Eftertankens kranka blekhet…

Som vanligt när jag varit på prov så brukar jag, när jag hinner samla tankarna, analysera vad som gick bra och vad som inte fungerade. Igår konstaterade både jag och domaren att närsöket inte fungerade för flitig liten Piga.

När jag i lugn och ro analyserat vad som hände så är det förstås som vanlig, förarfel! Närsöket var lite annorlunda utformat och min hjärna var inte snabb nog att inse hur jag skulle ”köra” min flitiga lilla Piga. Området låg rakt framför oss i sumpmarken mot vattnet. Till höger gick man sedan fram till fältjobbet och till höger om stigen var det en tät skog. Normalt sett så hade jag gått längst stigen och skickat ut mot vattnet, bit  för bit. Nu stod man stilla och skickade framåt och först vid nästa skick fick man gå framåt. Det var nog därför som min hjärna klickade. Naturligtvis skulle jag bara ha släppt henne på ett litet område i taget istället för att låta henne söka av hela området som hon ville och bara försöka hålla henne från skogen. Inte ens signalerna som jag fick fram i början stämde med de vi brukar använda. Snacka om hjärnsläpp. Nåja, lite olydig var hon ju trots allt. Hon kom ju inte när jag kallade in (den signalen var det dock inget fel på, bara hennes åtlydnad av den) och det var väl det som avgjorde hennes nolla men hade jag skött mej så hade hon inte hamnat i den situationen.

Lite märkligt är det att det blir sådan kortslutning då jag faktiskt inte blir nervös längre  på prov (peppar peppar). Kanske lite synd ändå för som jag sa igår så hade jag svårt att ”tagga till”. Kanske hade huvudet varit med lite bättre om jag haft en aning nervositet i alla fall…

Nu lägger vi detta till handlingarna och förhoppningsvis har vi lärt oss en läxa både Piga och jag. Det är väl det som gör att jag efter drygt 35 år fortfarande tycker att det är intressant och givande med hundträning. Började träna min första egna hund 1981 efter att i tre år stått på sidan studerat, noterat och pushat på när Thord tränade Lady.

Ny dag, nya tag! I morse var det lite trolskt, eller kanske lite spöklikt när vi började gå vår morgonrunda.

Full fart mot det okända...
Full fart mot det okända…
Spindelväv både här och där
Spindelväv både här och där
Flitiga rackare de där...
Flitiga rackare de där…

Spökkänslan smittade nog flickorna lite tror jag.

Piga smög om kring i buskarna
Piga smög om kring i buskarna
Bhu... blev du rädd nu?
Bhu… Blev du också rädd matte?
Nöjd Piga tittar fram bakom buskarna
Nöjd Piga tittar fram bakom buskarna
Garbo står lugnt med fyra tassar i marken.
Garbo står lugnt och stadigt med fyra tassar i marken.

På eftermiddagen gjorde vi lite övningar hemma på tomten. Stopp, tecken och inkallning stod på programmet och Piga gick som en klocka. Avslutade med dels ett närsök och en knepig 4-markering där de fick ta varannan. Få se om det inte blir lite vattenträning i morgon kanske.

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − femton =