140507 Krutgumman Greta blev lite ynklig idag….

Så här ynklig såg hon ut, innan vi lämnade Ejra:
 
Det blev alltså veterinärbesök idag…
 
För att börja från början, Greta har varit lite halvrisig i magen ett tag. Normalt sett har hon järnmage, äter gräs, bär, skit, ja allt som går att tugga och det utan att hon får några besvär med magen. Jag har trott att magbesvären  kanske har berott på att hon har varit borta från oss ett tag först och sedan började hon löpa. Hon är ju lite stressig av sig i vanliga fall och även om magen har varit lite si och så har hon ändå inte behövt rastas fler gånger än normalt. Det är bara konsistensen som har varierat.
 
Igår kväll var det däremot annat. Då var det sprutt på magen och det fler gånger. Inget i natt men väl i morse igen. Jag kollade tempen, som var normal, innan jag ringde Ejra och pratade med dem. De hade tid kl 13.00 så vi var välkomna då. Vi kom överens om att hon skulle avstå något att äta uti-på-fall-att. Dessutom så är det bra om vi behövde ta blodprov.
 
Vi fick egen ingång och eget rum och så här såg Greta ut när vi väntade på att veterinären skulle komma:
 
 
 
Lite storögd men ingen flämtande tunga. Ovanligt lugn, inte ens svansen rörde på sig.
 
 
Efter undersökningen och blodprovstagning var hon fortfarande lugn… eller lugn och lugn, hennes hjärta bankade för fullt men för ovanlighetens skull visade hon inget på utsidan.
 
 
Medan vi väntade på att få gå till röntgen så blev jag bjuden på en kopp kaffe. Service på det där stället!
 
 
Efter röntgen och i väntan på testresultatet var hon om möjligt ännu lugnare.
 
Resultatet blev att veterinären hittade inget egentligt fel. Deras misstanke om eventuell livmoderinflammation var obefogad, tack och lov! Röntgen visade inget, provsvaren var alla fina förutom att det fanns en aning högre vita blodkroppar än normalt. Summa sumarum trodde man (två veterinärer var inblandade) att det var en elak magsjuka som gjorde att det fanns geléklumpar av blod i avföringen och vi fick en strikt diet i minst 8 dagar. Så det blev tabletter, pulver och skonkost inhandlat och vi fick noga instruktioner över förfarandet. När magen börjar återhämta sig ska vi avmaska då det vita blodkropparna kan visa på parasiter i tarmen. Dessutom hittade veterinären en möjlig tumör i ett av hennes bröst som vi ska hålla koll på. Det kan bero på att hon börjat bli skendräktig men troligtvis inte då det egentligen är lite för tidigt för det och hon brukar heller aldrig bli skendräktig. Så eventuellt kan det bli en operation så småningom men det är ju i alla fall inte alldeles akut.
 
Innan vi fick åka hem fick hon vätska under huden som räcker cirka ett dygn. Det gick väldigt smidigt att fylla på trots att det tog lite tid (se första bilden). Lugn och snäll under hela proceduren. Hon som brukar vara så uppspelt och stressad när vi ska göra något lite extra… eller det behöver inte vara extra heller. Bara att vi gör något men idag var hon mattes underbara ängel! Helt fantastiskt. Hon stoppade bara sitt huvud under min arm och sedan fick de göra bäst de ville med henne. På röntgenbordet fick de snurra och vrida bäst de ville bara hon hade sitt huvud mot min arm. Goa lilla Greta! Eller liten och liten… blev lite chockad när hon klev upp på vågen, 30,9 kg…
 
När vi kom hem var det lite mera fart på henne. Glad att se Piga och Garbo och säkert lite piggare efter vätskepåfyllningen. Nu får vi hoppas att vi kan följa veterinärens order och att allt går som det ska så har vi en pigg och glad Greta igen inom en vecka.
 
Marith
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 3 =