På kurs med Tomi Sarkkinen

Efter lite om och men kom vi med på kursen i Ånge med instruktör Tomi Sarkkinen.

Tomi Sarkkinen
Tomi Sarkkinen

Den varade under tre dagar, torsdag t o m lördag. På torsdag och fredag var det nkl- och ökl/ekl-hundar som turades om att gå. Nkl på förmiddagarna och ökl/ekl på eftermiddagarna. Lördag var det bara ekl. I kursavgiften ingick att man fick titta på övriga träningar. Piga och jag skulle gå lördag så vi åkte ner torsdag förmiddag för att titta på ett tag. Lite intressanta övningar var det förstås men han pratade mycket individuellt med ekipage, vilket var utmärkt egentligen men gav kanske inte riktigt så mycket för åskådarna så vi bestämde oss för att fixa lite hemma under fredagen istället för att åka ner.

Vi kom i alla fall dit vid 10 på förmiddagen så lilla fröken Ultima fick äta och rastas och sedan stanna i bilen ett tag i sällskap av både Piga och Garbo. Innan lunch fick hon göra ett besök på plats och hon tyckte det var jättespännande med alla hundar och folk men tog det ganska lugnt och försiktigt. Lite stressmjäll blev det… men det var en sak som fick henne att reagera riktigt och det var när Tina och Jerrys gula lilla labbevalp också kom dit. Henne hade hon gärna velat busa med lite. Jag tog ett foto på henne, sötnosen, men det blev nog något fel för det finns inte i kameran… 🙁

På eftermiddagen fick Ultima göra ett nytt besök sedan hon ätit igen. Nu var det också en hel del skott men hon reagerade inte alls på skotten. Däremot tittade hon en hel del på vad som hände när andra jobbade och när dummisar flög i luften.

Vad händer där?
Vad händer där?

Hon konstaterade att detta vara inget som hon behövde engagera sig i….

Lika bra att sätta sig
Lika bra att sätta sig

…  och då tyckte hon att det var lika bra att sitta och titta.

Så småningom blev det inte så intressant längre så hon lade sig i gräset istället.

Skönt att se att hon kan koppla av trots att saker händer runt ikring.

Skönt att se att hon kan koppla av trots att saker händer runt omkring.

Fredag var vi som sagt var hemma och stökade lite. Det var lika fint väder som torsdagen så det blev lite uträttat utomhus även om det är myyyyycket kvar ännu. 🙁

Lördag var det åter dags att packa ryggsäcken. Det började klockan 8 och vi har ca 1 timmes åktid dit så det var till att sätta klockan på kvart över 5.

Lilla Ultima hade sällskap av Garbo

Vi fick starta övningarna med att vi alla 6 gick på linje. Först kastade Tomi en kort markering framför linje, sedan förflyttade han sig dit dummyn landat. Där stannade han och nytt skott och kast kom. Första hunden skulle hämta sista markering. Sedan skulle hund nr 2 hämta den första som nu var lite nedtrampad.

Det var tänkt att vi skulle blåsa söksignal när hunden var i närheten. Det var lite olika hur vi lyckades men för Pigas del gick det rätt bra. Andra omgången som vi skulle ta den som vi inte tog i första var det inlagt att vi också skulle skicka på en dold dirigering förbi där den sist kastade hade landat från förra kasten. Vi höll till i ett område med gammalt fjolårsgräs och det var lite sumpigt. Dirigeringen låg på bortre kanten av ett område som blivit klippt förra året. Det visade sig att detta var rätt svårt. De flesta av oss fick en hel del tips hur vi skulle jobba för att lösa problemen (de var lite olika för olika hundar.

När vi alla gjort alla moment så delade han upp oss i tre grupper. Vi som var nr 5 fick vänta till sista omgången och fick sätta oss i skuggan under träden och titta på.

Piga tittade intresserat på när de andra jobbade
Piga tittade intresserat på när de andra jobbade

160507e

Den här övningen började med att han kastade en dummy som de såg vid ett träd. Sedan vände vi om och han sköt ner i gräset och gömde en dummy. Det ena ekipaget och föraren till det andra förflyttade sig framåt och sedan vände de sig om. Föraren som lämnat hunden kallade in och använde söksignal så fort hunden kom i närheten av dummyn.

Sedan var det det andra ekipagets tur att göra samma sak. Därefter gjorde man om samma sak (förflyttade sig framåt hela tiden) men nu lade han aldrig ner någon dummy. Inkallning och söksignal och efter en liten stund inkallning. Vi fick vända oss om framåt igen medan Tomi gömde en dummy på samma plats och sedan gjorde man om samma sak för det andra ekipaget. När vi kom fram till en liten ”ravin” med lite träd kastade han två dummis bland några smågranar.

Sedan vände vi oss om och skickade åter igen hunden mot den gömda dummy (samma ställe som var genomsökt en gång utan dummy). När bägge hade hämtat dummisarna var det dags att skicka på de två dummisarna som var kastade från start, alltså över hela området som vi jobbat på. För båda ekipagen gick det som en dans. Då lade han till en liten svårighet för oss. Vi fick en markering i ett dike som korsade området. Sedan fick vi gå ut på det klippta området och förbi alltihop. När vi kom till ursprungsstarten fick vi skicka dem på markeringarna men vi skulle då använda söksignalen när de kom i området. Därefter skulle vi skicka på dirigering rakt över hela området bort till slutet där dummisarna låg bland smågranarna. Det var inte lika lätt den här gången men godkänt.

Vi avslutade förmiddagspasset med dels några övningar med markeringar och dels med dirigeringar. Markringsområdet var störning för dirigeringarna och vice versa. För vår del gick detta riktigt bra.

Jag hade ju ett problem och det var att Ultima skulle ha mat och rastas vid 10-tiden. Då var det två snälla deltagare ur publiken som tog på sig att sköta detta . Tack än en gång Britt-Marie och Ulla!

Britt-Marie
Ulla
Ulla

Efter lunch fick ett ekipage jobba lite på det öppna kortklippta området innan vi begav oss upp till ett annat område.  Vi satte oss under några träd så hundarna fick lite skugga medan vi väntade.

Gänget i väntan
Gänget i väntan
Anette fotade liksom jag...
Anette fotade liksom jag…
Här sitter Lena och Thord och håller oss sällskap
Här sitter Lena och Thord och håller oss sällskap

Därefter förflyttade vi oss till ett nytt område. Här var det en riktigt bra övning om man har en ivrig hund. Lite svår att beskriva men otroligt nyttig. Här gick vi tre och tre och det visade sig att dirigeringarna var tuffa när vi var flera, också en tankeställare. Fick många väldigt bra och nyttiga tips som jag definitivt kommer att ta till mej.

Sedan gjorde vi två rätt enkla dirigeringar för att avsluta med en dirigering där de kom till en kulle och som de då såg dummyn nere i en svacka. När vi stod och slutsummerade låg alla hundar utom en. Tror att de var lika trötta och ”möra” i huvudet som sina förare. Varmt, roligt och framför allt lärorikt. En hel del skratt blev det förstås också då det var ett lättsamt och trevligt gäng.  Härligt att få lite energi och inspiration, ångrar inte att jag anmälde mej! Tack Carina och Maud för att ni fixade detta och att vi kom med!

Marith

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 1 =