Nu tränar vi på…

All ledig tid går åt till familjens fyrbenta vänner just nu. Trevligt, trevligt. I fredags smet jag och Piga iväg till Bodtjärn men vi tränade markeringar/dirigeringar uppe på höjderna. Tanken var inte att vi skulle jobba i vatten men så blev det ändå. Det är nämligen lite ”surhål” där uppe så Piga blev både skitig och luktade illa. Hon fick en markering på vattnet med hjälp av apportkastaren nere vid grillplatsen… När hon kom hade hon bara bytt lera mot dy så vi fick gå bort dit stugan hade stått och körde en dubbel med apportkastare därifrån istället. Där är det torrbacke när man kommer upp. Ren blev hon och jag tror inte att hon tyckte illa vara för simturerna.

Lilla Ultima försöker jag jobba med lite varje dag. Vår sena start med diverse saker, t ex koppelträning får vi ”böta” för men vi är i alla fall på gång. Stadga, inkallning och passivitetsträning får hon under hela dagarna när tillfällen ges naturligt och på morgonrundan när det blir mera ”stationärt”. Just nu blir det mindre av det senare då mygg och knott gör att det inte är så skönt att stå/sitta stilla några längre stunder. Trastungarna gör då ett riktigt bra jobb när det gäller stadgeträningen. 😀

Naturligtvis är det lite ”hopp och lek” (under ansvar) också under morgonrundan. 😀

I söndags var det dags för Jämt(!)samträning. Denna gång var det Berith och Anders Tjärnström som bjöd in. Vi höll till vid en liten sjö på en numera icke slagen/odlad strandäng. Vi var rätt många som  hade slutit upp. Vi var aktiva förare, 6 åskådare och ett ekipage som tränade passivitet/åskådare.

Vi började med att ställa upp oss i en oval cirkel. Sedan fick var och en be någon som stod, för den hunden på lagom avstånd, att kasta en markering.

Till vänster om mej stod Henrik, Berith och Anna-Lisa (stod snett mitt emot)
Till vänster om mej stod Henrik, Berith och Anna-Lisa (stod snett mitt emot)
Snett till höger men mitt emot stod Roland, i "spetsen" av ovalen på höger sida stod Anders och alldeles till höger stod Lars
Snett till höger men mitt emot stod Roland, i ”spetsen” av ovalen på höger sida stod Anders och alldeles till höger stod Lars

Det blev en hel del problem då det var tuvigt och starrväxter och bitvis tätt gräs. Alla löste dock sina uppgifter, en del finfint och en del efter lite om och men. Vi gick laget runt två gånger innan vi tog fikarast.

Lars & Berit med Valle
Lars & Berit med Valle
160612d
Christina, Jane & Henrik med sina två labbar, Rune & Anna-Lisa med sin pigga labbetik
Ultima och Garbo höll Thord sällskap som vanligt
Ultima och Garbo höll Thord sällskap som vanligt

Tre av åskådarna ”fastnade inte på bild”. 😉

När vi fikat klart körde vi dirigering och var och en valde avståndet.

160612f
Här kör Roland Garmin medan Anders & Berith tittar på.
Garbo och Ultima tittade också
Garbo och Ultima tittade också

Dirigeringarna låg i området med de två björkarna.

När alla apporterna var inne bestämde vi att vi skulle köra fält. Då delade vi upp oss i två grupper för att det inte skulle ta alldeles för lång tid. Jag, Lars och Roland gick upp till bilarna och körde fält på andra sidan vägen. Vi lade ut 19 dummisar i ett relativt stort område och körde Garmin, Valle och Piga. Ny hund skickades på greppad apport. De jobbade på riktigt bra men på slutet gick det rätt tungt så när två apporter återstod fick de vila och jag hämtade Garbo.

Lilla Ultima smet också ut ur bilen och jag tänkte hon fick väl följa med hon också för hon kanske var kissnödig. När jag skickade iväg Garbo var Ultima snabb som en vessla så jag hann inte göra något förrän hon var långt ut i fältet. Nåja, jag trodde inte att hon skulle hitta något så hon skulle inte få någon belöning så jag avvaktade. Efter en liten stund så kom hon tillbaka och vi stod och tittade efter Garbo som hade jobbat sig ut och försvunnit bakom en kulle i skogen ganska långt ut.

