Träningsvecka och Jämtlands Cup del 2 (dag 3 och 4)

Så var det onsdag morgon, dagen JC! 😀 Loktjärn var målet för dagens äventyr. Vi hade ju gått runt och lagt upp stationerna igår som jag redan berättat, så det enda som fattades var lite snitslar.  Lottningen genomförde vi också igår så det var bara att köra igång. En ny deltagare för dagen kom, Christina och Muffin (en tollare) som ville testa lite.

Första stationen var markeringar. Tobbe och Melker var placerade i skogskanten bakom vassen och öarna som man kan ana rakt fram. Startplatsen för Slyngelklassen var ungefär där Lars står och tittar.

Markeringen för Slygelklassen kom bakom öarna en bit ut bland näckrosorna framför vassen. Mästarklassen fick en dubbelmarkering på rad lite längre bort bland näckrosorna och hade startplatsen lite längre upp på land.

Nästa station var landidrigering till vänster om tjärnen.

För slyngelklassen låg dirigeringen i skogskanten och för Mästarklassen låg den en längre bit in i skogen. Det låg alltid tre dummisar ute.

Tredjestationen var landmarkering. Den gick på samma sida som vattenmarkeringen men förstås på land.

För Slyngelklassen kom en dubbelmarkering på rad och för Mästarklassen kom det en trippel på rad där den sista kom i skogskanten rakt fram.

Fjärde och sista stationen före lunch var vattendirigering.

Dirigeringen för Slyngelklassen gick bort till ön man ser ganska precis mitt i bilden. För Mästarklassen gällde det att ta sig förbi den och fram till nästa ö. På vägen dit kom en störning. Tobbe stod på land (till vänster) och när hundarna hade nått lite drygt halvvägs kom ett kvack och kast som Tobbe själv plockade upp.

En liten regnskur kom men det var nog mest bara för att retas. Jag hann aldrig få på mej några regnkläder men blev ändå inte särskilt blöt. Gick ändå upp till bilen och hämtade paraply till Thord så han skulle slippa bli blöt om det kom lite mera. Lunch tillagades som vanligt på murikan för de som ville.

Efter den lite sena lunchen var det så dags för sista stationen som bestod av fältjobb.

Startplatsen låg lite in i skogskanten och där låg det tre minidummisar gömda (värda 2 poäng vardera)

Sex dummisar låg ute på myren med en liten bäck som ringlar sig fram med lite större vattenhål och lite dypölar. I kanten mot skogen låg också tre dummisar och alla dessa var värda 1 poäng vardera. Vår domare Barbro hade också 5 poäng att dela ut för var och en allt efter vad hon tyckte ekipagen var värda.

Publiken vid tjärnen och hade rätt bra överblick på hundarnas fältjobb.

I väntan på start

Ulli väntar på sin tur

Vår eminente funktionär Tobbe som var både båtsman, kastare och utläggare. Ovärderlig hjälp!

När alla hundarna hade avverkat fältet packade vi ihop våra saker och åkte hemåt. Prisutdelning bestämdes till klockan 7 och middagen halv 8. Det är tur att det finns många hjälpande händer som ställer upp! Maten var förberedd men det ska dukas, göras sallad och lite annat smått och gott.

Vi började med att samlas i vardagsrummet då det inte var mer än en 16 – 17 grader ute. Tyvärr tog jag inget foto på prisbordet eller vinnarna (blev bortglömt då vi inte höll till ute som planerat).

Vinnare av Slyngelklassen blev Marie och Cheva. Strongt gjort och stort grattis till dem! 😀

Årets Jämtlands Cup mästare blev (lite som vanligt 😀 ) Gustaf och Sita. Dessutom kom Gustaf och Flisan på andra plats så de är värda ett fyrfaldigt leve. De leve, hurra hurra hurra hurra och stort grattis!

