Våren är här med gemensamma träningar, kurser och dåligt samvete…

Ja det dåliga samvetet tär ganska bra just nu. Mycket hundträning har det blivit. Förra onsdagskvällen var vi iväg till Lars och tränade med vilt. Ulla, Lena, Henrik och Jane mötte också upp. Jag hade bara Ulli med mej. Piga och Garbo höll husse sällskap som hellre ville vara hemma denna gång.

För att dämpa det dåliga samvetet så anlitade vi kratthjälp då tiden, och inte heller orken, räcker till. Har lite bekymmer med lederna och ryggen just nu och mina medikamenter fungerar heller inte till 100 % . Vi bokade hjälp av Veterankraft som kom och krattade i fredags. Två äldre herrar som inte var alltför vältränade men rätt pratglada.

Gräsmattan runt huset och ner till vägen blev krattad, i alla fall det grövsta men det är kanske en tredjedel av vad som egentligen borde krattas.  Att det inte blir riktigt som man gör det själv får man förstås köpa men det kliar i fingrarna….  😀

På söndag hade Lars och jag inbjudit Jämt(!)samträningsgruppen till träning i Ismundsundet. Vi tränade på att gå på linje och med markeringar både bakåt och framåt och lite varierade dirigeringar.  Det var 12 ekipage som dök upp. 11 som deltog mer eller mindre aktivt (en Gordon setter var också med 😀 ). Var och en fick avgöra avstånd till dirigeringarna och vilken markering man ville ta.

Först gick vi en vända där vi bara stannade och sköt ett skott med pistolen. Sedan kom både apportkastare och Flexilunchern till användning. Här kommer lite foton:

 

 

Nu har jag och Ulli varit borta på kurs i Ånge. Ja naturligtvis var även Thord, Piga och Garbo med. Tomi Sarkinen var instruktör och drillade oss. Vi som hade nybörjarhundar gick under måndags- och tisdagsförmiddagar. Små detaljer har med grundträningen att göra och som har större betydelse för slutresultatet än vad man tror.

Måndag morgon klockan 8 körde vi igång med presentationer. Tomi förstår svenska men vill gärna prata engelska då han har lättare att hitta orden på engelska än svenska. Själv är det förstås tvärt om. Pratar alldeles för lite engelska för att det ska bara flyta på så vid presentationen så var jag lite kortfattad. Berättade att hon varit konvalescent i 6 månader så vi hade nyss kört igång träningen. Jag sa också att hon har hög fart, bra näsa men mindre bara hörsel.

Vi fick först göra en enkel markering för att han skulle se hur de fungerade. Ulli bökade lite vid upptaget och han sa att de dummisar som han hade var lite ”slippriga” så de som var lite ”lösa” i mun kunde ha lite problem med att plocka upp. Det var bra att jag inte sa något utan väntade ut henne. Många hejar på eller ger en massa kommandon vilket gör att hunden blir stressad och fungerar sämre, tyckte han.  Avlämningen gjorde hon som vanligt till vänster sida. Han frågade om jag ville ha den där men det vill  jag ju egentligen inte. Jag har tränat inkallning rakt framför och även apportering men så fort hon hämtar från lite längre avstånd så vill hon till vänsters sida. Hon har som sagt hög fart och det gäller både in och ut och jag tror att hon tycker det är besvärligt att bromsa in framför. Dessutom vill hon nog vara beredd att jobba igen. Fick också påpekande att jag skulle ta det lugnt innan jag flyttade henne till sida efter avlämningen. Bäst om hon var helt lugn innan flytten…

Nästa övning var linjetag med lite olika störningar. Lätt som en plätt sa Ulli och Tomi sa att vi skulle börja köra mycket dolda eftersom hon litar på mitt tecken så nåt verkar vi ha gjort rätt.

Även tredje övningen var linjetag men här var de ”dolda” så till vida att de inte sett när det ställdes ut. Här var det tre dummisar som stod på rad men med rätt bra avstånd emellan och på både ”klippt” gräsmatta och där det fanns långgräs och med lite buskage på bägge sidor där vi startade. Det här fixade hon också men fick ändå matte att skämmas lite. När hon kom in med sista var hon tvungen att tvärnita och skita… mitt på linjen. Bara till att plocka upp. Till saken hör att hon faktiskt var välrastad men magen kanske kom lite i ”olag” p g a omständigheterna.

På eftermiddagen tittade vi lite på öppenklassens träning.

Öppenklass under ”drillning”

Här r det fotgående som instrueras.

På kvällen var det gemensam mat och sedan lite samkväm. Trevligt att träffa gamla bekanta och surra lite. Gick ändå och lade oss i skaplig tid så man skulle vara skärpt nästa dag. Blev väl lite si och så med sömnen (inte mitt fel …) men några timmar blev det i alla fall.

Tisdag förmiddag fick vi börja med stadgeövning och fotgående. Skitbra! Jag har slitit med denna hund som alltid ska vara minst steget före och med näsan i backen. Tips och träning på lösning fick vi var och en. Innan jag testade trodde jag inte att det skulle fungera så bra som det gör. Känns riktigt bra (testade under morgonrundan och tummen upp 😀 ).

Sedan blev det linjetag med lite olika variationer med fotgående och vändningar. Nyttigt, nyttigt. Dessutom fick vi träna inkallning utan att använda händerna, endast signal. Detsamma fick vi göra med ut-kommandot, alltså när hunden sitter framför och ska gå bakåt. Vi fick bara använda kommandot, inget handtecken. Nyttigt, nyttigt! Något att tänka på i träningen framöver. Inte alltid att huden ser en.

Avslutande övningar var också linjetag men då var vi två ekipage. Tomi kastade en dummy ut på ängen och ställde upp en dummy i samma linje. Sedan gick vi ca 50 m och gjorde samma sak. Förflyttning framåt en god bit och därefter fick vi gå in i skogen. När vi gick fick andra ekipaget stanna inne i skogen en bit ifrån startpunkten. Nu skulle jag skicka Ulli ut från skogen i en glänta ut mot ängen där man kunde se den första dummyn en god bit ut .

När jag skickade drog hon iväg som en raket men vek till vänster innan hon lämnade skogen (har nog aldrig skickat henne från skogen och ut på äng). Fick stoppa henne och gå tillbaka till linjen där hon hade börja vika av. Nu gick det spikrakt ut i hundra knyck, både ut och in. När vi var klar fick andra ekipaget komma och göra samma sak men hämta den som låg längre ut.

Ny förflyttning och vi fick stanna en bit innan och den andra hunden fick ta apporten som stod upp. Därefter var det vår tur. Nu gick det galant. Fullt ös ut och fullt ös in. När hon lämnat av frågade Tomi var Ulli kom ifrån. Talade förstås om att det var en hund från Moormans. Ja sa han (fast på engelska) hon ÄR snabb… hon är VERKLIGEN snabb.  Så man kan ju konstatera att jag i alla fall inte ljög när jag presenterade oss. 😀

Ibland måste man få lägga sig ner och vila när andra jobbar tyckte Ulli.

Vi stannade en stund och städade ur stugan och sedan tittade jag på ett par övningar för öppenklassen men Thord var nog rätt trött så han satt i bilen och väntade så det blev inte så lång stund.

Skönt att komma hem (sedan man packat upp). I morse var det också riktigt skönt att gå den vanliga rundan. Testade som sagt var Ullis fotgående i flera omgångar och rätt långa sträckor och det känns som någon plockat bort en stor tyngd från mina axlar. En korrigering på varje sträcka i början. Dessutom fint väder, blå himmel och varmt.

Nu väntar vi bara på grönskan men den är på gång…

Häggen är också riktigt  på G…

2

Det ”kokade” i vattenpölarna. Nu är myggen på gång.

Själv passar jag på att ta foton på flickorna så ofta jag kan just nu. Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle kunna förmå mej till. Ringde Ejra och beställde tid för Garbo. Nu har vi dagarna fram till tisdag eftermiddag. Gör riktigt ont i själen. Denna underbara hund som gett oss så mycket. One in a liftime! Ska försöka utnyttja tiden som är kvar på bästa sätt.

Marith

En reaktion på ”Våren är här med gemensamma träningar, kurser och dåligt samvete…”

  1. Så fort hunden tar första steget för långt fram för man med handen tillbaka hunden på plats intill benet. Säger inget och man gör det under gång. Man kan göra det med koppel också men så mycket enklare och snällare med mjuk hand och poletten ramlar tydligen snabbt ner. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =