Finväder och nyttig träning

Ja idag var det dags för lite samträning igen. Har ju varit lite lite av den varan nu på slutet. Vet inte om folk har gett upp eller har en massa annat för sig. Det finns 60 medlemmar i samträningsgruppen och idag var det 7 hundar, 8 om vi räknar med en ”prao”, unghund som tränade passivitet,  varav 2 hundar var mina… Nåja, det blev en alldeles lagom träningsgrupp och jag tror att träningen var nyttig för alla.

"Pranon" Joy med matte Pia
”Pranon” Joy med matte Pia

150906a

Lars & Vale, Jane & Hasse, Jens & Kasper, Anna-Lisa & Ivy, Carina & Max samt mina troll, Garo & Piga
Lars & Vale, Jane & Hasse, Jens & Kasper, Anna-Lisa & Ivy, Carina & Max samt mina troll, Garbo & Piga

Vi tränade en variant av Walk Up och vi började med att ställa upp oss på linje. Sedan gick vi framåt, stannade till, fortsatte att gå och detta upprepades ett antal gånger. När linjen började hållas och hundarna gick fot som de skulle kom ett skott med pistol (jag och Lars hade ytterflankerna och skötte skjutandet) varvid alla stannade upp. Sedan fortsatte vi och Lars och jag sköt varannan gång. Efter ca 11 – 12 skott, vände vi.

Nu gick vi, sköt ett tomskott med apportkastaren, gick en bit, tomskott för att därefter börja med apporter från apportkastaren. När vi åter var vid utgångspunkten avslutade vi första passet och gick tillbaka till bilarna för att fika lite.

Nästa vända blandade vi in dirigeringar också. Först kom en skott/apport från en apportkastare (vi sköt varannan gång även nu). En hund fick ta markeringen och nästa hund fick ta en valfri dirigering som Lars och jag lagt ut i förväg. Det fanns 4 platser med apporter till alla och man fick själv välja vilken man ville ta.  Sedan fortsatte detta laget runt tills alla hundarna fått en dirigering och en markering vardera.

När vi var framme vid vändpunkten hade vi lagt ut ett närsök uppe på en kulle. Där fanns det två till varje hund,

Här är det Carina och Max som jobbar
Här är det Carina och Max som jobbar
Husse/matte och hund är visst intresserad av lite olika saker i väntan på sin tur...
Husse/matte och hund är visst intresserad av lite olika saker i väntan på sin tur…

När alla närsöksapporter var inne plockade vi in dirigeringsapporterna  i tur och ordning.  Vid greppat på väg in så tog nästa en apport från ett annat ställe o s v.

Sedan avslutade vi det hela med att alla fick en markering vardera från en stående linje. Det fanns en lång dirigering kvar vid utgångspunkten och jag, Lars och Jens (som bytte hund till Frida) plockade in de apporterna med våra hundar.

Efter lite småsnack och tacksam rengöring av apportkastarna, som Rune stod till tjänst med (guldstjärna till honom), så avslutade vi dagens träning. Tiden hade gått fort men det är väl så när man har roligt? Vi började  11 och avslutade 14.30 men jag tror att alla var rätt så nöjda med hundarnas jobb idag. Ett härligt gäng med duktiga hundar och förare.

Vädret kunde vi inte heller klaga på, i alla fall inte vi som hela tiden rörde på oss. Vår publik (Rune, Thord och Berit) som satt stilla tyckte kanske att det var lite kallt men för oss andra och hundarna var det perfekt väder. Tusen tack för sällskapet idag!

Lars och jag åkte sedan upp till Bodtjärn och hämtade hem båten som jag har haft där. Nu börjar älgjakten och då tycker älgjägarna inte om att vi håller till där. Det kändes lite vemodigt, hösten är här, känns det som. Såg att det skulle bli ”Brittsommarväder” till veckan, över 20 grader varmt, men det är väl undantaget som bekräftar regeln.

Nu blir det lite i alla fall svårare att träna då platserna blir begränsade. En stund till kanske vi kan använda oss av ängarna men snart sprids det gödsel på dem och då är det kört även där. Det är ju visserligen uppehåll i 14 dagar på älgjakten så då finns det väl hopp om att kunna vara vid tjärnarna igen (men då utan båt). Hoppas bara att det fortfarande finns de som tycker det är kul att träna så vi blir några stycken ett tag till.

Marith

PS. Såg just att vi var lottade som tredje reserv i Kuså så nu är jaktprovssäsongen över för vår del som det ser ut. DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =