Årets två första jaktprov för flitig liten Piga

Ja nu har vi gjort premiär på jaktprov för året. Hon har ju löpt men nu är hon färdig lagom till Litsprovet. Vi startade både lördag och söndag och Bertil Furberg dömde lördag och Isac Träffe med aspirant Anders Hallgren dömde söndagen.

Vi hade en hel del stök med bilen som krånglar på vägen dit på morgonen. Vi visste ju om det så vi steg upp kl 5 och gjorde oss i ordning så vi skulle ha en halvtimme extra på oss. Vi hann dit men vi hade fått stanna 4 gånger à 5 minuter så det var tur att det fanns extra tid.

Jag var väl inte så väldigt koncentrerad men vi gjorde ett gott försök att samla oss bägge två.

Piga och jag satte oss i skogskanten en stund innan start.
Piga och jag satte oss i skogskanten en stund innan start.

Jag kände att jag inte var full koncentrerad ändå när vi gick in och naturligtvis kände Piga det också.

När gick ner till provplatsen sköts två skott under gång. Vi startade tillsammans med Anders Jönsson och Sky. De fick starta med en landdirigering medan vi fick stanna lite i skymundan. När Anders och Sky var klar med dirigeringen fick vi gå fram till vattnet. Mitt framför oss på andra sidan fanns en udde där en kastare stod.  Ca 15 m på strandkanten till vänster om oss stod skytten.

Nu kom det fyra markeringar. Två i vatten och två på udden och vi fick ta varannan. Anders och Sky fick börja även här. Piga tog bägge på land eftersom Sky tog den sist kastade/närmaste på vattnet.  Piga tog den närmaste på udden och nästa gång Sky gick ut tog hon även den andra på vattnet. Det blev lite stök för Piga att hitta den på land då det var långt strandgräs och sumpigt men så småningom kom den in.

Nu blev det en förflyttning ca 15 m och samma procedur men på andra sidan av udden. Nu fick Piga börja och hon tog också den sist kastade/närmaste som låg i vattnet. Sky tog den andra på vattnet och Piga den närmsta på land. Inget strul för Piga denna gång.

Ny förflyttning för nu var det dags för fältjobb. Jag tog några foton men det är lite svårt att få överblick.

Där den bortre personen står startade fältjobbet
Där den bortre personen står startade fältjobbet
Den öppna ytan var fältet, bara sumpmark!
Den öppna ytan var fältet, bara sumpmark!
Fältet lades ut till stor del med båt då det inte gick att ta sig fram till fots
Fältet lades ut till stor del med båt då det inte gick att ta sig fram till fots

De fick jobba tillsammans på fältet och när Piga hade plockat in 4 fick hon ta vattendirigeringen. Den låg på den vänstra kanten på udden på en liten udde mitt på sidan (svårt att förklara). De fick inte gå upp på udden eller till vänster om ”rännan” för där låg fältapporter. När väl Piga kom i vattnet (strulade då hon kände fältapport alldeles strax till vänster där jag skulle skicka ut henne) så gick det lätt att få henne dit hon skulle.

Sedan blev det Skys tur att göra vattendirigeringen men medan hon jobbade på fältet så hade hon stött upp en an.

Piga låg ute och jobbade under tiden Anders  och Sky jobbade på dirigeringen och anden dök sedan upp även hos henne. Som tur var släppte hon den rätt snabbt och fortsatte jobba. När vi var färdiga med fältet så fick Piga landdirigeringen som avslutning. Medan vi väntade på prisutdelningen passade Piga på att lägga sig och vila. Hon var rätt trött efter att ha gnott som en tätting i sumpmarken.

Resultatet? De bidde en tvåa. Det blev rätt sent innan prisutdelningen så vi kom hem runt halv sju. Vi var bortbjudna på middag som tur var men kanske lite trist för de som bjöd oss. Vi var rätt trötta så vi var nog inte allra bästa middagsgästerna men för oss var det mycket uppskattat.