Här är resultatlistan:

JÄMTLANDS CUP 2017

Slyngelklass:

1:a Marie & Cheva           71 p   (20,10,18, 16, 7)

2:a Marith & Ulli                68 p   (16, 20, 18, 8, 6)

3:a Carina & Tidy               66 p   (19, 17, 19, 2, 9)

3:a Erik & Ray                      66 p   (18, 17, 14, 8, 9)

5:a Christina & Muffin    2 p     (0, 0, 2, 0, 0)

Det var jämna resultat… 5 poäng mellan den delade 3:e platsen och vinnaren! 😀

Mästarklass:

1:a Gustaf & Sita               87 p   (18, 20, 20, 19, 10)

2:a Gustaf & Flisan          85 p   (20, 20, 16, 20, 9)

3:a Marie & Plura             84 P   (20, 20, 16, 18, 10)

4:a Marith & Piga             83 p   (20, 19, 16, 20, 8)

5:a Carina & Winna         80 p   (20, 17, 15,18, 10)

6:a Mats & Aska               78 p   (17, 19, 14, 17, 11)

7:a Lars & Valle                 76 p   (16, 20, 16, 15, 9)

Även här måste man säga att det var ganska jämt. Bara 11 poäng mellan 1:a och 7:e plats.

Innan alla gick ut på altanen för kvällens middag så fick vi dra en lapp med kvällens uppgift. Ingen fick visa vilket uppdrag man fått.

Efter att vi börjat med förrätten som bestod av små tunnbrödskakor som man själva fick ta tonfiskröra på (alltså göra sin egen förrätt 😀 ) så började Marie helt plötsligt tycka det var väldigt varmt, måste öppna ett fönster. Tyckte förstås att det var lite konstigt, vi hade just slagit på infravärmen för att få det varmt och gott men funderade inte så mycket mer på det…. förrän Berit H helt plötsligt tyckte det var väldigt kallt och måste absolut få stänga fönstret.

Helt plötsligt började Gustaf plocka lite mat från Tobbes tallrik för att smaka på vad han hade. Då kom jag förstås på hur det hängde ihop. Marie och Berit fortsatte att öppna och stänga fönster och Gustaf fortsatte att nalla mat. Thord började dricka vin från mitt glas och Ingegerd skålade för tredje gången för den svenska sommaren. Jag visslade en liten truddelutt lite då och då och Marie började skratta och sen var det kört. Skrattade så tårarna rann.

När jag gick för att kolla ugnen så nöp Gustaf min halvätna tonfiskkaka och Lars delade ut servetter (fanns redan servetter vid dukningen). Barbro gick omkring och fyllde på glasen stup i kvarten. Helt plötsligt började Tobbe att stjäla bestick och tallrikar så det gällde att hålla i dem om man ville äta mera. Medan han gick ut i köket med dem så tog Gustaf alla mat som Tobbe hade fyllt på på sin tallrik.  Mats kramade sin bordsgranne Erik och Erik höll tal. Ja ni förstår, skrattsalvorna blev rätt många under kvällen.

En kul kväll som så småningom förbyttes i en ny dag så lite motvilligt måste man erkänna att det kanske var dags att krypa i säng. Detta tack vare att Ingegerd hade smugit sig ut i köket och plockat ur diskmaskinen och laddat i nytt och säkert också diskat en del för hand. Snyggt och prydligt när man trodde man skulle ha en del kvar. Har man så här fantastiska gäster så är det då ingen konst alls att bjuda hem folk! Tusen tack till er alla som ställde upp så otroligt och dessutom genomförde alla tokerierna som gjorde att det blev en så rolig kväll!

Torsdag blev sista träningsdagen, det blev en 4-dagarsvecka i år.  😀 Gustaf och Ingegerd måste åka hem liksom Barbro och Mats redan på morgonen. Erik och Berit samt Carina var kvar fram till lunch och resterande var kvar under eftermiddagen.

Vi hade tagit fram lite fågel då Marie och Cheva ska starta på prov nästa helg och för egen del är det så klart bara nyttigt då Ulli fortfarande har lite problem med mås. Erik och Ray ville också testa lite fågel liksom Lars och Valle som också har prov nästa helg. Carina ville hellre träna lite med dummy så hon tränade på andra sidan tjärnen.

