130819 Dags för sista delen av Finlandsäventyret

Lördag förmiddag 130811) var det så dags för start. Blev lite överraskad när vi fick veta att vi inte skulle gå i par med någon utan hade hela föreställningen för oss själva. Länge sedan man startade så i Sverige i Ekl. Jag tog lite bilder när Gustaf gick med Ronja. Synd att det inte var när han startade Sita eftersom hon var en av två som tog en 1:a på lördagen. Jag ska försöka berätta hur det gick till men minnet är inte den bästa egenskapen hos mej just nu… Har ju lite hjälp av fotona förstås.
 
 
Det började med att man fick stå bakom ett gömsel medan det sköts när de lade ut fälten.
 
 
Sedan var det det ”korta” söket. Ett vilt på land och ett i blötmarken ca 50 m ut
 
 
Sedan kom ett skott mot vattnet och man skulle ta den ”korta dirigeringen (ca 50 m)
 
 
Nästa uppgift var vattenmarkering. Först kom en markering som kastades bakom båten….
 
 
När hunden var på väg ut hade båtfolket flyttat på sig och den andra markeringen kom i riktning
mot hunden. Det var helt okey att hunden tog den först, men det gällde förstås att den kom ihåg
den först kastade sedan. Rejäla avstånd var det förstås.
 
 
När markeringarna var inne var det dags för dirigering igen. Nu ”den långa” dirigeringen.
 
 
Rejäla avstånd även där.
 
Provet avslutades med ett fält till höger om startplatsen för markering/dirigering. Ett vilt fanns på land och resten ute i träsket. Naturligtvis rejält stor yta att bearbeta. För Garbos del var det inget annat än första fältet som funkade bra, korta dirigeringen godtagbar men sedan var det nog hej svejs kan man säga. När det var dags för det stora tunga fältet hade hon förbrukat det mesta av krutet på den först kastade markeringen och den långa dirigeringen. Pris 0! Sita fick som jag sa en 1:a, Korall en 2:a, Ronja en 3:a.
 
Söndagen var det dags för nya tag. Det kändes väl lite si så där att starta. Garbo var alltför övertänd och lycklig över att få jobba. Hon hade ju inte fått den bästa förberedelsen genom dels tidsbrist, löp och till sist skadad trampdyna. Det märktes. Dessutom skull även flitig liten Piga ut i hetluften. Startplatserna var omvända mot lördagen. ÖKL gick där EKL gick på lördagen och EKL gick där NKL hade gått.
 
Jag startade Garbo först och sedan Eva startat skulle vi åka och starta Quling och Piga. Allra först ut var Gustaf och Ronja. Så här gick det till:
 
 
 
 
Bilderna blev tagna under Evas & Koralls start. Så här i efterhand var ju det rätt bra kan man tycka!
 
 
Det började med ett skott mot en dirigering för första hunden men den skulle inte tas in förrän….
 
 
…den andra hunden hämtat en enkelmarkering uppe bland buskarna på kullen.
 
 
Här upp bortanför den andra liggande stocken låg dirigeringen.
 
 
Om jag nu minns rätt så började det med en dubbelmarkering varav den ena landade på ön
som man kan ana bakom träden till höger
 
 
När den var inne skulle den andra hunden dirigeras förbi ön och bort, lite till vänster på andra sidan vattnet.
 
 
Om man tittar noga kan man se den gula snitseln (zoomat) och ön där markeringen landande syns väl här.
 
 
Sedan blev det ombytta roller och avslutades med fältjobb.
 
Fältjobbet gick ut på att man skulle hämta ett landvilt och ett vattenvilt från den ena sidan och sedan byta plats för att hämta ett landvilt och två vattenvilt på den andra sidan.
 
För Garbos del (gick i par med Ronja) gick den första markeringen och dirigeringen mycket bra. Vid vattnet missade hon den först kastade markeringen men det var helt och hållet mitt fel. Uruselt skick och handlingsförlamning! Dirigeringen blev omständlig men kom in. Fältvilten låg ute i området till vänster så jag höll mot vattenkanten till höger men tyvärr gick hon inte hålla i vattnet så hon gick upp och det blev en repa innan jag fick fatt i henne igen. Första fältet gick galant men det andra blev rätt tungt. Ronja hade hämtat bägge vilten som låg på land så det blev tre vattenvilt till Garbo. Hon fick in bara två… tungt, tungt tyckte hon. Ville inte ge sig ut i värsta smeten och hittade förstås inte den sista.
 
