Träningsutbyte Sverige-Norge del 1

Nu är det en månad sedan bloggen blev uppdaterad. Lite samträningar har det blivit bl a i Bodtjärn där vi blev 6 personer från Jämt(!)samträningsgruppen den 24 juni. Ulli hade oturen att få vattensvans och det hade en hund till också fått. För Ullis del så gick det över på två dagar som tur är. Vi tog det emellertid lugnt med vatten under veckan då vi skulle få Norgebesök i slutet av veckan.

Ellen, som har Kiska från Garbos första kull, föreslog i våras att vi skulle ha en träningshelg tillsammans, ett gäng svenskar och norskar och så blev det. I år bestämde vi att de skulle komma hit till oss och jag tog på mej att arrangera det hela. Vi inkvarterade oss hos Depå Grande då det är ett utmärkt ställe att bo på då hundar på rummet är tillåtet. God mat har vi också alltid fått där så även denna gång.

Från Norge kom det 9 personer och 12 hundar. Tre av hundarna var bara passiva men de andra deltog i övningarna. Från Sverige var vi också 9 hundar på delar av övningarna. Vi började med en gemensam middag och efteråt träffades vi i konferensrummet efter lite hundrastning. Där berättade vi lite om oss och våra hundar och sedan presenterade jag lördagens övningar. Vi skulle hålla till vid ödetorpet, eller Mannes, som Lars säger. Där var det tuff terräng så hundarna fick visa sin arbetsvilja.

Vi började med nybörjarhundarna som hade fyra uppgifter.  Först gick Anders ut och slängde ut fem dummisar som inte skulle tas in direkt. Sedan gick jag och gömde minidummisar för ett närsök. Hund nr 1 fick en markering in långgräs, hund nr 2 skulle över ett litet fält med långgräs och upp på en liten kulle med lite björkar. Där fick man gå fram om man ville eller behövde för att lyckas. Den tredje skulle göra ett närsök på minidummisar och den fjärde stod passiv. Sedan roterade de runt tills alla gjort alla uppgifter. Alla löste uppgifterna men det krävdes lite jobb med markeringen och minnesmarkeringen/linetaget där hundarna hade lite svårt att lämna ängen med långgräs. Närsöket fick förarna välja på om de ville skicka och stoppa och ge söksignal eller ta med hunden till området och där ge söksignal. Den fjärde stod passiv och sedan bytte de positioner tills alla gjort alla uppgifter. Hundarna behövde mer eller mindre hjälp för att lösa uppgifterna men alla lyckades med eller utan hjälp. Vi sade redan från början att eftersom det är träning så löser vi uppgifterna och låter inget hänga i luften. Tyvärr tog jag inget foto av deras jobb.

Foto blev det däremot på den andra stationen där vi körde först öppenkassen och sedan elitklassen. Enda skillnaden mellan klasserna  blev längden på dirigeringen. Där startade man i öppenklass, tre och tre. Det hela gick till så att hund nr 1 fick en markering till vänster som togs in. Hund nr 2 fick en markering åt höger och hund nr 3 fick en dirigering som gick mellan markeringarna och över två diken. Sedan bytte man position och fortsatt tills alla gjort alla tre uppgifterna. Markeringarna visade sig inte vara så lätta. Några hade lättare än andra men det var ingen som bara spikade bägge. Minst en av dem fick de verkligen jobba på, med eller utan hjälp.

Markering till vänster. Kastaren skymtas längre bort nedanför skytten. Markeringen landade på andra sidan av ett dike i ett buskage.

Markeringen till höger. Landade också på andra sidan diket i buskaget.

Ellen och Kiska redo för elitdirigeringen som var rätt mycket längre än öppenklassen.

För öppenklassen låg dirigeringen på andra sidan av det andra diket och för elitklassen skulle du ut på en öppen yta nästan bort till en smal skogsdunge men terrängen däremellan liknande ett myrområde.  Utgångspunkten var från en kulle så förarna hade relativt god sikt . I elitklassen blev det också två gäng, ett med tre och ett med fyra ekipage. När det var fyra var det en som var passiv medan de tre första gjorde sitt och sedan roterade man så alla gjorde alla moment.

