Lilla stackars Ultima…

Nog är det väl konstigt hur fort det går för en liten fyrbent att boa in  sig i ens hjärta. Det är bara cirka 7 månader sedan Ultima tassade in i mitt hjärta. Bestämde mej där och då när hon knackade på och det har jag inte ångrat en dag. Idag upptäckte jag hur stor plats hon redan har paxat i hjärterummet. Det är tur att det är flexibelt så alla ryms.

Igår var allt som vanligt men i morse väckte hon mej inte vid 6, halv 7-tiden som vanligt. Klockan var nog runt 8 när vi steg upp och hon var inte först. Jag steg upp och klädde på mej och gick ner för trappen och alla hundarna följde med som vanligt trodde jag… Upptäckte när jag var halvvägs att Ultima stannat efter tre, fyra trappsteg. Lockade på henne men hon ville inte komma. Gick för att släppa ut de andra två och tänkte hämta henne sedan men då kom hon självmant. Gick nedför trappan till sista trappsteget och där blev det stopp. Tog på mej skorna och följde henne ut i rasthagen. Hon gick tre, fyra meter och satte sig för att sedan lätta på baken och pinka.

Hon var väldigt lugn och hade svansen i stort sett mellan benen. Något var galet! Gav dem mat men hon ville inte ha. Åt ca två tredjedelar när jag ”handmatade”. Funderade febrilt på vad felet kunde vara. Tog med henne ensam ut och hon hann inte långt förrän hon satte sig och gjorde nr 2. Hade en bajspåse och plockade upp. Ovanligt lite, hårda små ”knartar”, mycket ovanligt. Hon brukar vara väldigt fin i magen.

Efter mycket funderande så fick hon följa med på morgonrundan. Tänkte att ser jag att hon blir trött så behöver vi inte gå så långt. Inte alls samma fart och intensitet men hon travade ibland och nosade och såg lite piggare ut. Dessutom gjorde hon nr 2 en gång till och nu var det bättre konsistent. Tänkte att det kanske berodde på att hon var lite hård i magen som hon varit så konstig.

När vi åt frukost lade hon sig i hundsängen och där ville hon ligga, såg inte alls pigg ut.

161015a

Letade fram en febertermometer… inget batteri! Letade efter batterier, har en hel karta med knappcellsbatterier men inget passade. Letade fram en annan febertermometer, samma resultat. Inget batteri. Även den tredje visade samma förödande brist. Jäkla batterier!!!

Egentligen skulle vi in till Östersund och se vår dotterson Andreas spela badminton så vi packade in oss i bilen och åkte först till Apoteket och köpte batteri. Åkte till Storjöskolan där Andreas skulle spela och lämnade av Thord, tog tempen på Ulli och såg att hon hade 39,6, alltså feber. Ringde Djursjukhuset och fick komma dit men det var många akutfall på väg in så väntan kunde bli lång… och det blev den.

Först väntan på att bli incheckad…

161015b

Blev installerad i ett rum (rätt kylslaget) och sedan blev det väntan igen. Efter ca en halvtimme så kom en sköterska/sjukvårdare(?) och tog lite uppgifter och tempen., 38,8, ingen feber sa  hon. Märkligt tyckte jag. Det har gått bara ca 30 minuter och nästan en hel grad i skillnad? Då tog hon en ny termometer och provade igen, 39,4… För säkerhets skull tog hon en ny termometer och provade igen, 39,3… Feber!

161015c

Efter en timme ungefär kom veterinären in och gjorde en undersökning. Hon tyckte att hon reagerade vid böjning av huvudet i sidled men för att vara säker på att det inte var något med magen så skulle vi ta både blodprov och röntgen.

161015d

Vid fyrasnåret fick vi träffa veterinären igen. Då hade hon tittat på provsvaren och röntgen. Inget anmärkningsvärt på röntgen men vita blodkroppar låg för högt och kalium låg strax över gränsen. Vad som var felet var just då svårt att säga men hon misstänkte meningit, en icke bakteriell hjärnhinneinflammation som drabbar unga hundar.

De ville behålla henne där, dels för att se till så att kaliumvärdet stabiliserades vilket tydligen var mycket viktigt och för fortsatt utredning vad som felas. Att något inte är som det ska är klart och tydligt. Lilla Ultima mår definitivt inte bra.

161015e

Med tungt hjärta överlämnade jag lilla Ultima i Djursjukhusets vård. De ska ringa om något uppkommer eller om de vill göra någon speciell undersökning…

Ringde gjorde de för ca 1 timme sedan. Nu var de relativt säkra på att det är meningit  och har påbörjat behandling med cortison. Hon hade svårare att röra huvudet både uppåt, neråt och åt sidorna så de var tämligen säkra. De allra flesta meningit är icke bakteriella men några fall är det. Helt säkra är de inte men om man inte påbörjar cortisonbehandlingen blir de snabb mycket sämre MEN om den är bakteriell blir hon sämre av cortisonet. Svaret visar sig under natten/morgonen. Så nu är det bara att hålla tummar och tassar för allt vi är värda. Det är sådan här gånger som man verkligen upptäcker hur stor bit av hjärtat som är invaderat. Vet inte vad jag skulle göra utan denna härliga, duktiga, underfundiga, älskvärda hund.

Veterinären som ringde talade om att hon nyss hade varit och hälsat på henne och tagit ut henne ur buren. Sin vana trogen lade hon sig på rygg, viftade på svansen och ville bli kliad på magen. Ingen går fri från att tycka om lilla Ultima tror jag. Hon gör avtryck över allt. Hoppas bara att allt går väl…

Marith

PS. Säkert en massa stavfel och annat men orkar inte redigera. DS.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 13 =