Kryddan i tillvaron!

Jag har många gånger fått frågan ”Hur orkar du?” Då har det inte varit frågan om livet i allmänhet utan när det gäller mitt engagemang i våra hundar. Jag skulle vilja ställa frågan ”Hur skulle jag orka UTAN hundarna?” De är faktiskt kryddan i tillvaron och som gör livet trots allt lättare att leva. Tror inte att jag skulle ha klarat de sista 8 åren utan dem.

Jag tror att vi alla behöver något som engagerar en på ett positivt sätt och för mej är det faktiskt hundarna. Vi har ju haft hundar sedan slutet av -70-talet och tränat och startat på jaktprov, retrievermästerskap och Lag- SM för retriever. Engagerad i utbildning av både förare och instruktörer, provveksamhet, haft en (iof) liten uppfödning av labrador men detta har gjort att vi träffa många likasinnade från hela Sverig och från Norge och Finland. Många har blivit riktiga vänner, andra mycket trevliga bekanta. Hur kan man då inte orka med att fortsätta med sin hobby trots att livet kärvar ibland?

Just nu finns tre härliga labbeflickor i hushållet Älskar dem alla tre! Otroligt glad för min Garbo, den gudomliga som sin namne, för min flitiga lilla Piga som fortfarande växer i både förmåga och kunskap samt för mitt lilla (!) troll Ultima. Idag tänkte jag att det mesta ska få handla om lilla Ultima och börjar med en stilstudie. 😀

160911a

Sitter ofta och filosoferar… undrar vad hon tänker på…

160911b

Ställer förstås upp på fotografering om matte så gärna vill…

160911c

Kan till och med lägga huvudet på sned, kanske vill hon göra något annat än posera?

160911d

Ser kanske lite uppgiven ut eller funderar hon på något rackartyg?

160911e

Blä… nu är jag less. Nu matte får du sluta att fota!

Igår träffades vi, tre tjejer ur samträningsgruppen, Lena med Anton, Jane med Uffe och jag som hade med alla mina tre. Ultima fick vara med i första svängen. Hon har ju inte fått vara med och jobba så där speciellt ofta men nu börjar det vara dags att kolla hur hon fungerar tillsammans med andra.

Vi började med lite fotgående, stadgeövningar och sedan inkallning.

160910a

Här sitter Uffe, Anton och Ultima. Thord  var också med och åkte i sin permobil, syns i bakgrunden.

Sedan gjorde vi enkelmarkeringar. Thord fick agera funktionär och kasta markeringarna vilket fungerade riktigt bra.

160910b

Vi såg förstås till så att de hade bra referenspunkter .

160910d

Här är det Jane och Uffes tur

160910c

Anton och Lena. Anton ser riktigt fokuserad och beredd ut.

Sedan var det dags för fika och när det var dags för jobb igen fick även Piga och Garbo följa med. Vi började med linjetag. Uffe och Ultima fick först tre linjetag på rad efter åkerkanten som de fixade alldeles utmärkt. Sedan fick de ett linjetag mot en björk men över en bit av ängen vilket också fungerade riktigt bra.

Vi använde samma björk som riktmärke för linjetagen till de andra hundarna men avståndet var förstås betydligt längre. Garbo fick ta den första, bara så hon skulle få göra något. Hon är ju fortfarande halt så det fungerar ju inte att får jobba ”på riktigt”, i alla fall inte på land.

När det var Antons och Pigas tur förflyttade vi oss i en halvcirkel men med lite längre avstånd för varje förflyttning men hade samma referenspunkt hela tiden. Därefter gjorde vi en riktigt lång dirigering, ca 170 m gissade Thord att det var. Vi använde ett ”UFO-ägg” som riktlinje och körde snett över ängen som även hade en svacka halvvägs. Även här utökade vi avståndet och skickade en gång till (fanns 4 apporter utlagda).

Varmt var det då solen sken så som avslutning tog vi och gick ner till sjön. Lena tog med apportkastaren så de skulle få lite enkla markeringar på vatten. Ultima fick gå först och Lena satte apporten halvvägs på apportkastaren och sköt med gula skott. Trodde det skulle bli lagom avstånd men oj vad vi bedrog oss. Kulan gick jättelångt ut på blankvattnet utan referenspunkt. Nåja, jag skickade iväg henne och tänkte att i värsta fall får vi skicka iväg en kula till om hon misslyckas, vilket jag innerst inne trodde då det var i absolut längsta laget.

Ultima simmade ut i rätt riktning men höll sig lite till höger om kulan vilket var jättebra då vinden låg på från vänster. Man såg när hon hade simmat ungefär lika långt som det hon hittills har simmat i sommar så snurrade hon runt och tittade men fortsatt ändå utåt. Fick så småningom sniff och simmade mot apporten. Tappade vittringen och snurrade lite, simmade lite längre, vände fick sniff och tappade. Man såg att hon inte riktigt har kläm på hur man gör med vittring på håll men hur det var så gick det upp ett ljus och hon började simma åt rätt håll och fick så småningom syn på kulan. Jag tror vi var lika lyckliga båda två över det lyckade resultatet. Härligt att se att sommarens simövningar gett resultat, hon är rätt modig min lilla Ultima. Att simma rakt ut på vattnet utan något som drar där bakom tycker jag är strongt, dessutom när det blev så långt som det blev.

Sedan blev det Antons tur att jobba lite.

160910e

160910h

Apporten bärgad. Här var det Garbo som tog sig friheter och klev fram för att se bättre.

160910g

Piga och Ultima var också lite nyfikna men på plats

160910f

Uffe fick också en apport så klart men jag missade att fota tyvärr.

160910i

Piga och Garbo fick jobba i par i två omgångar och så avslutade vi med en betydligt kortare till lilla Ultima som suttit tyst fint under tiden de andra jobbat, älskade lilla Ulli!

Idag har vi ”kojdag” då vädret är grått med regnskurar emellanåt. Hade inget inplanerat och inget som är riktigt måste så det är en riktigt lat söndag. Få se hur vädret blir nu i eftermiddag, kanske blir det en liten tur med flickorna om andan faller på.  Ronja har ju varit här några dagar men i fredags kom husse och lånade henne för han är här uppe och jagar älg. Nu ringde han och talade om att de är på väg så snart kommer Ronjagumman igen. Det är så trevligt när hon är här. Hon bara är, finns men gör inget väsen av sig annat än när de busar lite, hon, Piga och Ultima. T o m Garbo kan vara med ibland.

Fick också  precis nu en mycket trevligt meddelande om att eventuellt får vi besök av ”Norske Max” med husse och matte nästa söndag/måndag. Vi har ju haft kontakt under åren men aldrig fått tillfälle att träffas sedan de hämtade honom. De ska till Falun på en ruinträning och tänkte då kanske göra omvägen och hälsa på. Otroligt trevligt!

norske-max-160911b

”Norske ” (finns en svensk också) Max, Pigas bror och Garbos son i andra kullen.

norske-max-160911a

”Norske” Max i jobbartagen!

Ja som ni ser… HUR kan man inte orka med sin hobby? Så många roligheter som livet bjuder på tack vare dem och mer väntar framöver!

Marith

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − femton =