131226 Julen är här!

Ja det blev faktiskt jul trots allt. Vi var bägge glada att vi bestämde oss för att fira julaftonen hemma på tu man hand. Halt, halt var det på vägarna och båda var vi nog lika trötta. Flickorna fick sin morgonpromenad och sedan åt vi ”tomtegröt” till frukost. Enda dagen på året som det blir gröt till frukost här hemma faktiskt.
 
Vi brukar alltid ta en långtur med flickorna på julaftonen och då har vi alltid med oss lite glögg och pepparkakor. I år kände jag att jag klarar nog inte en långpromenad till så traditioner kan man alltid rucka lite på. Istället slängde jag ut 15 dummisar i snön ute på gården. Tyvärr så har det töat riktigt ordentligt och så hade det varit några minusgrader på natten så dummisarna landade väldigt ytligt. Detta innebar att de hämtade in dem snopet snabbt. Jag tror dock att de tyckte det var riktigt kul ändå även om de hade velat ha mera av det roliga. Lite glögg blev det till Thord och mej när det var klart i alla fall.
 
Lunchen bestod av lutfisk. Den brukar vi alltid äta mitt på dagen för vi tycker det är så gott med lutfisk. Har vi den tillsammans med allt annat på julbordet så kan man inte riktigt njuta av den.
 
När vi ätit färdigt var det dags för Kalle Anka. Det är en tradition som jag tror att vi aldrig ruckat på. Det var så otroligt skönt att sitta ner i lugn och ro och vi var nog rätt trötta bägge två. När det hela var över tittade jag på Thord. Det såg ut som han sov… Då tänkte jag att jag skulle gå upp på kontoret och hämta några uppgifter som jag behövde för att installera Pandas virusprogram på Thords dator som jag lovat för flera veckor sedan.
 
När jag gick förbi sovrumsdörren såg sängen så inbjudande ut att jag tänkte att jag skulle lägga mej och vila en liten stund…. Det blev drygt en timme! Thord hade sovit lika länge nere i sin fåtölj. Detta har aldrig tidigare hänt mej förr men å andra sidan tror jag inte att jag har känt mej så trött och slut heller. Har svårt att sova på nätterna igen då höften värker så jag blir tokig. Ska ringa till HC på fredag och höra om det inte är dags för sprutor igen.
 
Vårt julbord var också lite mindre än vanligt. Eftersom vi skulle vara själva var det bara det som vi absolut ville ha.Trots det blev vi otroligt mätta och dästa så fortsättningen av kvällen tillbringade vi förstås i fåtöljerna.
 
På juldagen kom familjen Barkar. De kom på eftermiddagen så förmiddagen ägnade jag åt att ordna en skattjakt till dem alla. Eftersom de inte fick sina julklappar på julafton tyckte jag att det kunde vara kul med något lite extra istället. Maud och Lars hade sin egna ”bana” och Emelie och Andreas samarbetade på en annan bana. Den första julklappen öppnade de inne efter att de fått lite fika när de kom. I paketet fanns bl a ett kort med ledtråd till nästa julklapp. När de hittat det låg det ett kort med ledtråd till nästa o s v. Lite huvudbry fick de allt och jag tror att de tyckte det var rätt kul, i alla fall hoppas jag det.
 
Middagen var också traditionsenlig. Hargryta. Alla åt med god aptit och mätta och belåtna tog vi det lugnt resten av kvällen.
 
 
Lars och Maud pustar ut efter maten….
 
 
Andreas ser heller inte ut att vara missbelåten…
 
 
… och Emelie lika glad och go som alltid.
 
Idag har det varit full rulle. Maud och jag gjorde sällskap på morgonrundan. Det var svårare än normalt att gå då det var hur halt som helst. Käppen fick följa med och det var jag ytterst tacksam för, annars har jag nog inte kommit hem igen idag. Det hade blåst rätt kraftigt i natt så jag fick ställa några saker tillrätta utomhus när vi kom hem. Tomten och korgen, som står på bron till Hilton tillsammans med en lykta, hade flyttats ett antal meter därifrån. Lyktan med sitt brinnande ljus stod konstigt nog kvar på samma ställe.
 
När vi kom hem var hemtjänsten här och hjälpte Thord med duschen. En mycket trevlig person som var fd Fjällstabo. Tyvärr blir det inte hon som kommer nästa gång, hon skulle vara barnledig ett tag. Hoppas det blir någon lika trevlig i alla fall.
 
Nu blev det snabba ryck för att fixa lite brunch innan vi skulle åka till Östersund allihop. Maud och Lars bjöd oss och Lars mamma, Anitha, på bio, 100-åringen som kröp ut genom fönstret och försvann. Bion började 12.15, enda föreställningen under dagen som fanns där vi kunde sitta tillsammans. Vi hade ju en förhoppning om att det skulle vara lite lugnt på stan och lätt att hitta parkering eftersom det var relativt tidigt på dan. Tji fick vi! Det var knökfullt över allt. Mellandagsrean förstås! Jag lämnade av Thord och Lars lämnade av Anitha, Maud, Emelie och Andreas och sedan åkte vi och letade parkering. Lars ställde sig på en ”icke parkering” på parkeringen och något annat fanns inte så han föreslog att jag också skulle göra det. Sagt och gjort!
 
Smilbanden och skrattmusklerna fick sig en ”duvning” under filmen. En hel del uttryck kommer nog också att leva med ett tag, t ex ”Det finns vissa fördelar med att vara död ibland”. Den som sett filmen förstår också vitsen med det hela. En lättsam och rolig film alltså!
 
När vi skulle hem hade någon parkerat tätt intill mej vilket innebar att det för mej blev omöjligt att ta mej ut. Hatar sånt krångel!!! Som tur var kom Lars som en räddande ängel igen och hjälpte mej. Jag säger som jag ofta brukar säga, ”Duktiga Maud som såg till så att vi fick en både trevlig och hjälpsam (bland andra goda egenskaper) svärson.
 
Potifar har haft det lite jobbigt då både Lady och Garbo löper. Visserligen bara några dagar sedan de började men igår kväll ville han inte äta upp och Maud ställde maten som blev över på bordet i köket. Gissa vem som hade ätit upp hälften under natten? Greta förstås! Matvraket! Få se hur det blir till nyår då de kommer igen (alla utom Lars som jobbar). Dessutom kommer Ronja att vara här så nu har vi bara roliga saker att tänka på en stund.
 
God fortsättning på julen hör ni!
Marith
 
 
 
 

2 reaktioner på ”131226 Julen är här!”

  1. Låter som en härlig jul.. Nyfiken på haren.. Har’ingen men hur gör du.. Hört om den flera år nu så.. FB till mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 4 =