Prov-prov och mera träning….

Egentligen är det väldigt bra att det är helt legitimt att smita från alla måsten och åka ut och träna flickorna istället. Tre träningsträffar på fyra dagar! Inte illa!

I lördags var det Lars och Valle och jag och flickorna som tränade lite vatten i Ismundsundet. Vi gjorde ett stopp i Rissna på marknaden först och sedan åkte vi ner till sjön för lite vattenmarkeringar och dirigering. Strålande sol och rätt varmt. Njutningsfullt!

Hundarna tittade intresserat på ….

… när Lars öste ut båten.

I stort sett spegelblankt, ljuvligt

Vi tränade landmarkering på land kastad från båt och dirigering genom vassruggar. Gick riktigt bra, trots att Valle var nära att krocka med en kanotist som inte höll sig till vanligt trafikvett… 😀 Allt gick bra, vi fick stopp på kanotisten. 😀

I söndags hade Roland inbjudit till träning i Dammtjärn. Träningen var upplagd som ett jaktprov och vi alla hade med fåglar. Det var 9 ekipage som startade, 7 i nybörjarklassen och 1 öppen och 1 elit.

Nybörjarklassen började med en enkelmarkering  i myrmark med tuvor, små träd och buskar.

Sedan en förflyttning till startplats för fältsök.

På fältet låg det 3 kråkor, 2 änder och 1 kanin. När fältet, som låg på dels den typ av myrmark som syns på bild, dels på en öppen standmyr med lite vattenhål  framme vid strandkanten.

När fältet var inne blev det en förflyttning ner till vattnet. Där stod kastaren på en brygga medan hund och förare stod längre in i en liten vik vid första kastet. Vid det andra förflyttade man sig så man stod på ”samma strand” som kastaren på bryggan.

Här är var ekipaget med publik på väg tillbaka till utgångspunkten för passivitet för nästa hund.

Jag och Ulli drog spiken vid lottningen vilket jag inte hade något emot. Rätt skönt att bara köra hund utan att man stått och tittat och funderat på hur man ska göra. Är man först är det bara att jobba med hunden och försöka lösa uppgifterna allt eftersom de kommer. Har man sett några som går före så har man också lagt upp en taktik och blir det inte som man tänkt så är det lätt till att man blir lite ställd…

Här står Roland och Happy klara för start. De gick sist av alla efter eget önskemål. Det var ju han som hade lagt upp provet så det var ju alldeles utmärkt för då blev provet precis som han tänkt.

När 5 ekipage hade kört gjorde vi ett break för fika. Det regnade konstant så vi var rätt blöta trots regnkläder och lite frusna också trots att det faktiskt är juli månad. Berit bjöd in oss i stugan där vi alla samsades i köket en stund och värmde oss. När vi kom ut igen hade regnet börjat avta som tur var.

När det två sista nybörjarekipagen gjort sitt var det Lars och Valles tur att gå i par med mej och Piga. Roland hade lagt upp det så att det var lite längre markeringar på land, längre land- och vattendirigering samt att vattenmarkeringarna kom på rad, en i vassen och en bakom vassen för Piga och något kortare avstånd för Valle och bägge markeringar i vassen och då en bit isär. Fältet fick vi jobba tillsammans om vi ville och det gjorde vi förstås.

Piga fick börja med sina landmarkeringar. Startplatsen var lika för bägge hundarna. Vi stod en bit bakom en kulle där skytten stod och Roland stod nere på myren, bakom kulle och kastade en dubbel. Pigas låg en bra bit ute på myren och de såg bara bågen i luften.

Kameran ljuger lite… man ser inte riktigt att det är en kulle även från ”förarhållet”.

 

Ute på myren kom markeringarna, lite svårt att se hur det såg ut…

Publik hade vi också… 😀

När respektive hund var på väg in med sista markering fick den andra gå på landdirigeringen.

Sedan blev det en förflyttning till vattnet. Valle fick börja med sin markering och Piga och jag fick ta vattendirigeringen längs med vassen på andra sidan när den andra markeringen var på väg in. Lars och Valle fick ta sin vattendirigering, på andra sidan mot en liten udde, när Piga var på väg in med sin sista vattenmarkering.

Sedan blev det en förflyttning ut till en annan strandmyr med vikar och vattenhål och gissningarna om hur långt ut sista fågeln låg blev ca 200 meter kom vi överens om. 10 vilt låg ute och bägge hundarna jobbade idogt och täckte marken väl så det var en riktig fröjd att se.

Lite svårt att få en uppfattning om avståndet och terrängen på denna bild, men jobba fick de! 😀 När alla vilt var inne gick vi tillbaka till startpunkten och Lars och Valle fick sin landmarkering och Piga sin landdirigering.

Själv är jag mycket nöjd med mina flickor. Det gick inte prickfritt förstås men på det stora hela ska man väl inte klaga.

Igår var det en utflykt till Östersund för lite proviantering. Olika omständigheter gjorde att hela dagen försvann och inget annat blev uträttat denna dag.

Idag var det träning uppe vid Bodtjärn. Flickorna laddade batterierna på förmiddagen genom att ta sig en tupplur tillsammans.

Klockan ett var det dags att träffas men vi åkte upp i förväg och preparerade 3 platser för dirigering.  Mats & Barbro med Aska och lilla Sota, Ulla med Susa, Lars med Valle kom på utsatt tid.

Första uppgiften var en kombo av dirigering och markering. Alla 5 hundarna ”var igång”. Barbro kastade markeringar bakom en kulle och hade även hand om pistolen och sköt före kast.  Hundarna såg bara bågen i luften. En hund tog markeringen och nästa hund en valfri dirigering av det tre platserna som erbjöds. Så fortsatte vi att växla tills alla hade hämtat på alla dirigeringsplatserna och gjort markeringar mellan varje dirigering.

Thord var ”barnvakt” till lilla Sota.

Liten sötnos…

Mats och Aska håller koll på Ulla…

… som står och dirigerar

Lars håller också koll och Valle håller koll på Lars

Här är det Susa och Ulla som fixar en markering medan vi andra är passiva.

När vi var färdiga med markeringarna och dirigeringarna åkte vi ner till gillplatsen och fikade lite. Sedan körde vi markering och dirigering med apportkastare och ”ägg” bland näckrosorna. Lilla Sota fick också hämta några dummisar i vatten. För henne var den mjuka kanten vid tjärnen en ny upplevelse. Det är farligt att titta på valpar/unghundar … man blir ju så sugen… 😀

Tröstar mej med att jag ju redan har två fina flickor som skötte sig riktigt bara idag också. Visst, det finns skönhetsfläckar men på det stora hela är jag jättenöjd med de här sista träningarna.

Nu är det inga träningar inplanerad närmasta veckan men man vet aldrig. Vi väntar främmande från Norge i morgon kväll och om det går som det är tänkt blir det en vandringstur på Forsaleden på fredag. Har inte bestämt mej om flickorna ska få följa med eller inte, vi får se.

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 1 =