Belöningsläger och annat smått och gott!

I fredags begav vi oss av till Ammeråns Fiskecamp för att delta i SSRK/JH:s belöningsläger. Alla som ställt upp som funktionär på något sätt under året är bjudna att delta. Själv jobbade jag på nkl-rutan på Litsprovet. Nu var det inte så många anmälda så det blev bara en halvdag så med lite dåligt samvete så deltog vi på lägret.

Jag hade anmält både Piga och Ultima då jag inte visste om Piga skulle börja löpa. I så fall hade jag tänkt att Ultima kunde få delta, mest som passiv förstås. Nu hade Piga inte börjat sitt löp men att det snart är dags är det nog ingen större tvekan om så det blev Ultima som fick vara med, med lite tanke på att det kan störa även någon vecka innan om det är någon hane (eller husse/matte) som är känslig.

Vi träffades på fredag kväll och presenterade oss för varandra och för Ingrid Tapper, föreläsare i etologi och Magnus Lindström, instruktör, vilka också presenterade sig för oss förstås. Sedan blev det lite mingel tills John Blund knackade på.

Lördagen började med att alla åkte ut till träningsmarken vid halv 9-tiden. Där fick halva gänget (ungefär) två enkelmarkeringar vardera och Lotten och Hanna filmade en hel del under tiden. Detta använde sedan Ingrid Tapper som underlag i föreläsningen som det gänget hade efteråt. Vi andra fick stanna kvar för att få ett träningspass.

Jag hade blivit placerad i ett gäng som skulle gå på linje med en spaniel som sökte av marken före. Vi var 7 hundförare och fyra skulle gå i linjen och sedan skulle ekipagen bakom byta när det var lämpligt. Några förare valde att gå utan hund också. Själv tyckte jag att det kunde vara lämpligt att gå där bakom och träna stadgan vilket gick alldeles utmärkt. Lilla Ulli hängde med på skott och kast, i alla fall när det var en eller två apporter och framför. Hon hann inte med att vända bakåt men det har vi ju inte tränat på heller.

Efter ett tag tyckte Magnus att vi skulle vara med där framme då hon var så stadig. Ett litet snabbt resonemang med mig själv så kantade vi fram. Tänkte att ser jag att hon hetsar upp sig eller hittar på dumheter är det ju bara att backa. Hon skötte sig över förväntan!

Markerade mycket bra och använde näsan och vinden på rätt sätt där det behövdes. Riktigt roligt att se. Tycker att hon är en riktig talang men det gäller förstås att man förvaltar det. Mycket fattas ännu. Har inget riktigt bra fotgående (näsan i backen nästan konstant) och inkallningen fungerar inte heller när hon är i jobb. Tur att det snart är vinter, lite lättare att lägga krut på sådant under den långa mörka årstiden.

161001a

Vy vid sista stoppet. Här fanns det dummys som vi hade ”lämnat” under ”jakten” då de räknades som ”stendöda” dessutom slängdes det ut 6 stycken som markeringar.

161001b

Apporterna låg både bakom framför, till höger och till vänster.

161001c

Jerry var en av kastarna. Suverän kastare med stor precision och som dessutom visste nästan exakt var de landat.

161001d

Efter lunch (13.30 -14.15) så vara det dags för byte med andra gänget. Vi diskuterade också lite från andra gruppens första övning. Väldigt bra upplägg då man har möjlighet att ”hänga upp” diskussionen på verkligheten.  Vid 4 var det ”hopp och lek” fram till 7 då gemensam middag serverades. Naturligtvis blev det så att när alla matat och rastat hundar och fixat till sig själv träffades vi i sällskapsrummet och umgicks.

God mat blev det, gryta på högrev, potatispuré och en god sallad. Kaffe och god äppelkaka som avslutning. Stämningen var god och hög under kvällen men till slut gjorde dagens kyliga vindar och friska luft sig påmind och folk började droppa av.

Söndagen började för vår del med föreläsning vilket passade utmärkt då det var minusgrader ute så det kändes ganska skönt att få sitta inne i värmen.

161002a

Lunchbreaket var 11.30 denna dag och vi skulle vara på träningsmarken 12.15. Även denna dag började vi med att gå på linje men utan spaniel och skott. Försökte även denna dag börja med att gå bakom men blev övertalad att gå där framme. Trodde nog att Ultima skulle vara mer ”tänd” idag då hon nu visste lite bättre vad som skulle hända men hon skötte sig lika fint denna dag.

