130609 Tiden går fort när man har roligt!

Ja det är sant det som är sagt… tiden GÅR fort när man har roligt! Om man ska berätta en lång historia är det bäst att börja från början. Alltså denna vecka har vi haft semester och skulle åka ner till Axi fäbodar (i Moratrakten) till våra goda vänner Jan & Britt Lagg.

120603 Måndag

Nu är det ju inte så enkelt att man bara kan resa, mycket skulle ordnas först och ni som läst bloggen vet vilket strul det var dagarna innan. På måndagen hade vi tre punkter på dagordningen innan vi kunde ge oss av. Först en tripp till Östersund där Garbo och Piga skulle få rabiesvaccination och hundpass samt lite proviantering. Detta gick relativt snabbt och nästa punkt å agendan var en tur till frissan i Pilgrimstad på återvägen. Detta avverkades också utan större mankemang.
 
Nu bar det hemåt för att sätta på packboxen på bilen och börja packa. Trodde i min enfald att jag skulle få packboxen på taket på egen hand men icke sa Nicke. Tur det finns snälla grannar! Vid halv 3-tiden gav vi oss av. Thord ville att vi skulle stanna till i Bräcke för att beställa nya knivar till gräsklipparen (han hade kört sönder). Detta tog minst en halvtimme… Nåja nu var vi i alla fall på väg och har man något att se fram emot så går resan fort. Vi anlände Axi vid halv 10-tiden på kvällen för vi stannade och åt lite och rastade och matade flickorna också på vägen ner. Som vanligt blev vi väl mottagna när vi kom fram!
 
 
Flickorna var nog glada att få sträcka på benen lite.
 
 
Jan & Britts stuga men jag vet inte varför jag bara tagit en bild på baksidan.. Hmmm…?
 
 
”Cabbyn” där vi sov om nätterna, MYSIGT!
 
 
”Badhuset”
 
 
Förråd, dass, vebod, jordkällare finns också. Jordkällaren är helt fantastisk!
Kylklamparna som jag hade med i kylväskorna höll sig frusna i flera dygn!
 
 
Pigas halvsyster Wanda hälsade oss också välkomna!
Britta och Maja var också där men missade att ta foton på dem just då.
 
 
120604 Tisdag
 
Tisdagen inleddes med träning vid ”Brittjärn” och på eftermiddagen lite markeringar med apportkastare på ”hemmaplan”. Här får bilderna tala lite för sig själva:
 
 
Jan funderar över upplägget…
 
 
Britt & Britta ser också lite fundersamma ut….
 
 
… och Thord har fullt sjå med ivrig Greta som också fick jobba på söket.
 
 
Dessutom lyckades hon ”snika åt sig” lite makeringar av Jan
som har lite svårt att motstå hennes bedjande blickar.
 
 
Wanda och Jan ”in action” på hemmaplan
 
 
Wanda gjorde ett gott jobb men det kan man inte säga att Garbo och Piga gjorde.
Mera markeringsträning behövs till de två damerna!
 
Senare anslöt Ingegerd och Gustaf och kvällen gick i gemytets tecken med god mat och mycket prat. Vi satt inne i stugan för det blev lite kyligt. Termometern kröp ner mot  10 – 11 grader när solen var på väg ner.
 
 
 
120605 Onsdag
 
Onsdagen inleddes med dirigering över en bäck. Först med relativt kort avstånd som sedan utökades efter hand. Jag tror att vi kan säga oss rätt nöjda över resultatet. Här kommer lite bilder:
 
 
Gustaf var är en modig man och vadade över den relativt strida bäcken….
 
 
…tungan rätt i mun….
 
 
Ibland behövdes bägge händerna fria!
 
 
Vägvalet var inte alltid själklart
 
 
… men han kom tillbaka utan ofrivilligt dopp!
 
 
Förväntansfulla flickor! Fr v Piga & Garbo, till  höger om Ingegerd Zita och snett bakom Ronja
 
 
Greta som inte skulle vara med på denna övning satt en bit upp i sluttningen och tittade på
 
 
Zita på väg över bäcken
 
 
och en bit upp låg dirigeringen
 
 
Vägen tillbaka var en enkel sak för en fyrbent!
 
 
 Uppe vid vägen satt ”publiken”, Britt & Thord. Sista skicket gjordes uppifrån vägen.
 
Sedan bar det av till Kvarntjärn där Jan har sin båt. Där blev det också mera dirigeringar, markeringar och ett sök ute på ett antal öar. Låter även här bilderna tala för sig själva:
 
 
Här är det Gustaf & Ronja som ska hämta en apport bort mot bryggan på andra sidan lilla tjärnen
 
 
Först över myren och sedan över vattnet.
 
 
Stoppsignal och handtecken….
 
 
… så hittas apporten!
 
 
Piga & Garbo sitter so klistrade vid varandra bakom Zita och tittar på….
 
 
Tittar på gör även Jan & Wanda….
 
 
… och Thord & Greta
 
 
Här var det dubbelmarkering på G. En bakom ön….
 
 
… och en på blankvattnet
 
 
Gustaf med sina flickor, Zita och hennes mamma Ronja
 
 
Vid söket över till öarna fick alla vara med (utom Greta som nyss jobbat lite med markeringar).
 
 
En lien vy över öarna men på långt håll…
 
 
Undrar vad Jan står och lurar på….
 
 
Han måste bara retas lite med Britt…
 
 
Vid det här laget var vi nog lite lagom trötta och nöjda både två- och fyrbenta så vi åkte till stugan och kopplade av lite innan middagen som vi faktiskt kunde sitta ute och äta.
 
 
En ”myshörna” på tomten
 
 
Jan pustar ut på trappen
 
 
Vi hade tänkt åka på Unghundsderbyt och titta på lördagen. Vi kollade på kartan hur vi skulle hitta dit.
Det var många små och krångliga vägar så efter mycket om och men så beslutade vi att låta bli.
 
 
På kvällen beslutade vi att gå upp till Axitjärn och titta på solnedgången.
Thord och Jan åkte fyrhjuling dit.
 
 
Glada gubbs och kärringar…
 
 
…som så småningom såg lite tankfulla ut.
 
 
Vi fick påhälsning av två barn som badade och stod i.
Brrr så varmt tycket inte jag att det kändes…
 
 
Soligt och skönt och framförallt betagande vackert…
 
 
… och fridfullt.
 
 
Här börjar solen gå ner för att nästan genast vända och stiga upp igen.
 
120606 Torsdag
 
Torsdag förmiddag åkte vi tillbaka till Kvarntjärn och förstärkte lite av det vi gjort dagen innan. Det blev både markeringar och dirigeringar. Vi åkte tillbaka till stugan och åt lunch (vilket vi gjorde alla dagar) och sedan åkte vi bort mot ”Brittjärn” där vi skulle söka efter en apport till en apportkastare som hade blivit kvar året innan. Då vi inte riktigt visste var vi skulle leta så gjorde vi ett sök och alla hundarna fick vara med. Vi körde dem två och två sedan de alla hade fått hämta var sin. Så småningom kom alla våra dummisar in men inte den vi sökte efter trots att vi hade 7 hundar och alla är nog rätt goda ”viltfinnare”. Bättre lycka nästa gång får man väl kanske säga då! Tyvärr hade jag glömt kameran hela dagen så några foton finns inte från dagens aktiviteter.
 
Gustaf skulle jobba på unghundsderbyt så Ingegerd och han packade huvagnen och lämnade oss. Vi andra grillade lite och surrade och tiden gick som vanligt riktig fort och väder och vind ”suger” så så småningom var det dags att uppsöka ”lopplådan” och få några timmars sömn.
 
 
120607 Fredag
 
Idag tänkte vi åka hem då vi skippade unghundsderbyt men innan det var dags att packa bilen åkte vi till Kvarntjärn och körde ett rejält sök över den stora myren. Alla hundarna fick vara med även denna gång och kondisen var det inget fel på. Lite hyss hittade de på. Greta som jag måste ha kopplad (annars springer hon till Jan och vill att han ska skicka henne om inte jag gör det) hade krupit ur kopplet så när jag trodde det var Garbo jag skickade så var det förstås Greta. Hon var rätt ”uppihej” så hon gjorde en del glädjevarv innan hon kom in. På slutet fick hon vila. Maja, veteranen i gruppen, gjorde också en grej som man måste skratta åt för hon var nog också ”uppihej” över att få jobba.

Vi hade lagt 5 minidummisar i första raden och utan att vi såg det så hade hon tagit en sådan och fortsatt leta. Vi såg att hon hade något i mun när hon var längre ut men hon ville inte in utan fortstatte till den som låg längst ut och bytte där. När det fanns två dummisar ute var flitig liten Piga ute och sökte och hon var både ihärdig och över hela fältet men hittade ingen. Jag tänkte jag skulle hjälpa henne lite då hon jobbat så bra och vi visste ungefär var minidummisen skulle ligga så jag fick henne att söka där men nej. Hon hittade de inte. Nu var hon

också rätt trött så hon fick komma in. Två hundar skickades ut men det kom inte in något så jag tog Garbo och dirigerade henne till området där Maja hade bytt dummy. Hon fick söka både noggrant och länge och det var lite långt avstånd så det var svårt att se exakt var hon var men hon ”dammsög” området och kom med… Ja just det. Minidummisen som saknades! I nästan samma veva kom någon av Jan & Britts hundar med den andra saknade dummisen. Slutet gott, allting gott.
 
Vi skulle avsluta med en dirigering över lilltjärnen men med facit i hand skulle vi låtit bli. Idag var det först lite knepigt att ta sig dit och väl där svårt att hitta. Garbo och Wanda tog sig dit  till rätt ställe efter många om och men. När det var Pigas tur (det gick faktiskt ganska lätt att få dit henne) så var det alldeles omöjligt att få henne att hitta något på andra sidan. Jag vet inte hur många gånger jag stoppade henne och försökte få henne att söka där de borde finnas (vi hade lagt ut fyra). Till slut fick jag sätta ner henne och gå runt tjärnen för att själv se. DET FANNS INGA DUMMISAR DÄR!  Hmmm… så kan man ju inte sluta. Då lade vi ut nya som de fick se och sedan skickade vi dem på dirigering och slutet gott allting gott. För att ytterligare höja dem lite avslutade vi med en dubbelmarkering i vatten åt dem .
 
Sedan åkte vi till stugan och jag packade ihop våra saker medan grillen blev varm. Efter lite lunch så var det dags att ta adjö för denna gång och bege sig hem. Resan hem gick också bra så vi var hemma vid 7-tiden. Packade upp det värsta och viktigaste och sedan åt vi middag och pustade ut. Det är rätt skönt att vara hemma också!
 
Jag tog några foton på Piga och hennes halvsyster och kusin-. Det är alltid kul att se och jämföra dem lite. Piga och Wanda är ju halvsyskon genom pappa Duvkullans Dopping och även kusiner genom att deras mammor är syskon. Piga är kusin med Zita då deras mammor har samma pappa Brim (Tasco Brimstone).
 
 
 
Även om jag tycker att Piga (t v) är väldigt lik sin mor så ser man även likheter med Wanda.
 
 
 
Här sitter Piga till vänster, Zita i mitten och Wanda till höger. Gostumpor!
 
Till sist vill vi tacka Jan & Britt för härliga dagar i Axi, årets höjdpunkt!
 
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − elva =