Vilken resa!

I helgen har vi besökt vårt grannland Norge tillsammans med Gustaf och Ingegerd. De kom till oss på torsdag eftermiddag och på fredag gjorde vi gemensam resa till Norge och Fosen där det vankades jaktprov i dagarna två. De hade husvagn och vi åkte husbil med privatchaufför. Vår underbara, fantastiskt snälla dotter lånade ut både sig själv och familjens husbil.

Resan gick utan intermezzon trots att det på Norska sidan var krokiga vägar och av lite blandad kvalitet och med får både på och vid sidan av vägen lite här och var.

Ibland sprang de, ibland betade de vid sidan av vägen och ibland var det något lamm som diade
Ibland sprang de, ibland betade de vid sidan av vägen och ibland var det något lamm som diade

Lite spännande var det att se hur lilla Ultima hanterade situationen (för hon var naturligtvis också med). Hon fann sig snabbt tillrätta och Piga och hon låg längst bak till att börja med. Garbo placerade sig bredvid husse som satt vid sätena vid bordet.  När det började bära utför på kringelkrångliga vägar där asfalten var lite si och så ville alla flytta till husse.

Ultima hittade snabbt sin plats och fick breda ut sig som hon ville…

Skönt med en egen "kuppe"...
Skönt med en egen ”kuppe”…

Garbo hade hoppat ner från sätet bredvid husse så Piga passade på att lägga sig där… Det tyckte nog inte Garbo var riktigt just så först försökte hon puffa bort husse och när det inte gick så satte hon sig helt sonika på Piga.

Då sätter jag mig på Piga då
Det är trångt om utrymme!
Då får jag väl sitta på Piga då...
Då får jag väl sitta på Piga då…

Runt 17.30-tiden var vi framme på provplatsen. Vi hade tillstånd att stå uppe vid stugan där samling och lördagens kvällsnöje skulle ta plats. En stor grusplan där fler än vi parkerade sina bilar, husvagnar och husbilar. Det regnade och blåste rätt bra och det var inte många plusgrader. Brrr… Vi ställde oss så att markisen och dörren var läad av husbilen men alla hade inte gjort så och rätt vad det var hördes en smäll. Husvagnens markis åkte över taket… Kändes väl lite ”gruvsamt” inför morgondagen med detta väder.

Kvällen var dock rätt angenäm. Vi blev inbjudna till Gustaf och Ingegerd och där var redan Bengt och Agneta samt Arnulf och Ann-Turid så husvagnen blev full. Varmt och gott inne i husvagnen och det blev det inombords också då Ingegerd bjöd på Irish Coffe. Vi gjorde dock kväll i hyfsad tid då strapatser väntade under morgondagen.

Vid samlingen (som hölls inomhus, tack och lov) så var det lottning. Vi skulle gå i par och jag och Piga blev lottade i femte par. Det var lite för långt och besvärligt för att Thord skulle kunna följa med till elitklassen (för fyra år sedan knatade han dock dit då Garbo startade i ekl på samma plats, men då var det soligt och varmt och Thord var nog fysiskt i bättre kondition än idag). Maud följde med honom till nkl och tog med hans ”skogsfåtölj” och klädd i regnkläder så skulle han klara sig en stund.

Jag tittade på de två första paren och sedan gick jag till husvagnen och försökte värma mej och byta lite kläder. Det var ”sprayregn” från alla håll, uppifrån, nerifrån och kors och tvärs då vindbyarna piskade rätt rejält. Det var inga stora droppar men måååånga! Thord hade redan gett upp när Maud och jag kom tillbaka till husvagen och vår snälla dotter erbjöd sig att gå och hämta Thords stol.

När det började bli dags så drog vi oss sakta mot provplatsen, Piga och jag. Efter en liten stund kom även Maud och gjorde oss sällskap. Jag hade tagit tid för att försöka få lagom lång väntan men de låg lite efter så vi stod och frös en stund. Fick förstås tillfälle att bekanta oss med vår parkompis. Det var en Norsk domare som startade någon annans golden, Pluto, som skulle göra oss sällskap.

Provet började med att vi fick stå bredvid varandra medan en drive tog sin början. Skott och kast och jag måste säga att jag var imponerad av skytt och kastare. De laddade gevären, trots denna väta och kyla och kastad långt och högt. Om man tittar på nedanstående bild så var området ungefär där de två uddarna till vänster finns. De gick på standområdet och kastade upp på höjden (och det var både högt och brant) och ned till vattnet vid uddarna och däremellan. Skickliga killar, både fingerfärdiga trots kyla och väldigt duktiga kastare, högt och långt.

Vy öve fältområdet
Vy över fältområdet

När den ca 10 minuter långa driven var över fick vi vända oss om och den ena hunden fick stå kvar medan den andra gjorde en förflyttning. Då kom det en dubbelmarkering, en på var sida om den skreva som vi stod i. Markeringarna landade uppe på höjden men bakom kanten så hundarna såg inte nedslagsplatsen, bra riktningen. Piga, som fick börja spikade sina (vilket även parkompisen för övrigt gjorde).