Liksom gårdagen slutade vi med att det blev många ”fåglar” (läs dummys) ”skjutna”. De första fick vi ta in på markering och Ultima gick ut som nr 3 men hade bra koll på området där den landat och kom in med dummyn  efter ett litet sök i området. På slutet så skickades hundarna på sök då ingen hade fullständig koll på vart de återstående fanns, bara i vilket område. Ulli fick göra ett sök och hon stannade för och rotade lite på en plats där vi trodde att det skulle finnas. Ett par, tre andra hundar hade också markerat där men ingen hade hittat och det gjorde inte Ulli heller. Däremot jobbade hon stenhårt, lade upp ett vettigt sök med hjälp av vinden och gav sig inte förrän jag så småningom avbröt och med nöd fick in henne.

161002c

Bakom linjen…

161002d

161002e

161002f

161002g

161002h

Lilla Ulli blev lite trött efter sitt stora envetna sök och lade sig ner och vilade lite en stund.

Magnus gick fram till fläcken där de hade markerat och mycket riktigt så låg den där. Tilläggas kan att det var halvlångt gräs och just där en tjock tuva men man tycker förstås att den borde ha kommit in av någon av hundarna men icke. Nu återstod en åt andra hållet och jag fick skicka Ulli igen. Efter att hon sökt på samma goda sätt länge, så kom man på att räkna dummisarna. Mycket riktigt… alla var inne. Fick åter igen kalla in, vilket inte var det lättaste. Är det jobb då stänger hon öronen, också något som vi kommer att jobba med framöver. Nåja, in kom hon men det var ju synd att hon inte fått belöning från något av sina jobb så hon fick en markering i stället. Slutet gott, allting gott!

Som avslutning på dagen så gjorde vi linjetag. Jag ville då ha synligt redan från början. De andra som var mera tränade började med osynligt men ibland fick de göra om och ta en synlig först för att sedan gå tillbaka när de tagit den andra och ta den osynlig (kanske lät rörigt men det var det inte). Ulli fick en synlig och sedan skickade jag henne igen. Avståndet var också anpassad. Hur som helst så gick hon spikrakt på alla fyra, snabba upptag och snabbt hem. En nöjd matte och en nöjd hund och en nöjd instruktör… 😀 Han sa att om jag blev less på Ulli så visste jag var jag skulle skicka henne. 😀 Att notera, kommer icke att hända! 😀

Under middagen hade vi suttit  och prata om lite allt möjligt som har med hundar och hundträning att göra. Bland annat kom vi in på jakt, vilket jag talade om att det var rätt knepigt för oss i norr då det gällde att ha rätt kontakter för att få komma med någonstans. Jag berättade om förra hösten då jag försökte få en chans att vara med innan jag skulle anmäla till praktiskt jaktprov men misslyckats och tog gud i hågen och anmälde, startade och lyckades trots allt i år. Då erbjöd han direkt att jag fick höra av mej så skulle han ”sy ihop ett paket” så jag kunde få delta på några olika platser under en vecka. Nu lär det inte bli i år då Piga löper vilken dag som helst och eventuellt, kommer vi att åka till Norge på Elitpröve 2016 i Östfold i den 5 – 6 november dit vi blivit inbjudna. Jag har inte bestämt mej ännu, det är långt att åka men vi får se. Har några dagar till på mej att bestämma mej.

Väl hemma blev Ultima åter igen ”lillskiten” i flocken. Det första hon letade rätt på var förstås ”Tigern”.

161002i

För övrigt så har tiden som gått sedan förra uppdateringen innehållit Jämt(!)samträning förra lördagen. Vi var sex ekipage som samlades nere vid Sundsjön och tränade med vilt. Alla tog med sig några stycken så det fanns gott om vilt. Vi gjorde ett stort fält med alla vilt. Ungdomarna Ultima och Rolands Happy samt Beriths Molly  fick börja vilket de gjorde med den äran.

160923b

Lars & Valle och Berith &  Molly var också med

160923c

Roland hade med sig både Happy (med på bid) och Garmin

Anders och Smilla

Efter fikapaus körde vi dels linjetag och dels markeringar

160923d

Piga och Ultma tittar på när Anton och Lena gör markeringsjobb

160923e

Valle lämnar av en markeringsapport till Lars.

För övrigt håller vi på med lite smått och gott. Att bära in posten är en av sysselsättningarna som uppskattas.

160923g

Marith

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + arton =