Resultaten blev denna dag en 1:a till Korall som därmed blev Finsk jaktchampion, Ronja och Garbo fick en 3:a och Sita en 0:a. Gustaf höll Sita till vänster på dirigeringen och kom för nära fältvilten så domaren kom fram och lyfte på Gustafs keps….
 
Nu blev det full fart för att ge sig iväg för att starta Piga. Jag skyndade mej upp till bilen för att köra ner den så Thord inte skulle behöva gå så långt. Under tiden passade han på att ramla och ramlade naturligtvis på sin hand som sedan skulle visa sig få ett brutet ben i handleden. Den började svälla upp även om Thord försökte negligera den för att jag inte skulle bli orolig… Han tror att han kan luras men se den gubben går inte. Man blev lite fundersam, i Finland, något brutet, hur gör vi då?
 
Nåja, det gick inte fundera så mycket för det var dags för Quling och Piga att starta. Det första som hände var att Piga skulle skickas på en vattendirigering (gårdagens ”korta” dirigering för EKL). Det fanns ingen skytt som sköt mot dirigeringen utan det var pang på utan retning. När jag skickade drog hon som en avlöning till vänster i stället för rakt ut. Tog in henne och skickade igen, då drog hon till höger. Tog in henne igen och sa några väl valda ord till henne (tyckte inte att jag hade så mycket att förlora). Då gick hon rakt ut…. en bit, sedan blev det ett valsande ute på tuvorna och simmandes mellan tuvorna innan hon äntligen, efter många om och men tog sig ut till dirigeringen.
 
Sedan kom det en dubbelmarkering. Jättelång. De var í stort sett lika långa som elitklassens i går bortsett från att de hamnade i vattnet. INGEN av dem kom in. Hon fick först vittring där gårdagens andra markering landat och när hon väl släppte det så fick hon vittring av det andra dirigeringsviltet och hämtade det i stället.
 
Under tiden hade Eva och Quling stått bakom gömslet och nu fick vi byta plats. Jag tjuvkikade på Eva och Quling för jag tyckte att det var helt kört för vår del..
 
Vi fick i alla fall jobba på fälten som också i denna klass låg på bägge sidor och ungefär som gårdagen. Nu reparerade Piga en hel del av sina fadäser och skötte fältsöken riktigt bra. Detta renderade i ett 3:e pris. Så man lär ju aldrig ska ge upp men…..
 
Quling och Eva skrapade ihop till ett 2:a pris men jag hade inte full koll på vad de gjorde men det måste ha gått rätt bra i alla fall.
 
Eva fick ta sig ett bad efter prisutdelningen men tyvärr missade jag även det. Jag stod i telefon och försökte få tag på vårdupplysningen så jag kunde få reda på vad vi skulle göra med Thords hand. Rådet jag fick var att avvakta så då gjorde vi det och resten vet ni ju.
 
Vi åkte tillbaka till Campingen och firade Eva lite. Vi skulle ju iväg tidigt på måndag morgon så det blev inte så häftigt firande men vi får väl ta det lite bättre sedan.
 
Hemresan bjöd också på lite ”tillbud” men som tur var utan konsekvenser. Vi stannade och tankade i Haparanda och jag startade pumpen och bad Thord ta bort slangen och sätta på locket när det var färdigt så skulle jag gå in och handla lite färdgodis så vi höll oss vakna. Det var ju en lång väg hem.
 
När jag handlat så kom Thord som sa att han skulle gå på toa. Jag gick till bilen och tänkte flytta den och låsa för jag ville inte lämna den obevakad stående framför bensinpumparna. Behövde också gå på toa… Jag startade bilen och började rulla iväg men tvekade för att se var jag kunde ställa den. Det var tur det för Gustaf kom just förbi och bankade hårt på bakluckan. Thord hade inte alls plockat bort slangen…. Huvva det kunde ha blivit dyrt kalas det. Det är väl så att själv är bäste dräng. Det går inte att ta några genvägar precis.
 
Efter 87 mil var vi äntligen hemma. Vi hade stannat i Stugun och köpt pizza till middag (trots att vi ätit pizza även söndag kväll) och vid 9 tiden på kvällen var vi mätta och belåtna och det kändes skönt att vara hemma igen. Vi sa ju att vi skulle till Finland på äventyr och äventyr blev det. Kanske inte som jag tänkt och kanske inte så positivt som jag hade önskat men vi lär ju inte gömma resan i första taget.
 
Marith
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju − 3 =