick jobba, en på var sida om stigen. Vi började med det vänstra fältet på bild.
 
 
 
Bakom domare Alf Nordlund och sekreteraren (Barbro Pernestål-Dahlberg) låg andra fältet.
 
När vi plockat in ett antal fick vi stoppa hundarna och sedan gå fram till tjärnen. Där kom det först en dubbelmarkering och på bilden ser det väldigt enkelt ut. Men riktigt så enkelt var det inte. I stort sett för varenda ekipage så kom det en rätt kraftig vind vilket gjorde att den dummy som kastades längts ut, drev iväg ända till kanten av tjärnen.
 
 
 
Innan man fick ta markeringen…..
 
 
… skulle den andra hunden dirigeras till andra kanten av tjärnen…
 
 
…och sedan fick markeringshunden börja jobba.
 
 
Sedan var det dags att jobba på fältet igen, nu fick vi byta sida.
 
 
Publiken…
 
 
Funktionärerna tog skydd i tältet när regnskurarna kom.
 
Efter ett antal apporter fick vi åter igen bryta fältjobbet för att gå tillbaka till vattnet och göra tvärs om. Den som markerat fick dirigeringen och den andra markeringen. När det var klart fick vi åter igen jobba på fältet. Nu fick det andra ekipaget jobba på vänstra sidan och vi stod och väntade. Efter ett tag fick den andra vänta medan vi jobbade in en apport och sedan var det bara att vänta på kritiken.
 
 
En debut i elitklassen som duger fuller väl. Även på prov är hon en flitig liten Piga!
 
På hemvägen inhandlade vi pizza som vi åt tillsammans med Gustaf och Ingegerd. De hade stannat kvar och följde med och tittade på provet och skulle åka hem på söndag morgon. Gustaf hade anmält Sita men då de tog sina återstående två 1:or redan förra helgen i Alfta och dessutom bara var reserver så hade han strukit dem.
 
Det gick lätt att somna måste jag säga och nu hade jag fått ordning på klockradion också så det blev en god natts sömn, även om det inte blev så många timmar då jag steg upp strax efter 5 även på söndag.
 
Jaktprov Lit 140824
 
Thord hade fått lite ont i ryggen så det blev så att han stannade hemma och Piga och jag åkte själva till Lit. Jag sa hej då till Gustaf och Ingegerd som hade vaknat innan jag for och sedan bar det av. Jag var faktiskt rätt trött så jag fick stanna och ta mej en kopp kaffe när jag kände det var risk för att man kanske skulle somna vid ratten. Tur jag bryggt en rejäl termos med kaffe!
 
Även denna dag startade vi i andra par. Jag tittade lite i början på provet och jag måste säga att det blev lite rörigt i starten. Inte riktigt intrimmat och blev lite problem när det måste laddas om under pågående markering. Detta hade de fixat till när det var vår tur som tur var.
 
Provet började även idag på lite samma sätt. Markering för hund nr 1 men här skulle den först kastade dummyn inte hämtas in, endast den sista som landade precis i kanten till ett slyområde. Den andra landade ute på en myr och i området där söket låg. Sedan blev det en ny förflyttning och vi fick vår markerning som gick till på samma sätt.
 
Ny förflyttning, ny dubbelmarkering men här skulle bägge in. Ny förflyttning ny dubbelmarkering men på samma ställe för oss. Ny förflyttning och en landdirigering. Här skulle man till ett område med lite fastare mark som låg bakom ett myrområde där ena markeringen landat i kanten på. I området med fast mark låg 5 dummisar och de skulle självständigt söka av området.
 
Ny förflyttning och nu var det vår tur att skicka till det området. Efter det var det dags för fältjobb. Den andra hunden  (som var en hund från Moormans kennel och hans mamma är halvsyster med Piga, mycket trevlig att se på) fick börja på fältet. När han tagit in 3 dummisar var det vår tur. När Piga kom med tredje apporten fick de andra ekipaget gå fram till vattnet och där kom det en dubbelmarkering. När den var på väg in fick vi gå ner till vattnet för att ta en dirigering till andra sidan. Vi fick lite missvisande anvisningar om var de låg men Piga lyckades ändå  hitta en dummy.
 
Sedan fick vi gå tillbaka till fältet men innan dess fick vi en dirigering till hårdbacken dit vi skickat en gång tidigare.
 
Vid fältet fick vi åter igen stå och vänta medan den andra hunden fick plocka in några dummysar. Piga jobbade som sjutton när det var hennes tur. Det är en ren fröjd att se hur hon jobbar. Hon gör jättefina slag över hela området och har näsan med sig. Ibland är det nästan så hon gör en kullerbytta när hon får en sniff. Kullerbytta gjorde hon faktiskt på väg in med den andra apporten hon kom med vid första sökomgången. Såg ganska festligt ut men hon bara upp och plockade upp dummisen som hon tappat i luftfärden och sedan full fart in…. Flitig liten Piga.
 
När de jobbat ett tag så var det dags för vår vattenmarkering och det andra ekipagets vattendirigering. När de var inne fick och vi gick tillbaka till fältet så fick det andra ekipaget en landdirigering till samma ställe som vi nyss gjort.
 
Så fick vi stå och vänta en stund medan den andra hunden jobbade och till slut fick flitig liten Piga ut igen. Det fanns 18 dummisar ute som det hördes och jag tror vi hade 17 stycken inne. Bägge hundarna fick fint beröm över deras sök. Kul!
 
Jag visste på förhand att mer än en 3:a hade vi nog inte skrapat ihop idag. Det var dålig fotgående (blir så frustrerad när jag känner att jag tappar den rätta kontakten… Följaktligen blev det också sämre markeringar och när jag skickade på vattendirigeringen kom ett frustationsljud. Detta har inträffat någon gång tidigare när vi tränat och kommer när hon inte riktigt har koll på situationen och när hon fått vänta länge… Hon kunde också ha varit lite snabbare att lyssna på andra sidan vattnet. Hon springer ju så in i bängen fort så man måste hinna blåsa långt innan hon ska stanna så jag var inte riktigt med på noterna jag heller. Man tappar lite koncentration när man känner att man inte har den rätta kontakten. Trots allt är jag rätt nöjd med min flitiga lilla Piga. En 3:a i elitklass är ju inte det man siktar på  men inget man gråter över heller. Det är samma lilla flitiga Piga som igår. Hon är och förblir en mycket rolig hund att få jobba med.
 

Jag tror att hon var rätt trött i både kropp och själ när provet var över. Vi tog med oss protokollet och åkte hem på eftermiddagen. Jag kände att jag måste hem och se hur det var med Thord och hans rygg. Det är en av de få gånger som jag åkt hem innan prisutdelningen. Jag hoppas bara att ingen tror att jag blev sur för att vi ”bara” fick en 3:a. Så var det definitivt inte! Ett pris i ekl är oavsett inte dåligt, så tycker jag!
 
 
Så här lade hon sig när hon fick hoppa in i bilen efter förrättat värv.
 
Så här har det sett ut nästan hela dagen idag.
 
Ja varken jag eller Piga har gjort många knop idag. Skönt att ta det lugnt en dag för sedan börjar förberedelserna inför provet i Norge till helgen. Full fart mot helgen alltså!
 
Marith
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 6 =