Vi var nog hemma runt halv 12 och efter lite stök och förberedelse inför samma start som dagens, nästa morgon så somnade jag ovaggad vid 12 – halv 1-tiden.

Trött, trött startade vi morgonen vid 5 snåret även denna dag. Fyra stopp även denna morgon men vi hann dit i tid och det var ju huvudsaken. Jag hade också bestämt mej för att idag var det dags att skärpa sig och det märktes även på Piga.

Vi gick i par med en flattik denna dag. Nisse, hennes husse hade jag träffat tidigare. För ett antal år sedan var vi på kanadagåsjakt i Ånge trakten och apporterade men då var det Kråka som stod för apporteringen.

Vid provstarten fick vi gå efter skytten bredvid varandra och stanna när två skott föll. Sedan fick vi gå fram en liten bit till. Nu kom det den dubbelmarkering nere vid vattnet men de såg bara bågen då det var fullt med sly och buskar i vägen men plasket hördes så klart. Innan markeringen fick hämtas av den ena hunden så skulle den andra hämta in landdirigeringen, i detta fall Piga.

Där borta till höger om personen låg landdirigeringen
Rakt fram, till höger om personen (som syns lite dåligt) låg landdirigeringen

Inte alldeles klockren men fullt godkänd för Pigas del. När dubbelmarkeringen var inne fick vi fortsätta gå framåt en bit och en ny dubbelmarkering kom, i detta fall Pigas. Först skulle landdirigeringen in. Markeringen började struligt, Hon hade nog den andras markering i huvudet för hon drog ner till vänster. Så småningom löste hon den men nog skulle jag ha velat haft den distinktare.

Vattenmarkeringar kom i vattnet bakom buskagen

Nu blev det fältjobb. Först fick de hämta en och en och vi fick vänta medan den andra tog in tre, sedan var det Pigas tur och hon plockade sina snabbt då hon kopplade på näsan direkt och tog tre av de närmaste. Så blev det den andras tur att jobba lite och sedan bröts fältjobben och Piga skulle få en dubbel landmarkering medan den andra fick en vattendirigering. Som tidigare så kom först markeringen, väntan medan den andra kom ut mot vattendirigeringen. Det strulade för den andra så han fick ta in sin medan jag tog markeringarna som gick riktigt bra. Faran var att den sist kastade landade i riktning landdirigering så lät man dem gå för långt så kunde de ta fel apport och då var det kört…

Sedan bytte vi plats och gjorde om det hela men omvänt. Piga strulade lite även idag när hon gick ut,  det var några små ”landtussar” som hon måste upp på. Vi som har tränat på att inte gå upp på öar när man ska ut…  Nåja det  blev inte så mycket strul, bara lite fler kommandon än vad jag hade tänkt mej. Sedan gick hon ut riktigt bra, det var till vänstra kanten där det stack ut en ”vassudde”. Det gällde att få dem till rätt ställe för gick de in tidigare så tappade man dem och där låg det även fältapporter. Som tur var blev det inga problem för Piga..

Här gick vi ner efter landjobben
En del av fältet
150824h
Här gick man ner till fältet

När de fortsatte jobba fick de jobba tillsammans. Jag måste säga att jag njuter faktiskt av flitig liten Pigas fältjobb. Hon lägger upp söket både i bredd och djup och slår i fina slingor oavsett terräng. Hon ger sig aldrig heller, tar nya tag och nya slingor tills området är ”dammsuget”. Sammantaget är jag faktiskt nöjd över hennes jobb även om det som vanligt finns detaljer som man skulle önska vore klockrena men så är det väl nästan alltid?

Lunchbreak
Lunchbreak

Ja resultatet blev ett 1:a pris. Så härligt och jag tror att hon är lite mallig själv också… Hon satte i alla fall näsan i vädret när jag skulle fota henne med rosetten.

Mallig liten Piga
Mallig liten Piga

Jag vill också passa på att tacka för alla grattisar och glada tillrop. Det värmer! Tusen tack!

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 10 =