Även en fjäril verkade tycka om fågel… i alla fall mås. 😀

Vi lade upp ett nybörjarprov och Marie och Cheva fick starta. Sedan var det Erik och Rays tur. Nemas problemas med någon. Jag körde Ulli och av fyra måsar tog hon upp tre spontant. Den första hon träffade på fick jag tala om att hon skulle ta och den sista som hon hade plockat upp helt spontant, spottade hon ut någon meter från fötterna. Hmmm…  I övrigt var det inga problem med något vilt (kråka, kanin, trut, and, duva).

Valle och Plura gick i par när det var dags för öppenklassen. Vi hade även där lagt upp det som ett prov. Det blev lite spring för att få flyt på det hela då vi bara hade 10 fåglar men vi fick till det rätt bra tror jag.

Till sist så körde jag Piga (hon löper ju så hon hade legat en bit bort bland tuvor och ris tillsammans med Ulli).

Piga fick bara ett fält på alla vilt och det var förstås rätt snabbt inne. Fågel det är grejer det! MEN hon kom också med en mås som hon spottade ut… Trodde inte det var sant men tittade förstås riktigt noga på den och då var det en vinge som gått av och en ytters vass benbit stack fram. Fick lite dåligt samvete för det var nog samma sak för Ulli….

Vi tog ett lunchbreak vi som var kvar.  Erik och Ray åkte  direkt vi var färdiga med ”prov-proven”.

Marie ville träna markering/dirigering efter lunchen och Lars och jag var inte sena att haka på. Vi hade redan lasat båten men som tur var fanns Tobbe kvar. Då är det inga problem, han kastar långt och precist!  Han slängde en markering på den andra av en rad öar där det även fanns fler öar mitt emot (ser nästan ut som en kanal). När hundarna (Cheva, Valle och Ulli) hämtat slängde han dit en till, när de var på väg därifrån, som de fick hämta på dirigering direkt efter markeringen.

Sista övningen för dagen blev lite ”kanalsim”. Då gick vi tillbaka till långsidan och slängde markeringar i ”kanalen” från andra hållet. Sammanlagt tre markeringar som slängdes längre och längre bort så den sista landade där kanalen öppnade sig. Svårast är nog att få hundarna att gå i rakt  i stället för att försöka springa kanten en bit först. Då får de andra som inte just då kör, stå som poliser efter kanten för det är samma sak på väg hem. Väldigt lätt att de vill upp på land istället för att simma till utgångspunkten. Trägen vinner! 😀
Sedan var det dags att packa ihop allt för i år.

Dags att ”ta ner skylten”…

Lite tomt blev det allt när alla hade åkt. Själv tycker jag det är jättekul att det finns folk som tar sig tid att komma och träna/”tävla”/umgås några dagar för att på enkelt sätt få till en träning som inte bara är för några timmar.  Så härligt när man kan blanda lek, allvar och trevligheter och ha tid att både träna och umgås. Trots att ingen av mina flickor var riktigt i slag och det fanns en hel del att önska på den fronten så det blev det en del tankeställare och lite funderingar, i alla fall när det gäller Ulli. Piga löper så jag lägger inte så stor vikt vid att hon inte gav riktigt 100 %.

Vi passade på att ta lite foton på syskonen P = Plura och Piga. Jättekul att få se Plura, så duktig och han ger verkligen intryck av både vilja och kraft i det han gör. En riktig arbetshund som mer än gärna ger allt. Måste också ge en eloge till alla deltagande hanhundar, Valle, Plura och Ray. Såg inga som helst tendenser att närvaron av en löptik störde arbetsinsatserna. Härliga hundar!

Stort tack för roliga, trevliga och givande dagar, Ingegerd och Gustaf, Marie och Tobbe, Berit och Erik, Barbro och Mats, Berit och Lars, Carina och Christina (som deltog på JC)! Jag hoppas ni återkommer även nästa år om inget oförutsett inträffar.

Gårdagen var en ganska lågmäld dag. Stökade undan lite och poade på. Hundarna fick lite massage, manikyr och pedikyr till deras förtjusning. Ulli njöt i stora drag och har nog legat kvar ännu om jag fortsatt massera…

I gårkväll gick hon ut och satte sig på bänken på bron. Jag vet inte om hon njöt av kvällsluften eller om hon satt och spanade och undrade vart alla tagit vägen…

Synd att det är ett helt år tills nästa gång…  /Marith

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =