Jaktprov i Alfta

För fyra år sedan startade jag, med hjärtat i halsgropen, Garbo på jaktprovet i Alfta. Jag hade hört talas om det och att det var mycket speciellt men tog mod till mej och anmälde. Det visade sig vara ett mycket bra drag. Resultatet blev en 2:a på lördag och första 1:an i ekl på söndagen.

För två år sedan var jag i valet och kvalet om jag skulle anmäla Piga dit men tyckte att hon inte var riktigt mogen för det. Döm om att jag fick lång näsa när det inte blev något prov i fjol… men så i år fanns möjligheten igen. Naturligtvis kom jag inte med som ordinarie men hade reservplats 1. På tisdag kväll ringde de och talade om att jag kommit med. Jippi!

Vi åkte, som sagt var, ner på fredagen och efter stopp i Ånge och gemensam lunch med Gustaf och Ingegerd (som de bjöd på) så åkte vi vidare mot Knåda för att våldgästa Marie och Tobbe. När vi kom fram väntade en iordningsställd husvagn, en kopp kaffe och sightseeing över resvägen som vi skulle ta på lördag morgon. Väl åter i Knåda bjöd de på en god middag. Alla var rätt trötta (inkl hundarna) så vi gick och lade oss i något så när rätt tid. Vi skulle ju upp tidigt också för vi skulle vara på plats halv 8. Marie och Tobbe skulle vara där redan kl 7 då de skulle vara funktionärer hela helgen.

Det var sammanlagt 24 startande elithundar bägge dagarna.

160806a

Tur att det var en stor parkering. 😀

Bägge domarna hade 4 hundar vardera med sig ut i provmarken och jag hade start nr 1 som innebar att jag och start nr 3 gick som första par för Sune Nilsson och Bengt Gustafsson hade jämna nummer till start. De andra två paren fick gå en god bit bakom och bakom dem fick publiken följa med.

Provet hade jättefina provmarker med strandängar, vatten bitvis med vass bitvis blankvatten samt ett skogsparti som avslutning.

De flesta bilderna är från ”andra och tredje släpp”.

160806c

Det kom lite regn under dagen men när jag och Piga gick kom bara en regnskur på ca 2 minuter, knappt att man hann få på sig regnjackan innan det var över.

160806d

160806f

Det fanns tre skyttar på land och en i båt som både sköt och kastade. Många skott blev det. Det var enkelmarkeringar, dubbelmarkeringar, dirigering på både land och vatten. Ibland sköts doublé och ibland (rätt ofta bomskott). Prat i komradio, skämt och skratt och allvar blandades hej vilt. Det bästa av allt, det hände så mycket och man inte visste i förväg vad som skulle ske så det var omöjligt att vara nervös, bara att koncentrera sig på att ”köra” hund. Koncentrerad var även Piga. Jag har aldrig sett henne så uppmärksam och fokuserad på markeringarna som hon var denna dag. Spikade alla, inte många steg fel! 😀

Vattendirigeringen gick  också väldigt bra, däremot strulade landdirigeringen så den blev lite omständlig. Konstaterade också att nu MÅSTE jag iväg och få nya glasögon. Mina progressiva fungerar inte så bra. Avståndsbedömningen är urusel mot usel i vanliga fall. ;-D

Söket gick också riktigt bra. Båtsman/skytten satt bakom en vassrugge då det också kom enkelmarkeringar lite då och då medan hundarna var ute och sökte.

160806g

160806h

Sista ”såten” gick ena domaren med sina fyra provdeltagare i skogen där Pelle ”körde” sin fiktiva och olydiga spaniel Blixten innan skott och kast kom. På andra sidan utanför skogen gick den andra domaren med sina deltagare och skott och markeringar föll ömsom i skogen, ömsom genom skogskanten och ut på de öppna.

Vi fick börja inne i skogen och sedan byta plats med de som gick utanför allt medan vi sakta rörde oss framåt.

När allt var över hölls en öppenkritik. Domarna berättade att eftersom provet var så omfattande (vi höll nog på närmare 3 timmar) så bedömde de helheten. De kom att ha överseende med några fel och skönhetsfläckar och tänkte bedöma helheten.

Pigas kritik lät väldigt bra det enda negativa som fanns var att landdirigeringen var lite omständlig (i kritiken står det mycket omständlig) och det höll jag med om. (Det som jag tyckte var bra var att hon var aldrig ur hand även om det gick i sicksack en del och dessutom kom in i skogen dit hon skulle men kom ut igen utan apport så jag fick skicka in henne igen.) Han slutade med att säga att det skulle bli ett mycket bra pris men valören fick jag reda på vid prisutdelningen.

160806b

I väntan på prisutdelningen…

Det var flera som kom och gratulerade under dagen och naturligtvis steg hoppet lite men det blev en 2:a (precis som sin mor för fyra år sedan). Själv var jag dock mycket nöjd med min flitiga lilla Piga som jag tyckte höll ihop mycket bra under hela tiden. Tyst, koncentrerad, bra fotgående, snabbt ut och snabbt in och uppmärksam.

Det blev en lång dag så vi åkte tillbaka till Marie och Tobbe halv åtta. Vi köpte pizza till middag, som de envisades med att bjuda på. Vi hade annars tänkt bjuda dem men det fick vi inte.

Vi gjorde kväll ganska snabbt efter att vi ätit då alla var ännu tröttare än gårdagen. Stackars Marie och Tobbe som farit fram som tättingar under dagen och hållit reda på, och lagt ut dummisar hela dagen.

På söndag hade vi start nr 15 vilket innebar att vi skulle gå i andra släpp. Jag hade bett att få komma lite senare då jag ville städa ur husvagnen och packa bilen så vi kunde åka hem direkt efter provet. På det viset kunde jag sova till halv 6 även på söndag morgon. Skönt att inte behöva stiga upp ännu tidigare, vi hade ju en lång resa hem också.

Den här dagen gick provet åt andra hållet. Det började också på strandängen ute på udden. Den här dagen var vi i andra par så vi började med att vara passiva. Varmt och gott och solen sken men det blev nästan för varmt där vi stod ute på strandängen och väntade. Jag hade badat av Piga innan men hon hade redan torkat när vi ställde upp för passiviteten.

160807b

Denna dag fanns två livs levande spaniels med. De gick före och sökte av marken framför oss. Plötsligt kom det skott och de satt som statyer, jätteduktiga hundar!

Även denna dag hände det saker hela tiden. Markeringar både på land och vatten, dirigering bakåt på land, doublé och bomskott m m.

När denna ”såt” var jagad så blev det fri förflyttning genom en skogsdunge till nästa strandäng. Där stod domarna på var sida om en brygga.

160807c

160807d

Här kom en drive med skott och markeringar och bomskott och skott för dirigeringar. Sedan skulle markeringarna tas in som på ena sidan landade i vattnet och på andra även på land. Dirigeringarna till höger låg på andra sidan från vattnet och upp mot några träd. Här fick man skicka hundarna på ”skrå” ut i vattnet.

Vi fick även skicka hundarna efter strandkanten framför oss för ett närsök. Det låg ute när jag skickade på dirigering men som tur var gick det bra även om den strulade lite.

Vi hade nyfiken publik, får, kor och kanadagäss. OBS, dåligt foto men fåren finns till vänster om ladan.

160807f

Innan jag hade hunnit få upp kameran och fått igång den hade de flesta korna flyttat på sig men det var en hel rad längs vattnet.

160807g

Kanadagässen var väldigt envisa och  flyttade sig bara några meter även när det kastades dummys i närheten av dem. Strax innan Piga skulle skickas över på andra sidan för att hämta sin dirigering kom gässen simmande förbi oss.

160807i

Dirigeringen låg från vasskanten upp till de tre björkarna. Här tittar Piga lite undrande på mej när gässen paraderade framför oss.

Även här blev det öppenkritik direkt efter. Eftersom vattendirigeringen strulat lite så trodde jag att det skulle bli som gårdagen, att det kommer att påverka priset och dra ner ett snäpp. Vi bestämde att vi skulle höra på kritiken och sedan åka men eftersom domaren tyckte att vi gjort ett mycket bra jobb men hade en skönhetsfläck vid vattendirigeringen så var det viss risk att jag skulle få bada…

Ville förstås inte ta ut något i förskott men gav honom en kram och hoppades att han inte skulle ändra sig. Naturligtvis stannade vi kvar till prisutdelningen och Piga hade åter igen upprepat det Garbo gjorde för fyra år sedan. Skillnaden var att Garbo tog sin första elitetta och Piga sin tredje. Bad blev det förstås , trots att vi har det praktiska jaktprovet kvar. Den ”ursäkten” hjälpte inte då de tyckte att eftersom hon har en norsk etta så blir hon både svensk och norsk jaktchampion när hon fixar det så det gick liksom inte smita undan. Dessutom var det uppriktigt sagt riktigt skönt (om man bortser från att jag hade publik). Det var riktigt, riktigt varmt så vattnet svalkade precis lagom.

Behöver jag säga att resan hem gick lätt även om vi var dödströtta. Vi stannade i Vallsta och fick i oss lite mat. Vi kom ju inte iväg från Alfta förrän vid sextiden då hundarna fick äta och rasta innan vi åkte.  Piga var nog också riktigt trött. Kanske inte fysiskt men mentalt hade det nog tagit rätt rejält och med tanke på att hon har tränat varje dag sedan måndagen fram till jaktprovet så hade hon faktiskt rätt till att vara lite trött.

160807h

Till sist vill jag tacka alla som arrangerat detta unika jaktprov, både provledning, funktionärer och alla andra som på något sätt varit inblandade. Måtte detta prov få arrangeras så länge som provledningen orkar och vill. Ni som inte startat där, gör det! Jag lovar att ni kommer att få en rolig, händelserik och inspirerande upplevelse.  Jag vill också passa på att tacka alla som förgyllde träningsveckan med sin närvaro, de glömde jag säga igårdagens uppdatering.  STORT TACK, hör ni!

Vilken fantastiskt rolig vecka och vilket fantastiskt roligt slut!

Marith

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + fjorton =