130517 MH-test och goda nyheter!

Det har varit några hektiska dagar nu så jag har inte hunnit uppdatera bloggen men nu är det dags. Vi börjar väl med de goda nyheterna…
 
Eeizha, Amamus Sterna Sumatrana är friröntgad med A på höfter och ua på armbågar. Så härligt skönt!
 
Igår var flitig liten Piga och jag på MH-test i Ångetrakten.
 
 
 
 
Det visade sig att jag hade ungefär den hund jag trodde jag hade. Lite mjukare/vekare kanske… Trodde att hon skulle mopsa sig mot spökena men jag kanske inte ska gå händelserna i förväg. Tänkte det kanske vore kul om jag berättade lite om varje deltest. Birgitta har tagit lite bilder med sin kamera som jag lägger ut när jag får dem. Bilden som ni ser var tagen med min kamera men batterierna tog slut…
 
Det började med Kontakt hälsning. Då fick vi först gå förbi ett antal personer som tittade på testet. Först framför och sedan bakom och därefter fick vi gå fram till en kon och därefter till en testledare). Där fick vi hälsa, både Piga och jag. Piga nosade lite snabbt på personen och sedan var det bra med det. Där blev det en 3:a vilket innebär Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan.
 
Kontakt samarbete Då tog testledaren med sig Piga och gick en sväng. Hon följde naturligtvis med men sneglade lite åt mitt håll och undrade om inte jag skulle följa med. Där blev det också en 3:a vilket innebär Följer med är inte engagerad i testledaren.
 
Kontakt hantering Där tror jag det var att testledaren pratade och pysslade lite med Piga. Där blev det också en 3:a vilket innebär Accepterar hantering
 
Lek 1 leklust Jag fick en trasa som jag skulle slå två gånger i marken framför Piga och sedan skulle testledare och jag kasta den mellan oss. Man ville då se vilket intresse hon hade för den leken. Nu blev det en 2 :a vilket betyder leker inte men visar intresse.
 
Lek 1 gripande Nu kastade testledaren trasan och man ville se om hon stack iväg och hämtade den. Det gjorde hon naturligtvis inte, hon väntade på kommando och när hon fick klartecken från testledaren så stack hon iväg dit och hämtade den.  Resultatet blev en 3:a vilket innebär Griper tveksamt eller med framtänderna (?).
 
Lek 1 gripande och dragkamp Där fick hon tillfälle till att ha dragkamp och visst intresse fanns men det är ju inget som hon brukar hålla på med. Resultatet blev en 2:a som innebär Griper tveksamt, släpper, håller emot men drar inte emot.
 
Förföljande Där drog man en ”kanin”, d v s trasa i zickzak framför hunden och meningen var att den skulle få sticka iväg och jaga den. Men flitig liten Piga är ju tränad att inte gå utan kommando så hon stack inte iväg förrän hon fått klartecken från mej. Detta gjordes två gånger. Resultatet blev första gången en 3:a som innebär Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer. Andra gången blev det en 4:a vilket innebär Startar med hög fart, målinriktad-bromsar in vid bytet.
 
Gripande Här tittade man på hur hon gjorde när hon kom fram till trasan. Resultatet blev en 2:a på första försöket vilket innebär Griper inte men nosar på föremålet (men det gjorde hon faktiskt men släppte när den satt fast)… Andra försöket blev en 5:a och innebär Griper direkt. Behåller föremålet i minst 3 sek.
 
Aktivitet Här fick vi gå ner i skogen (de övriga stod på vägen) och där skulle vi stå utan att göra någonting i 3 min. Piga stod stilla bredvid mej och kollade om något var på gång och så stod hon i 2 min sedan satte hon sig och tittade istället sista minuten. Resultatet blev en 2:a vilket innebär Är uppmärksam och lugn-står, sitter eller ligger.
 
Avståndslek intresse  Här kom det en utklädd figur som gjorde lite lekinviter på avstånd, kastade en vit trasa i luften och bollade lite med den och försvann sedan bakom ett gömsel. Piga stod bredvid mej och tittade på figuren. Resultatet blev en 3:a som innebär Intresserad, följer figuranten utan avbrott.
 
Avståndslek hot/agg Man tittade också på reaktionen inför figuranten. Resultatet blev en 1:a vilket betyder Visar inga hotbeteenden.
 
Avståndslek nyfikenhet Här ville man se hur hon gjorde när hon fick springa iväg till figurnaten. Då sprang hon till gömslet och kollade lite men var nöjd med det. Resultatet blev en 1:a vilket betyder Går inte framtill figuranten inom tid.
 
Avståndslek leklust Här ville man se om hon var intresserad av att leka med figuranten. Det ville hon inte. Resultatet blev en 1:a vilket betyder Visar inget intresse.
 
Avståndslek samarbete Här tittade man på om hon ville samarbeta med figuranten men hon tyckte nog den kunde hitta någon annan att lattja med. Resultatet blev även här en 1:a vilket betyder Visar inget intresse.
 
Överraskning rädsla Här skulle man i promenadtakt gå fram längsmed en stig. När vi kom någon meter ifrån rycktes en overall upp framför oss. Jag skulle släppa kopplet om hon ville sticka iväg och hon gjorde en liten lov. Resultatet här blev en 3:a vilket innebär Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.
 
