Oväder och finväder… gott och blandat som söndagen blev…

Igår var det världens oväder här. Blåste som attan och strömlös blev vi mest hela dagen. Vi skulle få lite matgäster på kvällen men förberedelserna blev inte som jag tänkt då det varken fanns vatten eller ström till minihacken och stavmixern.

Det var en asp som hade ramat på ledningen i skogen alldeles bakom oss. Man kan ser att det är bränt på trädet och när vi gick morgonrundan idag så såg vi träd som ramlat där jag stod och filmade stormbyarna på gårdagens morgonrunda. Vi hade m a o tur att de inte föll när vi stod där, hundarna och jag. Så här såg det ut då:

Jag hann precis duscha innan Mats och Barbro kom på eftermiddagen. De hade varit och tittat på ett hus här i Fjällsta som är till salu. Bixa, Krita och Aska var också med. Maud kom också och Lady och Potifar var med. så det blev 8 hundar här hemma. Maud skulle plocka svartvinbär men eftersom det var så dåligt väder så sparade hon bärplockningen tills idag, söndag.

Lady var lite konfunderad över Krita (en blandrashund) då hon hade svårt att läsa av henne eftersom hon har ståöron och hög svans. Lady (Jack Russel) är ju mest van vid labradorer och Krita var nyfiken på Lady och ville nosa och det tyckte inte Lady om.

I morse följde Maud och hennes hundar också med på vår morgonrunda och i motsats till gårdagen var det lugnt, soligt med blå himmel. Inte så varmt på morgonen men fram på dagen blev det nog en 15 – 16 grader i skuggan.

Vi skulle ha träning med Jämt(!)samträningsgänget vid Loktjärn idag så Lars kom strax efter 10 och hjälpte mej lasta båten. Vi blev rätt många som hörsammat Jens Anderssons inbjudan, 8 förare och 11 hundar om man räknar med Garbo som bara fick hämta några på vattnet.

160828b

Tidvis var det alldeles spegelblankt på tjärnen

160828c

En fantastisk liten tjärn med en massa småöar som man kan använda till allt möjligt… Kanalsim (se höger i bild) dirigeringar upp på en speciell ö, simma förbi öar ja det är bara fantasin som sätter stopp.

160828d

Jens hade förberett och lagt ut dirigeringar, fyra apporter på en ö på andra sidan tjärnen och fyra på land bakom ön. Där fick man välja svårighetsgrad.

Sedan blev det markeringar på vatten där man själv bestämde var man ville ha dem och om man ville ha enkel eller dubbel.

160828e

Kasper hämtar en markering till husse Jens

Efter detta fanns en dirigering som man kunde ta antingen vattenvägen genom ”kanalen” (vatten mellan land/öar och öar) eller gå framåt och ta den landvägen.

160828f

Fika gjorde man när man själv inte var aktiv…  Rune och i bakgrunden Lena och Anton

När alla var nöjda med vattenjobben gick vi till vänstra sidan av tjärnen.

160828g

Anna-Lisa och Jen, i bakgrunden Lena och man kan skymta Rolands båda hundar, Garmin och Happy

160828h

Roland och hans hundar, i förgrunden kan man se Garbo (huvudet) och Ultimas koppel. Hon låg nämligen bakom tuvan…

160828i

Jens kastade landmarkeringar.

Jens lagt upp ett linjetag ute på myren ca 60-70 m (men man fick korta avståndet om man ville). Dessutom var det landmarkeringar, valfritt avstånd och antal. Man fick också välja om man ville ha markeringar som störning när man skulle skicka på linjetaget då man gick två och två. Nybörjarhundarna valde att ta markeringar först och dirigeringarna blev efter att alla andra hade jobbar. Vi andra tog en enkelmarkering som fick hämtas först efter att dirigeringen hämtats.

160828j

Lars skickar Valle på en enkelmarkering efter att Ulla och Susa hade hämtat sin dirigering.

160828k

På vägen ut till dirigeringen fanns också två områden med närsök, ett på var sida om den tänkta linjen. Dessa var bollar som vara nedgrävda och de togs in när dirigeringarna och markeringarna var hämtade. Dessutom finns ett litet dike/bäck eller vad man ska kalla det i framkant på myren.

160828l

Mats och Aska ser lite fundersamma ut, Piga i förgrunden

160828m

Garbo fick hämta en dubbelmarkering på vatten till sin stora glädje.

Vi hade också lite vilt med som vi dels lade ut ett fält till unghundarna Ultima och Happy samt till Anton och Susa. Vi hade sammanlagt 11 vilt och Happy fick börja. När Roland tyckte hon hämtat nog så lade Jens ut fältet igen och Ultima fick jobba. Första viltet hon kom fram till var en kråka som hon nosade på och tänkte gå ifrån. Då sade jag till så hon gick tillbaka och hämtade den. Därefter jobbade hon både snabbt och effektivt och hämtade åtta stycken till och då bröt jag. Tyckte hon hade jobbat riktigt bra och utan tvekan att plocka upp efter den första.

Sedan fick både Happy och Ultima markeringar både på land och vatten vilket de skötte riktigt bra!

160828a

Här sitter Ultima och Garbo, Piga och Valle och tittar på när Roland och Happy får en vattenmarkering.

Vi avslutade dagen med att Valle, Kasper och Susa tränade ”kanalsim”.  Då hade Mats, Roland, Anna-Lisa och Rune redan åkt hem så det var bara de sista entusiasterna som höll ut till slutet… 😀

En lång dag blev det, började elva och slutade fyra men med duktig hundar, trevligt folk och fint väder kan man nog inte använda en söndag till något mer givande.

Tyvärr blev hemfärden inte så lyckad. Vi hade lastat båten och jag åkte hemåt. När jag bromsade in (körde försiktigt och bromsade i god tid) för att köra ut på E14 så kom båten dansande ner från taket och åkte ut mot E14. Bilar kom men som tur var stannade den precis intill stoppstrecket på vägen annars vete gudarna hur det har gått. Båten fick sig en törn i bakändan så kanten och ena hörnet är lite misshandlad och även fören hade en liten skada. Tror att det går att fixa till med rätt lim och glasfiber, kanske ska kosta på lite ny färg också. Lars skulle hjälpa mej med det sa han när vi lastade av. Lite omständigare blir det väl med bilen (eller så måste man leva med det). Blev skrapmärken både på taket och på huven samt en buckla på huven. En sak är då säker, hädanefter kommer jag att både kolla och dubbelkolla så att båten är ordentligt fastsatt. Har aldrig hänt förut fast vi skjutsat denna båt i säkert 15 år men någon gång ska väl vara den första. Tråkigt slut på en mycket trevlig helg men det kunde ju ha varit värre förstås men otäckt var det. Ungefär som när man är nära att krocka med en älg… det kommer efter.

Marith

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio + 15 =