130817 Jaktprov i Lit

Flitig liten Piga och jag har varit på jaktprov i Lit, alldeles på egen hand. Det blev som det blev…. ingen höjdare. Tror jag ska behandla henne med revaxör innan vi åker tillbaka dit i morgon…. och själv ska jag försöka vara lite mera alert. Man brukar ju prata om att man kan behöva valium när man ska starta, för mej är det tvärt om. Har lite svårt att tända till och få det där lagoma magpirret men så går det som det går också. 🙁
 
För att göra en kort summering… Vi startade tillsammans med Marie Karlsson och Qula. Hon fick börja med en landdirigering och sedan fick Piga en kort dubbelmarkering men på rad. Tyvärr så gick stigen ner till provplatsen bakom markeringarna och jag är inte 100 säker på att hon fokuserade på riktigt rätt saker. Dock såg hon klart och tydligt den sist kastade (den längst bort) och spikade den. När hon skulle gå på den andra så såg jag att hon inte hade en aning om att hon skulle iväg och hämta en till så jag pekade ut riktningen och då drog hon iväg. Fick stoppa henne och ta henne tillbaka en bit och då hittade hon den.
 
Sedan var det två fält. Marie och Qula började med ”skogsfältet” medan vi väntade. När Qula tagit in tre så fick Piga ut på myren och skogskanten och visp så var tre vilt inne. Sedan bytte vi plats och då fick vi vänta en god stund. Så småningom blev det vår tid och två bara svepte hon in och den tredje fick hon jobba lite på men fort och effektivt gick det.
 
Sedan var det ombytta roller på dirigering/markering land. Lite bökigt att få henne till rätt plats. Jag och min avståndsbedömning ställde också till det lite men hon hade svårt att lyssna. Den kom in så småningom i alla fall.
 
Nu var det dags för den dubbelmarkering på vattnet. Vi stod långt upp på land… eller det var sumpmark ett gott stycke ut till markeringen. Den första kom ju in lätt som en plätt. Den andra drog hon bestämt efter vasskanten och jag trodde att hon hade 100 koll på var den var så att hon skulle gå ut i vattnet kortaste vägen. Hon stannade ganska precis på det stället också men helt plötsligt drog hon åt andra hållet. Inkallning och nytt skick och då blev det också en styrning åt rätt håll.
 
Qula fick en dirigering ut till en konstgjord ö och efter det bytte vi plats. När det blev vår tur att ta dirigeringen såg det riktigt bra ut. Ut till vattenkanten, stopp och ut rakt mot ön. När hon simmat två tredjedelar vände hon till vänster och jag försökte styra henne tillbaka. Det blev mycket hit och dit och ut gick hon inte. Så småningom tog jag in henne och vi gjorde ett nytt försök. Då skickade jag henne mellan land till höger och ön och då gick hon ut tills hon var mitt för ön. När jag då blåste söksignal när hon var ca  m från ön vände hon bort huvudet och simmade mot båten istället. Helt omöjligt att påverka så det blev inkallning…
 
Mats som satt i båten och såg det hela på närmare håll kom och talade om att hon var rädd för ön. Så efter provet fick jag hjälp av Ulla Svensson som rodde ut och lade anden på ön så Piga såg den. Jag skickade och hon visste precis var den var men resultatet blev detsamma. Hon vägrade gå i närheten ön! Inkallning och ny taktik. Ulla fick slänga en and i vattnet alldeles intill ön. Nytt skick och mycket tveksamt närmade hon sig anden och var tänkt simma förbi även denna gång men vittringen blev för stark så hon kunde inte låta bli att ta den. Sedan nytt skick till ön där det fortfarande låg en and. Hon simmade då förbi och lite bakom och var mycket skeptisk men även då blev vittringen för stark så hon kom faktiskt med den med. Skönt att kunna få lösa upp knuten men varför hon blev så skeptisk till ön lär jag aldrig få veta.
 
Hoppas att det aldrig uppstår igen men numera ser man ju aldrig konsgjorda öar. För ett antal år sedan var det mycket populärt (på lag.SM’s tid) men det blev då förbjudet att använda på prov då det inträffade en hel del incidenter. Önskar att detta inte kommer tillbaka igen men man vet ju aldrig…
 
Nu laddar vi för nytt försök i morgon men jag tror nog att hörselpropparna kommer att sitta där så det ska nog vara en tursmäll om det går bra. Vi gör ett försök mot bättre vetande i alla fall. Det är ju kul att träffa lite folk och man får väl ta det som en träning om inte annat.
 
Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 1 =