Överraskning hot/agg Man tittade också på vilken reaktion hon hade. Resultatet blev en 1:a som innebär Visar inga hotbeteenden.
 
Överraskning nyfikenhet Här ville man se hur nyfiken hon var på overallen. Den var väl måttlig kan man säga. Resultatet blev en 2:a vilket innebär Gick fram när föraren sitter på huk och talar till overallen och lockar på hunden.
 
Överraskning kvarstående rädsla Här ville man se hur hon betedde sig när vi gick förbi overallen efteråt. Resultatet blev en 3:a som innebär Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat utslag vid 2:a passagen.
 
Överraskning kvarstående intresse Här ville man se om intresset för overallen fanns kvar vid 3:e passagen och det fanns det inte. Resultatet blev således en 1:a vilket innebär Visar inget intresse.
 
Ljudkänslighet rädsla Här skulle vi också gå efter en stig. Rätt vad det var så kom ett skrammel (grytlock och kedjor drogs på en veckad plåt) precis när ivvpasserat. Jag skulle även denna gång släppa kopplet om hon ville iväg OCH det ville hon. Resultatet blev en 5:a vilket innebär Flyr mer än 5 meter
 
Ljudkänslighet nyfikenhet Här ville man se hur nyfiken hon var av det som skrämde henne. Resultatet blev en 2:a som betyder Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet och lockar på hunden.
 
Ljudkänslighet kvarstående rädsla Vi fick passera skramlet flera gånger och resultatet blev en 4:a vilket innebär Båge eller tempväxling vid minst 2 passager utan minskad intresse.
 
Ljudkänslighet kvarstående intresse Här ville man se vilket intresse som fanns kvar när vi passerade sista gången. Resultatet blev en 1:a vilket innebär Visar inget intresse.
 
Spöken hot/agg Här skulle vi gå fram till en viss punkt och ställa oss. Jag fick inte ha något kommando utan bara stanna och Piga ställa sig där hon ville. Efter en liten stund kom det fram två spöken, ett rakt farm och ett till vänster om oss. Testledaren vinkade fram det ena spöket en bit och sedan fick det stanna och det andra gå mot oss en bit. Detta växlades ett antal gånger. Piga (så gott jag kunde se för jag fick inte titta på henne utan bara rakt fram) stod snett framför mej men vände på huvudet mot spöket rakt fram. Hur hon gjord när det andra kom emot oss vet jag inte. När de var bara några meter ifrån oss morrade hon lite dovt. Resultatet blev en 1:a, Visar inga hotbeteenden.
 
Spöken kontroll Här tittade man på vilken koll hon hade på spökena. Resultatet blev en 2:a. Tittar mot spökena då och då.
 
Spöken rädsla Här bedömde man hur rädd hon blev. Resultatet blev en 2:a även här. Betyder Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll.
 
Spöken nyfikenhet Här ville man se hur nyfiken hon var på spökena. Hon tyckte inte att de var det minsta intressanta. Resultatet blev en 1:a och betyder Går framtill figuranten när föraren tagit av figurantens huvudbonad. Går inte fram inom tid.
 
Spöken kontakttagande med figurant i spökdräkt Här ville man se hur intresset för de avmaskerade spökena var och det var inte så stort. Resultatet blev en 1:a som innebär Avvisar eller undviker kontakförsök. Kontakt ej tagen inom tid
 
Lek 2 leklust Nu skulle vi leka med transan igen. Jag skulle försöka få igång henne på dragkamp men det gick väl lite sådär. Lite interesserad var hon väl men inte så hon ville ha dragkamp. Resultatet en 2:a som betyder Leker inte, men visar intresse
 
Lek 2 gripande Här tittade man på om hon ville gripa trasan och resultatet blev en 3:a och innebär Griper tveksamt eller med framtänderna.
 
Skott Under tiden som vi lekte med trasan kom det två skott och två skott till när vi slutat leka. Här ville man se hur hon reagerade på skott. Resultatet blev en 2:a vilket innebär Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd.
 
Personligen tror jag ju att resultaten inte är helt lätt att tolka. Jag tror ju att den träning som hon fått gör att vissa saker är ett resultat av det. Tänker på passivitet, spontanitet osv. Inte helt lätt att tolka men helt klart har jag ingen flåbuse, tack och lov. Jag tycker nog att hon är rätt sansad och balanserad. Att hon visar rädsla vid overallen och skramlet anser jag som sunt. Kanske skulle önska att hon avreagerat lite snabbare. Hon hälsade på dem hon skulle men på ett mycket sansat sätt (ingen flåbuse där heller) tycker jag också om. Jag är nog rätt nöjd med min flitiga lilla Piga med eller utan test.
 
Idag har det varit full huggning. Försov mej 1,5 timme i morse så det har varit jäktigt hela dagen. En tur in till Ösd för att låna en mattvätt, inköp av vädringsställ och bromsklossar till gräsklipparen och sedan en cykeltur med flickorna. Ett arbetspass till Bräcke med en avstickare till verkstaden för att få tid för lite justeringar på bilen… Ja som sagt var, dagen har varit fulltecknad så nu avslutar jag skrivandet för kvällen.
 
Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + tjugo =