Fikapaus mellan öppen och elitklassen blev det förstås. Fika är viktigt! De norska deltagarna tyckte vi gjorde inte annat än stoppade i oss… 😀 Men jag tror att de käkade både mackor och kärleksmums med god aptit. 😀

Publikvänligt!

Innan lunchuppehållet hann vi med en övning till för nybörjarhundarna. Där jobbade de tre stycken och alla tre ekipagen gick ut som i en solfjäder och lade ut en dummy för linjetag, en och en. När alla var utlagda började hund nr 1. Detta linjetag var längst. Sedan var det nr 2 som var den kortaste och därefter den 3:e . Sedan bytte de plats och lämnade sin hund och gick och lade ut själv och skickade i samma ordning. Tredje gången gick de undan och en funktionär gick och lade ut och de skickade till det ställe som de inte tidigare varit till.

E

En väldigt arbetsvillig och duktig spaniel var också med och gick i nybörjargruppen när det gällde retrieverarbete. En riktigt trevlig bekantskap! 😀

Efter lunch var det dags för vattenjobb. Nybörjargruppen fick en markering i vass som hämtades och på vägen tillbaka så droppade båtsman en dummy på ungefär samma ställe.

Publiken på plats

Öppenhundarna gick två och två. Eftersom det blåste rätt kraftigt så blev det bara en enkelmarkering för både öppen och elit. När den ena hunden hade tagit in markeringen skulle den andra hunden skickas genom vassen och över vattnet till den andra vassen. Några som var färska öppenklassare fixad inte att lämna första vassen så när alla öppenhundarna var färdiga så fick de som behövde en markering i bortre vassen istället så polletten ramlade ner och de kom underfund om att de skulle lämna första vassen. Flera av dem var inte vana att jobba i vass så det var ju inget konstigt.

Naturligtvis blev det fika efter öppenklassen. Elitklassen fick samma upplägg men skickades på dirigeringen i och med att markeringen var greppad. Egentligen hade vi tänkt att den skulle ligga ute tills dirigeringen var klar men istället kom markeringen lite närmare dirigeringsområdet i stället.

Flitig liten Piga väntar på sin tur.

Jag och mina hundar åkte tillbaka till förmiddagsplatsen då jag hade tappat bort tre magasin så vi letade efter dem. Det ena hittade jag men de två andra var och förblir väl borta. Av mina 5 magasin har jag nu bara två kvar… Det är nog dags för en investering tror jag. Hundarna fick lite mat och rasta sig innan vi åkte tillbaka till Depå Grande. Där satt många av deltagarna ute och njöt av solen och en och annan Gin och Tonic eller annat svalkande.

Efter middagen blev det dags för lite lekar. Många skratt och tokerier… Första stationen var att få en penna, som hängde i ett snöre som var knutet runt midjan, in i en flaska som stod på backen. Synd bara att kameran inte var igång…

Nästa uppgift var att en person skulle titta i ett litet hål i en strut och sparka en boll framför sig och runda en kon och tillbaka igen. En annan person gick bredvid och dirigerade.

Barbro och Irene tar sig an uppgiften med gott mod. 😀

Uppgift tre var att trä kopplet runt handleden och samtidigt hålla en mugg vatten i samma hand. Man fick bara spilla ur vatten till första strecket på muggen för att tiden skulle räknas. Gissa om det blev lite sabotage under tävlingen. Det gick ju alltid att locka på hundarna. 😀

När vi var trötta på att jaga ”småseven” så gick vi upp till konferensrummet och hade det gemytligt. Lite småtok blev det där också så magmusklerna fick en rejäl motionsrunda under kvällen.

Timmen blev över midnatt även denna kväll. Tyvärr så hade jag ett litet rum med en liten säng och Piga och Ulli skulle absolut även de ha plats… Ronja bara tittade och lade sig istället på filten som jag lagt på golvet.

Fortsättning följer….

Marith

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 3 =