Plötsligt for Ultima iväg igen… Skämmes matte! Hon hade upptäckt Garbo och drog iväg och var borta rätt länge men till slut kom hon (kallade inte in). Jag skickade ut även Piga och rätt som det var hade både Piga och Garbo hittade de återstående, nästan samtidigt. De var de två som låg närmast som var kvar och vi hade skickat dem så de skulle gå långt ut…  🙁 Så går det när inte haspen är på.

När vi kom hem såg Ultima ut så här:

När vi kom hem såg Ultima ut så här, trots myggmedel!
När vi kom hem såg Ultima ut så här, trots myggmedel!
Tack och lov såg hon ut så här några timmar senare
Tack och lov såg hon ut så här några timmar senare

Tusen tack för en trevlig träning, Berith och Anders och tack även till er andra som var med!

Lars och jag bestämde att vi skulle sjösätta vår båt i Loktjärn på måndag. Lade ut en blänkare om träning  på Jämt(!)samträningssidan på FB och Ulla nappade. De är ju inte alla som har det så beviljat att man är ledig dagtid så man kan träna men kul att det finns några i alla fall.

Vi körde markeringar och dirigeringar och när jag körde Pigas första vattendirigering kom jag på att det faktiskt är årets första … och vi som ska till Norge på jaktprov i helgen! Nåja, det är faktiskt bara på kul. Räknar inte med några högre prisvalörer men det är alltid kul att göra utflykter med goda vänner. Dessutom följer Maud med… eller följer med, hon tar husbilen och vi får privatchaufför och bra bostad. Vi har nog gjort något rätt eftersom vi har en så gudabenådad snäll dotter!

Vi lade upp övningarna efter var och ens önskemål men med mottot bygga, bygga, bygga. Man tjänar på att ta det med eftertanke så här i början på säsongen. Eftersom det är en massa småöar så tränade vi även på att de skulle gå rakt förbi dem och mot andra sidan tjärnen på dirigering.

160613

Vi började förstås med att de skulle gå rakt ut utan störande moment.

Här får Susa titta på när Lars lägger ut dirigeringarna.
Här får Susa titta på när Lars lägger ut dirigeringarna.

En fick tas nästan direkt, sedan kom en dubbelmarkering mellan öarna till vänster och sedan skulle den andra dirigeringen hämtas in.

Valle tittar långt efter husse som är ute och ror och kastar markerinar
Valle tittar långt efter husse som är ute och ror och kastar markerinar
Flitig liten Piga har fullt sjå med att kolla matte ...
Flitig liten Piga har fullt sjå med att kolla matte …
... en även hålla koll på vad som händer på vattnet
… en även hålla koll på vad som händer på vattnet

När dessa tre hundra var så gott som färdiga gick jag och hämtade Garbo och Ultima. Garbo fick göra en vattendirigering och det gick utan några som helst krusiduller. Gamla takterna sitter i och dessutom är det glädjande att hon nu piggnat till och haltar nästan inget heller. Hoppas det håller i sig ett tag framöver.

Lilla Ultima fick tre vattenmarkeringar. Jag gick ut på en liten udde och Lars skulle kasta en dummy ut på blankvattnet. Nu stod han lite långt ifrån så den landade bara ca 5 m ut med den påföljden att när Ultima hoppade i så hoppade hon ner och försvann helt och hållen. Naturligtvis dök hon upp, skakade lite på huvudet och tog dummyn. Eftersom det är en brant kant så är det lite svårt att ta sig upp, speciellt om man är liten men hon är naggande god.

Nästa dummy kastade jag själv och kom lite längre ut med kastet. Denna gång hoppade hon ut riktigt men simsättet finns lite att fila på. Plaskade på rätt rejält. Det gick bättre in när hon hade dummyn i mun. Tredje och sista kastade jag också själv och ännu lite längre ut. Nu blev hon lite för ivrig så det blev ett dykhopp även denna gång men skam den som ger sig. Så fort hon kom upp över ytan så begav hon sig plaskande iväg, tog dummyn och vände. Eftersom jag såg att hon kom upp över kanten själv så förflyttade jag mej upp på land en bit… Kanske inte skulle ha gjort det för nu valsade hon runt lite och lade till slut ner den och skakade sig. Vi avslutade med en gladapport som hon sedan kom upp i famnen med.

Hon är allt bra go, lillgumman. Kul att jobba med...
Hon är allt bra go, lillgumman. Kul att jobba med…

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fyra =