Då var det dags igen!

Jag hade anmält Piga även till Sundsvall redan innan Litsproven men jag måste säga att jag var kanske inte helt upplagd för prov idag. Kände mej rätt nöjd efter föregående helg men eftersom det ju fattas en 1:a och jag redan var anmäld så var det bara att ställa klockan på 5 igår kväll. Ja, jag ställde klockan men glömde peta upp spaken när tiden var inställd. Vaknade av att jag hörde Thord var uppe och gick, tittade på klockan och … oppps… klockan var redan 7 minuter över 5…

Nåja, vi blev klara i god tid och drog iväg till Österström för ännu ett prov. Samlingen skulle vara kl 9 men när vi kom fram redan vid halv 9, ville de att vi skulle pricka av oss för de ville starta så fort som möjligt. Hans-Petter Grongstad  som dömde ekl hade ett plan att passa. För min del spelade det ingen större roll. Vi hade god tid på oss att ladda, men jag tror att det var mest Piga som laddade. Jag hade lite svårt att tända till och vara tillräckligt bestämd och det kände nog flitig liten Piga.

När vi gjort lite ”´koncentrationsövningar” så satte vi oss ner i skuggan framför en blåbärstuva och filosoferade en liten stund.

150830a
Piga sitter och lyssnar på skotten som ekar

Så småningom blev det dags. Provet började med en liten ”drive”. Skott och kast och skott utan kast. Vi och vårt parekipage hade själva till uppgift att hålla reda på var dummisarna föll. Måste säga att jag trodde jag missat några men det visade sig att det hade bara kastats fyra, två från landsidan där skytt och kastare gick och två från båt där rorsman/kastare och skytt befann sig. Minst hälften av skotten var ”bomskott”. Marken var vass, strandgräs, gungfly och med lite fastare markplättar. En rätt jobbig marktyp för hundarna.

Piga fick börja och hade bra koll på läget. De fick gå växelvis men när den andra hunden var ute på sin andra apport fick jag skicka Piga för tredje gången. Hon var i närheten av den först kastade men hade nog inget rejält minne av den så hon låg inte kvar. Hur som helst så stoppade jag henne när hon sprang förbi och gjorde en inkallning (ville hon skulle dra sig närmare åt mitt håll) men då tog hon ”fel väg hem”. Stoppade och tänkte styra om men domaren sa att jag kunde kalla in. Då hade den andra hunden precis närmat sig platsen och med lite hjälp hittade hon den.

Sedan blev det en förflyttning förbi publiken och ner på andra sidan där det också var sumpmark och vass, och strandgräs. Här var det närsök som gällde. Hundarna skulle leta på vänstersida och skulle inte gå in i skogen. Det var även en begränsning rakt fram där det fanns en liten skogsrimpa mellan närsöket och det ”riktiga”, större söket.

Den andra hunden fick börja och sedan fick det söka varannan gång. Mellan varje ”släpp” fick vi förflytta oss framåt. När Piga skulle ut på sitt tredje närsök hade hon fått nog av begränsningarna. Hon började slå lite mellan vassen och skogskanten, försökte gå in i skogen till höger men jag stoppade och körde henne till vänster. Efter en liten kort lov till vänster drog hon full fart framåt. Innan jag hann stoppa henne så var hon borta på andra sidan. Visslade, visslade igen, t o m ropade men ingen respons. Efter en liten stund som kändes som en lång evighet så kom hon tillbaka och då var det ingen konst alls att lyssna och hitta den sista. Jag hade tänkt koppla henne men kände att det kanske skulle vara dumt för parekipaget och eftersom domaren inte verkade hade det önskemålet så fortsatte vi trots allt.

Vi förflyttade oss fram till söket och hon fick äntligen ”fria tyglar” (enligt henne). Det tog inte alltför lång stund att hitta en dummy och när hon var på väg in kom ett skott för den andra hunden som skulle ut på en landdirigering. Piga fick hämta en dummy till på fältet och sedan fick vi gå fram mot startplatsen till vattendirigeringen.

När den andra hunden kom in med landdirigeringen. fick de gå till fältet och börja jobba där. Efter ett tag kom det ett skott från båten som låg vid en sten till vänster ute i vattnet. Jag skulle skicka Piga till en landtunga rakt ut och efter några omstyrningar kom så dummyn in.

Sedan fick hon ut och jobba på fältet igen och hon gjorde en riktigt bra genomsökning av en landtunga och hittade också en dummy till. När hon kom in fick den andra hunden ett skott och det var dags för hennes vattendirigering. När den var inne så kom då domaren och talade om att eftersom hon gått ur hand så kunde hon tyvärr inte gå till pris så vi fick hoppa över landdirigeringen.

Ja vad säger man. Jag är rätt nöjd över hennes jobb i övrigt. Det var det knepiga närsöket som ställde till det men så är det. Piga kan vara lite svår att få kontakt med ibland när hon är riktigt inne i sitt jobb men hon har aldrig rymt och varit borta en stund  (om jag inte har förträngt det, men det tror jag inte, trots att jag tidvis tror att jag drabbats av Alzheimers light).Vi har väl alla hört på jaktprov ”det har hon/han aaaldrig gjort förut”. Hon fick trots det rätt fin kritik kan jag tycka men så klart, går man ur hand får man ingen rosett.

Nu gråter vi inga tårar för det. Har egentligen inte förväntat mej att hon skulle fixa det i år. Trots att jag fört fram fyra hundar till jaktchampion så har ingen varit färdig vid fyra års ålder. Jag brukar ta det lite långsamt, vi vill ju ha något att se fram emot nästa år också….

Thord kunde inte följa med ner och titta idag då det var både långt och lite besvärligt att gå så han stannade och tittade på öppenklassen som låg närmare. Många bekanta träffade vi och det är alltid väldigt trevligt. Kicki och Pelle jobbade som funkisar på öppenklassen men kom ner till elit innan vi startade då det inte var så många öppenklassare som startade idag så de blev färdiga före lunch.

Zigge och Dixon var förstås med och jag måste ju bara ta ett foto på goa, alltid glada Kicki och snyggingen Zigge.

Kicki och Zigge, alltid lika goa och glada!
Kicki och Zigge, alltid lika goa och glada!

Fick tips om att det är jaktprov i Järvsö den 19-20 september så jag kollade lite. Var lite fundersam om jag skulle anmäla men så upptäckte jag att i Kuså kör de med vilt i ekl samma helg. Då kunde jag inte låta bli att anmäla. Får väl ta och köra med revaxör på Piga innan dess så hon kan lyssna ordentligt. Ska jag starta blir det lite disciplin framöver.

Marith

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 1 =