Här ser man skytten på den vänstra sidan
Här ser man skytten på vänstra sidan och ekipaget nere i ”dalen”. Häger skytt fanns på höger sida bakom publiken till

Därefter fick den andra hunden sin markering och när de var inne fick vi gå upp på den vänstra kammen och bort en bra bit för en landdirigering. Denna låg på nästa kam så de skulle nedför och sedan upp igen och rätt långt (inget foto på det). Det blev några omstyrningar innan Piga var framme. Såg rätt enkelt ut, rakt fram bara men terrängen gjorde att det inte var så enkelt. Brant både nedför och uppför.

När vi var färdiga fick vi gå tillbaka och ta parkompisens plats som fick gå tillbaka en bit och ta in två apporter från fältet. Därefter gick han och tog dirigeringen och vi fick sedan hämta två från fältet. Sedan gick vi gemensamt upp på vänstra kammen och bortåt en bit men lite nedanför startplatsen för dirigeringen. Nu var det dags för markeringar som var rätt långa.

En dubbelmarkering en på blankvattnet på vänster sida om kammen och en till höger i vassen
En dubbelmarkering kom på blankvattnet på vänster sida om klippan och en kom till höger i vassen
En dubbelmarkering en på blankvattnet på vänster sida om kammen och en till höger i vassen
Skytt och kastare stod bägge på skäret
Bakom tallen stod vi när markeringarna kom

 

När bägge markerat, vilket gick bra för bägge, så fick vi gå tillbaka till fältet. Piga och jag fick vänta medan den andra hunden hämtade två och sedan var det Pigas tur. Det var riktigt roligt att se hur hon jobbade. Använde både vind och terräng och visade tydligt att hon använde näsan. En av apporterna fick hon sniff på när hon var längts upp och jobbade. Slog i vittringsgatan ända ner till vattnet där dummyn låg. Kan ju säga som så att det var inte bara jag som blev imponerad. Vår parkompis sade  att han otroligt imponerad av hennes sök. Vi gick direkt till den varma husbilen. Nöjd med Pigas jobb men frusen ända in i benmärgen så vi blev sittande där resten av eftermiddagen.

Här är några fler foton över provplatsen, härligt klurig terräng att jobba i. Inget som man är van vid så det är lite förvånande att det fungerar så bra ändå.

160618i

160618f

Innan det var dags att gå upp till stugan för att få lite mat och vara med på prisutdelningen så fick vi besök av Ellen (Kiskas matte) och hennes två väninnor som just kommit från en turné i Sverige. Träning inför och deltagande i Unghundsderby för Irene  och en fyradagarskurs för Ellen och Irene med sina hundar.

Det blev en mycket trevlig middag med mycket folk. Helstekt gris stod på menyn, mycket gott med väldigt mycket att välja på att äta till. Jammi!

Dålig bild men här skärs grisen upp
Dålig bild men här skärs grisen upp
160618l
Arnulf Hunstad underhöll med munspel. Skickligt spelat, bl a Amezing Grace

160618m

 

160618n
En och annan bekant fanns också i vimlet… I centrum av bilden sitter Roland som startat Garmin i ökl

 

160618o
Thord, mätt och belåten och njuter av musiken.

Till efterrätt var det tårta och kaffe. Vi var många svenskar på provet så därför hade de gjort en stor tårta med Svenska flaggan på. Väldigt gentilt och gästvänligt! 😀

Dags för prisutdelning! Gustaf och Sita fick 1:a och blev dagens bästa elithund samt erövrade sitt Norska Jaktchampionat. Piga fick också en 1:a och blev dagens näst bästa hund. Vår parkompis fick också han en 1:a och hamnade på 3:e plats. Dessutom blev alla vi som hade 1:or inbjudna att delta på Elitepröven 2016 där bara de som tar 1:or i Ekl i Norge får delta. Sker i södra Norge, långt att åka. Tål att funderas på….

Inbjudan till Elitepröven 2016
Inbjudan till Elitepröven 2016

Efter prisutdelning och tack av domare och funktionärer så var det fotografering av de tre bästa i varje klass.

Jag & Piga (2:a) Peter Nordin domare ekl, Gustaf & Sita (1:a), Magnus Ånslökken (domare nkl/ökl)Asbjörn Kristiansen & Pluto(3:a)
Jag & Piga (2:a) Peter Nordin domare ekl, Gustaf & Sita (1:a), Magnus Ånslökken (domare nkl/ökl) Asbjörn Kristiansen & Pluto(3:a)

Nu återstod bara att krypa till kojs och smälta dagens alla intryck! Somnade nöjd och ovaggad liksom Piga, kan jag säga. 😀

Fortsättning följer i morgon (söndagens strapatser).

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 12 =