Premiär och medlemskap i ny klubb!

Jag hade, under en obetänksam stund, anmält Ulli till jaktprov i Älvdalen. Var ytterst tveksam över starten vid närmare eftertanke men gjorde en ”koll” i torsdags, trots regnet,  och det såg riktigt bra ut. Bokade därför en stuga på Älvdalens Camping och på fredag packade jag bilen ock sedan bar det av. Thord hade sjukgymnastik i Bräcke klockan 1 så jag provianterade och hämtade sedan upp honom vid 2-tiden.

Vi var framme strax efter 6 och hämtade stugnycklarna i ”brevlådan” och letade rätt på stugan. Den låg precis intill servicehuset så det var ju bra, kanske det enda som var bra… När vi öppnade dörren så slog instängd gammal luft emot oss. Det var rätt varmt ute så det var dessutom kvalmigt också.

Det var en fyrbäddsstuga med våningssängar och huset var avdelat så ”köksdelen” och ena våningssängen var avdelat med en dörröppning där det såg ut som om det en gång har hängt ett draperi. I den andra avdelningen fanns en garderob och en våningssäng, ett bord och fyra sittpallar. Inga mattor, ingen lampa i lampan i taket, skräp på golvet och köksbänken belamrat med diverse delar som tillhörde skåp och kylskåp. Receptionen var stängd så det var bara att nödtorftigt sopa av golvet och öppna fönstren så det blev korsdrag. Denna stuga ville de ha 545,-/natt för. Dessutom låg ett papper där man skulle kryssa för vad man gjort när det gällde städning när man checkade ut. Gissa om jag passade på att skriva vad jag tyckte om vistelsen där… Grrr…  Det var också tillåtet med djur MEN man fick inte rasta hundar inom området så det var långt att gå  innan de ens fick kissa. Nej något mer besök där blir det inte!

Det som uppvägde en hel del var att vi fick besök av Ingegerd och Gustaf som bodde på provplatsen i husvagn. De tog med sig sin mat så vi åt middag tillsammans. Så kul att träffas igen!

Efter en natt med dålig sömn (varmt från början och kallt på morgonkvisten då jag hade fönstret öppen för att öht kunna sova något) var det dags att packa bilen, mata och rasta hundar, äta frukost och städa ut sig. Kom till provplatsen en kvart innan utsatt tid då vi inte hade mer än 5 minuters väg dit.

Ulli och jag hade start nummer 6 från början men strykningar gjorde att vi startade som nr 4.  Det blev gott om tid att titta lite, gå och skärpa upp oss och sedan sätta oss att vänta på vår tur. Ulli var lite ”stirrig” tyckte jag. Lite svårt att få riktig kontakt. Tänkte att det kanske var allt runtomkring som gjorde det men hon är ju van både vid andra människor och hundar och skott så lite konstigt kändes det. Själv var jag inte ett dugg nervös då jag inte hade några som helst förutfattade meningar om hur det skulle komma att gå. Det var bara en liten test.

Vi hade peppat färdigt (jag hade lite fågel med som vi var ut och apporterade) och satte oss sedan att vänta, precis när det började bli dags för ekipaget före oss att starta.

Provet avslutades med en markering så Ullis öron åkte upp när hon hörde det. Annars satt hon rätt lugnt men passivitet är hon ju van vid.

När det var vår tur kände jag att fotgåendet, som har gått så bra sista dagarna, inte var lika bra på väg in till provet. Nosen var i full gång och huvudet gick  upp och ner men hon höll steget…. så länge kopplet var på.

När vi kom fram till domaren och hade hälsat fick vi först förflytta oss ner mot vattnet.

Sista biten fick vi gå fot utan koppel och det gick riktigt bra.

Nu kom det två enkelmarkeringar på vattnet från båt. Vattnet var fullt med små öar och ”sumpmark” så det var lite svårt att ta sig fram.

Bägge markeringarna kom bakom öar och de var tvungna att ta sig igenom sumpmarken innan de nådde simdjupt vatten. Ulli skötte sig alldeles utmärkt. Satt lugnt i både skott och kast och väntade på kommando. Spikade bägge och det gick lika snabbt in som ut. Var lite rädd att hon skulle skaka sig innan hon lämnat av eftersom bara har haft en simtur i år och det var mellan isflak. Då tyckte hon att det var riktigt kallt.

Kallt tyckte hon även nu att det var. Fotgåendet från vattnet till söket innehöll minst 5 – 6 skakningar, nosen i backen ett par tillrättavisningar när nosen åkte ner och hon glömt positionen.

Fältområdet låg dels ute på sumpmarken …

… och dels i en skogsbacke.

Hon hämtade in en duva först och sedan en kanin. Sedan träffade hon på en mås. Det var då hon ingick medlemskap i en för dagen nybildad klubb ”Våga vägra mås”! Klubben fick, om jag noterade rätt 6 medlemmar under dagen. Dessutom var det några stycken som funderade på det men som i sista stund tackade nej till medlemskap. Självklart blev det en stor rund nolla. Man kan inte gå ifrån vilt och tro att man får pris. Synd men som sagt besvikelsen var inte alltför stor då förhoppningen inte låg så högt. Premiären är i alla gjord och nu kan det väl bara gå bättre?

Domarens positiva ord får man väl ändå ta med sig:

Samarbetsvilja: Följer sin förare på ett godtagbart sätt  (4)
Markeringsförmåga: Markerar utmärkt på vatten (5)
Skottreaktion: Uppmärksam (5)
Stadga: Stadig i skott (5)
Apporteringslust: Lämnar vilt vid söket, raka inlevereringar (1)
Apportgrepp: Korrekt, mjukt grepp med fina avlämningar (5)
Simteknik: Utmärkt (5)
Vattenarbete: Spontan och med stor vattenpassion (5)

Sammanfattande kritik: En tik som börjar dagens vattenprövning på ett utmärkt sätt. En god markör, finner snabbt 2 vilt på söket. Vid 3:e viltet vägrar hunden och lämnar platsen. Därav dagen pris.

I morse fick jag kanske förklaringen till min känsla av att hon var splittrad igår. Äntligen löper hon! Som vi har väntat på detta första löp. Hon är ju faktiskt 16 månader men veterinären sa att så kommer det att bli då hon har ätit kortison tills för ganska precis en månad sedan.  Någon sa att trassel med fågel kan bero på löp så vi får väl se vad som händer framöver.

Tilläggas kan att jag fick med mej den vägrade måsen hem och dessutom köpte jag 5 stycken till så här ska tränas mås! Synd att hon inte fick genomföra provet men jag är ändå rätt nöjd (utom med fotgåendet). Jag har svårt att se att det ska bli problem med fågel bara vi börjar använda mera fågel på träning men vi kanske ska lugna oss tills höglöpet är över. Egentligen har jag inte haft några större problem med hundarna när de löper annat än att de kan få en extra skjuts och bli ivrigare men denna lilla dam är ju lite annorlunda i allt.

Det här löpet ställer däremot till det lite extra den här gången. Jämt(!)samträningsgruppen har ju, under fjolåret, fått pengar från studiefrämjandet för våra träningar. Dessa träningar har jag varit rätt flitig på att delta i och bjuda in till då det var jag som  skapade denna grupp 2015 (gruppen har växt för varje år och nu är vi strax uppe i 100 medlemmar). Pengarna vi fick in har vi bestämt att de skulle gå till dels en ”start-träff” i början på april då vi bjöd på hamburgare och dels till ett WT som ska gå av stapeln den 25 maj i Tandsbyn. Roland och Berit står som arrangörer och det blir fyra klasser. Nybörjarnybörjare, Nybörjarklass, öppenklass och elitklass. Alla ska hjälpas åt och vara funktionärer (domare, kastare, utläggare). Tanken var att jag skulle döma öppenklassen och starta Ulli i nybörjarklassen och Piga i elitklass. Nu får löptikar inte befinna sig inom området och det gör ju att vi får avstå helt och hållet då jag inte kan lämna Ulli hemma själv en hel dag (vi har inte tränat att vara i hundgård öht då hon äter sten).

Lite trist att missa årets höjdpunkt men å andra sidan blir det en riktigt jobbig vecka totalt sett ändå. Jag har bokat tid för Garbo på tisdag eftermiddag så det kommer att bli tunga dagar framöver. Kanske har vi behövt något kul att se fram emot men ibland vill det sig inte. Vi får gräva ner oss lite och försöka kravla oss upp sen om det går.  Önskar förstås alla deltagare en riktigt rolig och solig dag och Roland och Berit lycka till med arrangemanget!

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =